fbpx
goed leren ademen

Onze ademhaling houdt ons in leven en toch ademen redelijk wat mensen niet op een juiste manier. Velen ademen te snel, te oppervlakkig of juist alleen maar door de mond. Een logische vraag is dan ook: ‘Hoe adem je dan wél goed?’ In dit blog lees je hoe je beter leert ademen én vertellen we ook waarom dat zo belangrijk is. 

Wist je dat Joyce Mol, oprichter van Mind Events Factory, een breathwork cursus geeft? Hier lees je er meer over. 

Onze ademhaling

We ademen allemaal, of dat nou bewust of onbewust is. Het houdt ons immers in leven en is de basis voor ons systeem. Toch blijkt dat 80 % van de mensen op een onjuiste manier ademhaalt, bijvoorbeeld te oppervlakkig, te snel of door de mond. En hoewel een onjuiste ademhaling voor fysieke klachten – zoals vermoeidheid en hoofdpijn – kan zorgen, heeft het ook invloed op onze mentale gesteldheid. Wie verkeerd ademt, voelt zich vaker onrustig en gestrest. 

Wil je weten waarom het niet goed is om door je mond te ademen? Je leest er alles over in dit blog

Juist door met je ademhaling weer bewust te voelen in je lijf en je lichaam de ruimte te geven, geef je ruimte aan je werkelijke zelf. Hierdoor boost je je zelfvertrouwen waardoor je vanuit rust, ontspanning en vertrouwen gaat leven. Je gaat fysiek en mentaal meer ruimte ervaren. Daarnaast vermindert een goede ademhaling ons stressniveau, boost het ons immuunsysteem, verbetert het onze slaap, balanceert het ons zenuwstelsel, verhoogt het onze energie en zorgt het voor meer ruimte in je hoofd en hart.

Hoe herken je een verkeerde ademhaling? 

Je bent vast op deze blog gekomen omdat je beter wilt leren ademen. En dat is een heel mooi streven, want – zoals hierboven beschreven – is het ontzettend belangrijk om juist te adem. Maar om erachter te komen hoe je op een juiste manier ademt, moet je eerst weten hoe je een verkeerde ademhaling herkent. Een onjuiste ademhaling herken je als…

 • Je regelmatig door je mond ademt.
 • Je vaak moet zuchten of gapen.
 • Je niet door je buik ademt.
 • Je snel en vaak ademt. 
 • Je veel geluid maakt tijdens het ademen.
 • Je soms een licht gevoel ervaart in je hoofd. 
 • Je soms het gevoel hebt dat je naar adem moet happen. 

Wil je beter leren ademen en meer rustmomenten en aandacht voor jezelf creëren? In de 3-daagse Breathe Better Challenge ontvang je drie dagen lang elke dag een oefening waarmee je direct rust in je lijf en mind brengt. 

Beter leren ademen

Goed leren ademen kan best wat tijd kosten als je al jarenlang op een verkeerde manier ademt. Verwacht dan ook niet dat je van de één op andere dag goed leert ademen. Het is een proces waar je bewust mee aan de slag moet zodat je steeds meer onbewust op een juiste manier gaat ademen. 

Beter leren ademen kun je jezelf aanleren door een aantal tips op te volgen, namelijk: 

 • Houd je mond zoveel mogelijk dicht. Ademen via de mond is namelijk slecht, zoals je hier leest. 
 • Adem via je buik. Je longen werken daardoor beter en daarnaast masseert ademen via je buik je organen waardoor je je rustiger voelt. 
 • Zorg voor een goede houding. Zo geef je je longen ook de ruimte. Mocht je dat ingewikkeld vinden, dan kan het fijn zijn om aan de slag te gaan met yoga. Heb je dat nog nooit gedaan? Hier vind je tips voor beginners. 
 • Ga aan de slag met ademhalingsoefeningen. Door – zeker in het begin – aan de slag te gaan met oefeningen leer je bewust goed ademen. Een korte ademhalingsoefening die je lichaam en geest weer in balans brengt, is de Nadi Sodhana

Breathwork

Mocht je het idee hebben dat je hulp nodig hebt bij een juiste ademhaling, of adem je al juist maar gun je jezelf meer ruimte en rust in je hoofd, dan kan breathwork fijn voor je zijn. Breathwork is het beoefen van een speciale ademtechniek waarmee je belemmerende gedachten volledig kunt loslaten.

Door een bepaalde ademtechniek te beoefenen kom je weer in contact met je lichaam en geest. Je lichaam en brein ontvangen weer het zuurstofgehalte waar het al die tijd behoefte aan had. Zo ga je je weer energiek voelen waardoor je met goede moed aan de slag kunt gaan met jouw verlangens. 

Breathwork heeft diverse voordelen, namelijk: 

 • Het vermindert klachten als pieker gedachten, hyperventilatie, opgejaagde gevoel, burn-out, paniekaanvallen, spanningshoofdpijn, PTSS.
 • Het creëert meer rust in jezelf en zorgt voor volledige ontspanning en overgave.
 • Het zorgt voor een diepere slaap waardoor je je energiek voelt en meer kunt genieten gedurende de dag.
 • Het geeft een krachtig gevoel waardoor je vanuit zelfvertrouwen keuzes kunt maken en volledig in je kracht staat.

Let op: je lichaam kan hevig reageren op een ademhalingssessie, dus het is verstandig de eerste sessie begeleid te doen.

Wil je de kracht van ademhaling ontdekken en bewust leren ademhalen? In het Better Breath Programma leer je goed ademen en gronden in je lijf. Het Breathe Better Programma bestaat uit 6 modules waarin je stap voor stap de kracht van ademhalen gaat ervaren en integreren.

Meer blogs lezen over ademhalen? Dat doe je hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds