fbpx

Als nieuwe mama ben je wellicht benieuwd wat je allemaal nodig gaat hebben tijdens de eerste periode van jouw kindje. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Elke mama doet het op haar manier en heeft voor haarzelf nodig wat zij handig vindt. In dit blog heb ik, Joyce, een lijstje gemaakt van de musthaves voor nieuwe mama’s die ik fijn vond en welke jij wellicht ook fijn vindt!

Hydrofiele doeken

De ene mama zegt ze helemaal niet te gebruiken, de andere gebruikt er een heleboel van. Zelf heb ik ze enorm veel gebruikt in de beginperiode van de borstvoeding. Tegen het lekken van melk op mijn lakens en matras. En nog steeds gebruik ik ze bij het voeden. Op bed. Maar ook de oppas gebruikt ze bij het voeden.

Zilverkapjes tegen kloven, spruw en schuren van de tepel in de bh

Zelf heb ik in de eerste twee / drie maanden veel last van kloven gehad doordat mijn dochtertje haar tongriempje tekort was. Doordat het in Frankrijk niet goed zichtbaar was bleef ik er hier mee lopen. Door de zilverkapjes kon ik wel blijven voeden. Het verzachtte de pijn, en maakte mijn tepels zacht. In Nederland hebben we uiteindelijk nog een lactatiekundige gezien en daar was wel meteen het advies om mijn dochtertje te laten helpen. Nadat ze geholpen was duurde het ongeveer nog een maand voordat ik van mijn kloven af was. De zilverkapjes hebben hier wel een bijdrage aan geleverd. En nu ik geen last meer heb, gebruik ik ze nog. Het zorgt er namelijk ook voor dat het niet schuurt met de melkpads en mijn bh’s blijven fris en schoon. Zilverkapjes hebben naast dat ze ruimte geven ook een antibacteriële werking. Ze kunnen helpen bij spruw, pijn en ongemakken.

Maxi-Cosi

Als je met je kindje uit het ziekenhuis komt of als je na de bevalling thuis op pad wilt met de auto heb je een maxi-cosi nodig. Je kunt de eerste maxi-cosi zeker nog wel tot 1 jaar gebruiken.

Kraamzorg of hulp van familie, vrienden

In de beginperiode is het fijn om hulp te hebben. Als kraamvrouw wil je er volledig voor je kindje zijn. En als jij een zware bevalling hebt gehad, verdien je alle rust. In veel culturen is het ook normaal dat de kraamvrouw de eerste 60 dagen geen activiteiten onderneemt. Nederland is een van de weinige landen waar kraamzorg normaal is. Woon je in het buitenland? Schakel dan de hulp van familie of vrienden in. Je verdient de zorg en liefde echt om je heen.

Voedingskussen

Een voedingskussen is tijdens de zwangerschap al fijn voor het slapen. Tijdens de kraamperiode is het voedingskussen fijn om mee te voeden. Zittend, liggend en ook kan je het voedingskussen gebruiken om een nestje te maken voor je kindje in de box of op je bed. Zelf vond ik het voedingskussen van Snoozzz heel fijn.

Draagdoek en draagzak

Deze musthaves heeft een nieuwe mama zeker nodig! De draagdoek heb ik veel gebruikt in de kraamperiode. Vanaf drie maanden ben ik de draagzak gaan gebruiken en die gebruiken we nu nog met heel veel plezier. Mijn dochtertje vindt het heel fijn om gedragen te worden. En ik vind het ook fijn en gezellig om zo samen de wereld te verkennen.

Voedingskleding en new born kleding

Tijdens de kraamperiode is het fijn om voedingskleding te dragen. Een voedingbh, voedingshempje en een vest welke je open kan doen met knoopjes of een blousje. Je hebt ook een bevaljurkje welke je tijdens de bevalling kunt dragen en daarna ook nog als voedingsjurkje.

Warme dekentjes

De ene mama zal haar kindje meteen in een slaapzakje doen. Zelf hebben wij het tot drie maanden met dekentjes gedaan. Daarna zijn we pas met een slaapzakje begonnen. De slaapzakjes van Jollein en van Little Dutch zijn fijn.

Baby badje

In het begin zal je je kindje vooral in een badje doen. Een baby badje kan je bestellen inclusief standaard of gewoon los. Je kindje kan hier nog best lang in. Ook als ze zelf kunnen zitten op een gegeven moment. Je kunt het later zelfs nog buiten gebruiken als het warm is als klein zwembadje met speeltjes.

Musthaves voor JOU als nieuwe mama

Zorg ook dat jij na de bevalling fijne spulletjes hebt. Voor het douchen. In bed. Maar ook tijdens het voeden bijvoorbeeld. Heb je even tijd voor jezelf? Gun jezelf dan ook even een maskertje of een voetenbadje. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor je kindje zorgen.

Welke musthaves je later wellicht nodig hebt als nieuwe mama

  • Handsfree kolf voor als je weer gaat werken en je handen vrij wilt hebben
  • Wipstoeltje voor als je kindje erbij wilt zitten aan tafel
  • Speelkleed
  • Zwembadje voor buiten in de zomer

Yoga en rituelen na de bevalling

40 dagen na de bevalling is het ook fijn om weer een beetje aan jezelf te werken qua energie, kracht en ontspanning. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kindje meedoen aan de online cacao ceremonie mama & child. Wil je zonder kindje in je eigen tijd even een practice doen? Dan staan er op het online learning platform fijne cursussen, losse lessen en rituelen die je kunt doen. De Rite van de Baarmoeder is bijvoorbeeld ook een mooi ritueel om te doen na de bevalling. De Chakra Balance Journey helpt je om weer op kracht te komen vanuit zachte flow, yin en ademwerk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds