fbpx
Yoga

In ontspannen verbinding met je lichaam: hoe beoefen je yin yoga op een juiste manier?

yin yoga online

Yin yoga online volgen wordt steeds populairder. Terecht, als je ‘t ons vraagt. Het beoefenen van yin yoga laat je namelijk weer in verbinding komen met je lichaam waardoor je meer rust en ruimte in je hoofd ervaart. Maar wat is yin yoga precies? Hoe beoefen je het op een juiste manier uit? En kun je het ook online volgen? Al die vragen – en meer – beantwoorden we in dit blog.

Yin yoga

Om te weten wat yin yoga voor het lichaam doet, moeten we terug naar de herkomst. Yin yoga bestaat al eeuwenlang, maar trad pas in de jaren 70 aan in de Westerse wereld. Taoïstisch yogadocent, Paulie Zink, introduceerde het. Hij gebruikte in zijn yogalessen yin en yang en combineerde dat met diverse oefeningen. Later ontwikkelden yogadocenten Paul Grilley en Sarah Powers, dit type yoga verder door zoals hoe we de yin yoga nu kennen: een passieve vorm van yoga waarbij diverse houdingen lang worden vastgehouden.

Yin yoga helpt je om fysiek en mentaal verder te komen. Je spieren worden verlengd en pijn wordt weggenomen. Daarnaast stimuleert het jouw zenuwsysteem om in de rustfase te komen. De fight & flight mode wordt in de ruststand gebracht. Hierdoor voel je meer ruimte in je hoofd en leer je beter met emoties omgaan.

Wat is yin yoga? 

Zoals we hierboven al beschreven is yin yoga een vorm van yoga waarbij diverse houdingen lange tijd worden vastgehouden. Het is een methode waarbij stretches zo’n 3 tot 5 minuten worden aangehouden om in contact te komen met je dieperliggende bindweefsel en de fascia. Juist door weer te verbinden met het lichaam kun je spanning en blokkades loslaten vanuit het bindweefsel en de spieren waardoor lichamelijke klachten verminderen. 

In het boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice licht Paul Grilley yin yoga mooi toe. Hij schrijft dat je bindweefsel en gewrichten yin zijn, omdat ze stijf en amper elastisch zijn. Yin staat namelijk voor het introverte, stabiele en niet beweeglijke. Yin yoga is dus een vorm van yoga waarop je je focust op de yin zodat je meer ruimte en rust voelt in je hoofd. 

Yin yoga is gekoppeld aan de anatomie en aan de vijf elementen vanuit de Chinese geneeskunde: water, hout, vuur, aarde en metaal. Die vijf elementen zeggen volgens de Chinese geneeskunde iets over je gevoelens. Water staat voor de emotie angst, hout voor woede, vuur voor vreugde, aarde voor zorgen en metaal voor loslaten. Het gaat hierbij om emoties die disbalans veroorzaken en die je met yin yoga kunt oplossen. 

In dit blog lees je wat de functie is van de elementen in yin yoga. 

Hoe beoefen je yin yoga? 

In een yin yogasessie worden diverse houdingen met elkaar afgewisseld voor een langere periode (zo’n 3 tot 5 minuten). Daardoor kun je echt doordringen in de dieperliggende delen van je lichaam waardoor je bindweefsel wordt gestimuleerd. Na iedere houding kun je wat weerstand voelen, dat is normaal. Neem dan ook even de tijd om te ervaren wat de houding met je lichaam heeft gedaan. 

Yin yoga doe je voornamelijk zittend, omdat je spieren compleet ontspannen moeten zijn. Iedere keer dat je een andere houding aanneemt, is het goed bewust te zijn van je ademhaling. Dit maakt namelijk dat je wat makkelijkere poses kunt aannemen en zo de diepere laag in jezelf op zoekt. 

In principe volg je binnen yin yoga altijd drie stappen, namelijk:

  1. Je neemt een houding aan en voelt hoe die het meest comfortabel is voor jou. Zorg ervoor dat je een houding aanneemt die je een paar minuten lang kunt volhouden.
  2. Eenmaal in de houding gekomen, dring je langzaam door tot je weefsels. Je kan best gedurende de houding steeds iets verder zakken.
  3. Je houdt je houding langere tijd vast zodat je lichaam de tijd heeft om te helen. 

In dit blog lees je diverse yin yogaposes die je kunt uitvoeren tijdens de maancyclus. 

Yin yoga online

Mocht je graag yin yoga thuis willen beoefenen, dan is het online volgen van een lesje of zelf een aantal houdingen aannemen een hele fijne manier. In principe heb je geen extra attributen nodig voor een yin yogasessie. Een yogamat of een meditatiekussen kunnen fijn zijn, maar zijn geen must.  

Op het YouTube-kanaal van Joyce Mol, oprichter van Mind Events Factory, vind je verschillende online yin yogalesjes die je in je eigen tijd kunt volgen. Mocht je liever zonder begeleiding aan de slag gaan, dan hebben we hier een aantal poses voor je verzamelt die je zou kunnen uitoefenen. 

Wil je aan de slag met yin yoga? In de online yin & fascia therapie cursus ontdek je oefeningen om emotionele stagnaties en chronische pijn los te laten. Het water element speelt hierin een belangrijk element. De weg naar innerlijke stilte, rust en ontspanning. Middels yin yoga en zelfmassage technieken. Het Moon Phase Yin Yoga E-book bevat ook houdingen en yoga oefeningen voor iedere maanfase. 

2 Comments

  1. […] hoe je yin yoga beoefent? In dit blog lees je er alles […]

  2. […] voelt wat je wilt manifesteren voor de komende periode. Door diverse houdingen aan te nemen – hier lees je meer over hoe je yin yoga beoefent – voel je dat antwoorden vanzelf naar je […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...