fbpx

Trauma helen met massage, fascia therapie en lichaamswerk is een van de effectieve methodes om een mens weer in verbinding met zichzelf te laten komen. Door het trauma te doorvoelen, kan het trauma losgelaten worden. In dit blog lees je hoe fascia therapie en lichaamswerk kan bijdragen in het helen van trauma.

Wat is trauma?

In de psychologie spreken we van een trauma wanneer iemand na een ernstige of een schokkende gebeurtenis blijft hangen in emoties als angst, boosheid, frustratie en verdriet. Emoties die niet alleen mentaal zijn, maar juist ook fysiek voelbaar. Het kan eenzaam zijn. Alleen. Je voelt je wellicht onbegrepen. En misschien snap je het zelf ook even niet. Ermee leren omgaan is een manier. Maar voelen kan soms heel naar zijn en daardoor gaan mensen allerlei uitwegen zoeken waardoor het trauma weggestopt wordt. Het gevaar hiervan is dat het er altijd uit komt. Dan wel op een later moment in heftigere mate.

Je kunt het onderscheiden in fysiek en emotioneel trauma

 • fysiek trauma door ongelukken, heftige gebeurtenissen, letsel
 • emotioneel trauma door ongelukken, heftige gebeurtenissen

Symptomen van trauma

 • flashbacks
 • nachtmerries
 • angst
 • stress
 • verdriet
 • boosheid
 • frustratie
 • vermoeidheid
 • machteloosheid
 • fysiek letsel

Waar kan je een trauma door krijgen?

Je kunt een trauma krijgen door verschillende gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, fiets ongeluk, heftige bevalling, oorlog, brand, overlijden in de familie, seksueel misbruik, geweld.

Persoonlijke ervaring

Zelf hield ik een emotioneel en fysiek trauma over na een auto-ongeluk. Dit wist ik te helen met EMDR, ademwerk, yin yoga en fascia therapie. Ik heb uiteindelijk van mijn trauma en heling mijn werk kunnen maken. Ik voel me dan ook zo gepassioneerd om de kracht van deze helingsvorm door te geven.

Ook weet ik uit eigen ervaring en de kennis die ik al beheerste dat veel vrouwen na een bevalling ook een ‘lichtelijk’ trauma op fysiek en emotioneel niveau ervaren. Dan wel door een knip in het weefsel of een scheur. Of de gebeurtenis die zorgt voor emotionele reacties in lichaam en geest.

Hoe kan je trauma helen met massage, fascia therapie en lichaamswerk?

Fascia therapie en lichaamswerk kunnen je helpen het trauma te helen door weer te gaan voelen. Voelen wat er speelt in je lijf. Door de emoties te doorvoelen, kan je het loslaten. Dit zal niet in een keer zijn. Helen van fysiek en emotioneel kost echt tijd. Maar als je door hebt dat een herstel traject tijd kost, zul je merken dat je meer vanuit rust en overgave kunt gaan leven.

Fascia is het vlies wat het gehele lichaam samen houdt. De botten, spieren, gewrichten, organen. Emoties die je ervaart door trauma gaan zich hierin vastzetten. Het is dus belangrijk dat wanneer je dergelijke klachten ervaart als spanning, angst, onrust, dat je je lichaam weer gaat leren dat de kust veilig is. Fascia therapie is een mooie methode om dit te doen. In de online yin & fascia therapie cursus ontdek je de kracht hiervan. Deze cursus is geschikt voor therapeuten, yogadocenten, ademcoaches, acupuncturisten en iedereen die trauma, chronische pijn of emotionele blokkades los willen laten. Je kunt ook alleen de masterclass volgen. Trauma helen met massage is een fijne ondersteunende methode.

Disclaimer: zoek bij mentale problemen ook altijd contact met een psycholoog. Maar… de combinatie met fascia therapie en lichaamswerk ontzettend effectief en wordt dit dan ook aangeraden door vele psychologen, doktoren en therapeuten.

Retreat om trauma te helen met yoga, ademwerk en massage

Van april tot oktober geef ik in Zuid-Frankrijk in de Lot waar ik nu woon Private Back to Nature Retreats waar dit centraal staat. Waar je echt even terug naar de natuur gaat. Ik neem je mee in de helende kracht van yin yoga en fascia therapie.

1 Comment

 1. […] Yoga kan ook helend zijn in het herstel van trauma. Fysiek en emotioneel. Heb je vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@mindeventsfactory.com. Als […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...