fbpx

We ademen de hele dag door zonder er echt bij na te denken – het is een van die automatische processen die ons in leven houdt. Maar wat gebeurt er als onze ademhaling uit de hand loopt en je het gevoel hebt alsof je de controle kwijt raakt? Wat kun je doen als je merkt dat je ademhaling niet onder controle is?

Begrijpen waarom je je ademhaling niet onder controle hebt

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom dit kan gebeuren. De ademhaling is direct gekoppeld aan het zenuwstelsel, met name het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het reguleren van processen waar we normaal gesproken geen bewuste controle over hebben, zoals hartslag, spijsvertering en ademhaling. Onder stressvolle omstandigheden kan je lichaam echter in een “vecht- of vluchtmodus” komen, waarbij het sympathische zenuwstelsel de overhand heeft en je ademhaling onregelmatig en oppervlakkig wordt.

Manieren om je ademhaling onder controle te krijgen

Hier zijn een paar manieren om je ademhaling onder controle te krijgen wanneer je het gevoel hebt dat het niet onder controle is:

  1. Bewustwording Het begint allemaal met bewustwording. Merk op wanneer je ademhaling onregelmatig wordt en neem de tijd om er aandacht aan te besteden. Dit alleen al kan helpen om de automatische respons te doorbreken en meer bewuste controle over je ademhaling te krijgen.
  2. Diepe buikademhaling: Dit is een eenvoudige, maar effectieve techniek om je ademhaling te kalmeren. Adem in door je neus en laat de lucht je buik vullen in plaats van je borst. Adem vervolgens langzaam uit door je mond. Herhaal dit een paar keer, waarbij je je concentreert op de sensatie van je ademhaling.
  3. Verleng de uitademing: Probeer je uitademing langer te maken dan je inademing. Dit activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het kalmeren en ontspannen van het lichaam. Probeer bijvoorbeeld in te ademen tot een telling van 4 en uit te ademen tot een telling van 6. Experimenteer met verschillende tellingen en ontdek wat voor jou het beste werkt.
  4. Bodyscan: Neem de tijd om je aandacht naar verschillende delen van je lichaam te brengen en je bewust te zijn van eventuele spanning of ongemak. Adem in naar die plekken en stuur je adem naar die gebieden om ze te kalmeren en te ontspannen.
  5. Geleide meditatie: Er zijn talloze geleide meditatie-oefeningen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het beheersen en kalmeren van de ademhaling. Kies er een die je aanspreekt en volg de instructies om je ademhaling weer onder controle te krijgen.

Ademhaling niet onder controle? Start met het Breathe Better Programma!

Onthoud dat het oefenen van deze technieken tijd en geduld vergt. Vooral als het gaat om het herstellen van een natuurlijke en ontspannen ademhaling. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou werkt. Met tijd en oefening zal je merken dat je ademhaling weer onder controle komt. Hierdoor zul je je rustiger en evenwichtiger voelen. Daarnaast kan je beter omgaan met stressvolle situaties. In het Breathe Better Programma help ik je om je ademhaling weer onder controle te krijgen.

Verder kunnen de oefeningen uit de yin & fascia therapie cursus ook bijdragen aan meer ademruimte. Zeker als je veel chronische pijnklachten ervaart door het verkeerde ademen, is dit een mooie toevoeging.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...