fbpx

Veel vrouwen… maar ook mannen ervaren steeds vaker pijn in het bekken. Ik noem het ook wel collectieve bekkenpijn. Het is iets van deze tijd. Het digitale tijdperk waarin velen van ons uren achter de computer in eenzelfde houding doorbrengen. Dit is funest voor het bekken. Onbewust houden we het bekken aangespannen en ademen we vooral niet goed door. Het klinkt eigenlijk allemaal heel logisch als je hoort dat bekkenpijn komt door een verkeerde houding en niet voldoende doorademen. Maar hoe doorbreken we deze collectieve bekkenpijn?

Bewustwording

In de eerste plaats wordt je je bewust van het bekken. Je voelt spanningen. Emoties en wellicht wat prikkelbaar. Dit zijn tekenen dat je te lang doorgaat. Je lichaam geeft signalen af dat het minder mag. Dat je vaker in beweging mag komen. Misschien merk je het niet eens op of wordt je bewust van zeurderige pijn.

Bewustwording houdt in dat je opmerkt dat het anders mag zijn. Dat je mag kiezen voor je lichaam om minder hard te werken en meer in voelen te gaan. Bewust worden van de momenten dat je in de pauze stand mag gaan.

Bekkenpijn gaat samen met stress ervaren in de psoas, SI gewricht. Wellicht wel pijn in de bilspier. Dit werkt allemaal naar elkaar door. Dit kan gaan uitstralen naar de rug, nek, benen tot aan slapende armen, benen, bil.

Herkenning

Bij herkenning ga je bekkenpijn en ademmomenten door de dag heen steeds beter opmerken. Je maakt al aanpassingen op basis van bewustwording. Wellicht ga je wat vaker wandelen. Verander je van houding of wandel je wat vaker naar de koffiemachine of de waterkoker. Herkenning houdt ook in dat je vaker nadenkt over hoe je ademhaling stroomt. Hoe voelt je lichaam. Neem je een moment pauze of ga je door?

Gedragsverandering

Uiteindelijk wil je naar een gedragsverandering toe waarin je al voordat pijn op komt pauze hebt genomen. De ideale werkdag. Met pauzes tussendoor. Eventueel oefeningen op de stoel of in een andere ruimte.

Bekkenpijn komt regelmatig voor door houdingen die té lang aangehouden worden die ongezond zijn. Het is van groot belang dat je hierin gedrag en mindset veranderd. Anders kan het chronisch worden en ben je verder van huis.

Pijn sluipt er niet zomaar in. Dit gaat met de tijd. Het heeft ook tijd nodig om hiervan weer te herstellen. Er zijn diverse therapieën die hierbij kunnen helpen. Bij Mind Events Factory zelf werken we voornamelijk met yoga, ademwerk en bewegingstherapie. Hierin kan je binnen jezelf de oplossing vinden.

Ademwerk en yoga als nieuwe levensstijl

Ademwerk en yoga kunnen veel van deze chronische pijnklachten oplossen. Wanneer je op regelmatige basis oefeningen toepast of bijvoorbeeld elke week een breath of yogales volgt, zul je merken dat je lichaam hierin gaat veranderen. Je lichaam wordt flexibeler. Houdingen veranderen. En vooral, de pijn en stijfheid in je lichaam neemt af.

Ik gun het echt iedereen om ademwerk en yoga als nieuwe levensstijl aan te nemen in plaats van een statische houding waarin we het lichaam eigenlijk ‘kapot’ maken.

Het lichaam is gemaakt voor beweging. Ontspanning. Uiteraard zorgt gezonde stress ook voor de nodige activiteit en kracht. Dit kan je halen uit sporten, power yoga of bijvoorbeeld vinyasa flow. Maar ook andere krachtsporten zijn goed te combineren met yoga en ademwerk.

Bekkenpijn voor vrouwen versus mannen

Vrouwen én mannen kunnen pijn in het bekken ervaren. Wat zien we als verschil hierin tussen mannen en vrouwen? Bij vrouwen zien we een relatie met de baarmoeder. Vrouwen zijn gecreëerd voor het baren van kinderen. In de wereld waarin we nu leven zien we steeds vaker dat vrouwen hard voor zichzelf zijn. Doorgaan waar ze eigenlijk niet meer kunnen. Grensoverschrijdend voor het lichaam. Waarin we weer terugkomen bij het negeren van signalen van het lichaam.

Naast het negeren van signalen van het lichaam worden er van vrouw op vrouw ook trauma’s doorgegeven via de baarmoeder. Wanneer dit niet geheeld wordt in dezelfde vrouwenlijn wordt dit voortgezet. Je kunt de trauma’s van je oma en moeder met je meedragen. Soms voelt het ook alsof de pijn of onrust die je ervaart niet van jou is. Het zit wel in je systeem, maar heel bewust ervaren heb je het niet.

Voor het helen van de vrouwenlijn is er de Rite of the Womb.

De rite of the womb is een prachtig en krachtig ritueel welke je na verloop van tijd mag doorgeven nadat je deze meermaals zelf ontvangen en doorlopen hebt. Het vraagt om diep innerlijk werk vanuit het verleden om angst, pijn en trauma’s op te lossen.

Het is nog krachtiger om dit ritueel tijdens de volle maan uit te voeren. Waarin we altijd al de ruimte nemen om los te laten. Geven we nu nog meer ruimte aan onze vrouwenlijn, pijn en angst. Iets wat van vrouw op vrouw op vrouw wordt doorgegeven.

De 13de Rite is een geschenk aan jezelf. Door de energie van de inwijding, die zowel een heling als ook een zegening is, wordt de vrouwelijke kracht gereactiveerd.

De collectieve vrouwelijke energie is eeuwenlang ontkent, onderdrukt en misbruikt. Vaak dragen we ook een stuk (bewust en/of onbewust) pijn en verdriet van onze moeders en grootmoeders of zelfs verwondingen uit andere levens met ons mee… Of hebben we een kwetsuur opgelopen in dit leven waardoor de vrouwelijke kracht voor een groot deel verloren ging.

Nu is echter het moment aangebroken dat elke vrouw zich weer mag herinneren wie ze werkelijk is. Boordevol power maar ook zacht, liefdevol en wijs.

De Rite van de Baarmoeder is zeer krachtig en brengt, in alle zachtheid, jouw moederschoot van creatie in een natuurlijke balans waardoor je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde weer zal stromen.
Een heling, een zegening, een wedergeboorte van de sterke, liefdevolle essentie van jouw vrouw-zijn. Het ritueel heelt je en laat je herboren worden in schoonheid, kracht en waardigheid.

Er bestaat een lijn van vrouwen die zichzelf hebben bevrijd van lijden. Deze vrouwenlijn wil ons aan het volgende herinneren:

De baarmoeder is geen plek om angst en pijn in te bewaren.
De baarmoeder is een plek van creatie en geboorte van leven.

De vrouwenspirit van de jungle herinnert ons aan deze eenvoudige en essentiële waarheid:

De baarmoeder is geen plek om angst en pijn in te bewaren.
De baarmoeder is een plek van creatie en geboorte van leven.

Deze vrouwenlijn heeft ons via de wijsheid van de jungle het geschenk gegeven van de 13th Rite van de Munay-Ki: de Rite van de Baarmoeder. Deze Rite van de Munay-Ki staat los van de andere 9 Munay-Ki initiaties en kan dus geheel los daarvan ontvangen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...