Yoga is een mooie manier van herstellen na de bevalling. Het brengt je weer even terug bij jezelf in een periode waarin al je aandacht naar je kindje gaat. Maar wanneer kan je starten met yoga na de bevalling? Waar moet je rekening mee houden? En welke vorm kan je het beste doen? Je leest het in dit blog.
Wanneer yoga na bevalling?
De post partum periode is de eerste zes weken na de bevalling. Aangeraden wordt om in deze zes weken rust te nemen. Goed en gezond te eten. Je kunt het gewicht van je baby dragen. Maar verder rust je veel uit. Ook het stretchen laat je even achterwege. Zeker wanneer je hechtingen hebt door een knip of keizersnede. Dit moet eerst goed geheeld zijn voor je verder kunt gaan met herstel, krachtopbouw en oplossen van disbalans door littekens.
Volledig herstel van de bevalling duurt 3 tot 4 maanden en soms wel 6 maanden. Het is belangrijk om niet te snel te beginnen. Daar zul je later meer profijt van hebben.
Wanneer de bekkenbodem spier wordt overbelast, kun je hier op latere leeftijd veel last van krijgen. Met incontinentie als gevolg. Neem daarom de tijd die je nodig hebt. Start met kleine wandelingetjes.
Yogaoefeningen na de bevalling
Je kunt specifiek postnatal yoga doen. Dit kan je doen bij een post partum specialist of een bekkenfysiotherapeut. Dit is met name belangrijk als je last hebt van bekken instabiliteit.
Maar sommige ervaren yogi’s starten liever hun eigen practice weer op. Als je al ervaring hebt met yoga en je voelt je goed, kan dit prima. Wees wel alert dat je niet te snel wilt gaan. 6 weken rust en herstel tijd raad ik iedere net bevallen vrouw aan. Je kunt dan wel Breathwork en Meditatie doen. Neem de tijd om je lichaam te doorvoelen. Je prachtige lichaam die een kindje op de wereld heeft gezet.
Breathwork direct na bevalling
Nadat je zo’n intense prestatie hebt verricht is het belangrijk dat je rust neemt. Je hebt het namelijk al druk genoeg met het voeden van je kindje, slapeloze nachten en zorgen voor je lichaam. Voeding is daarbij belangrijk. Maar ook bewust de tijd nemen om te ademen. Je lichaam te doorvoelen en te reflecteren op de bevalling. Breathwork kan hierbij helpen.
Een oefening die fijn is om toe te passen is de diepe bekkenademhaling. Of ook wel de tantrische ademhaling genoemd. Met deze oefening laat je emoties uit de buik en de baarmoeder los.
Op dag 3 ervaren vrouwen meestal kraamtranen. Hierbij is deze oefening onwijs ondersteunend.
Een ritueel die je kunt doen na de bevalling is de Full Moon Womb Awakening Class. In dit ritueel laat je oude pijn en emoties los vanuit de baarmoeder. Iedere vrouw kan hieraan deelnemen. Als je zwanger bent. Bevallen bent. Je cyclus meer in balans wilt brengen. In de overgang of bijvoorbeeld een kinderwens hebt.
De diepe bekkenademhaling / tantrische ademoefening is een onderdeel van dit Full Moon ritueel. Tijdens volle maan is het ook een mooie periode om de oude jij los te laten en die nieuwe jij als moeder te verwelkomen. Geef jezelf de ruimte. Je kunt dit ritueel doen op het moment dat het voor jou uitkomt. Wanneer je kleintje slaapt bijvoorbeeld.
Flow Yoga na de bevalling
Na 6 weken rust en hersteltijd kun je langzaam Flow Yoga weer op gaan pakken. Of als je een ervaren yogi bent en voelt dat je lichaam hier klaar voor is, kan dit ook een mooie vorm zijn om balans en kracht in jezelf te gaan creëeren.
Flow Yoga helpt om je lichaam te versterken. Maar tegelijk ook te verzachten. Creëer een moment voor jezelf als je die hebt om een flow oefening te doen. Bijvoorbeeld wanneer je baby slaapt.
De lessen uit de Chakra Balance Journey is een mix van breathwork, vinyasa en yin yoga. Daarnaast bevat het meditaties die je kunt doen. Een fijne afwisseling om mee te starten. Het bevat ook tips over voeding en essential oils.
Yoga na keizersnede of knip
Na de bevalling wil je waarschijnlijk weer kracht opbouwen. Maar wanneer je een traumatische bevalling hebt gehad, is het belangrijk om het zenuwsysteem eerst te kalmeren. Ook wanneer je een knip of bijvoorbeeld een keizersnede hebt gehad kan je beter rustige yoga doen die helpen om het bindweefsel weer te herstellen.
Belangrijk is dat de wond die je hebt genezen is. Littekenweefsel blijft dan over. Vaak ervaren vrouwen klachten door het littekenweefsel. Dit komt doordat het lichaam gaat compenseren vanuit de verdikking die in het bindweefsel (ongezonde fascia) is ontstaan.
De online yin & fascia therapie cursus is ontwikkeld om mensen te helpen helen van chronische pijn en emotionele stagnaties. Littekens kunnen met deze yoga vorm ook positief gestimuleerd worden. Denk hierbij aan littekens door operaties, keizersnede, knip die gehecht is. Maar ook wanneer je door een knieoperatie of andere operaties disbalans ervaart in je lichaam, is deze vorm van yoga geschikt.
Yoga samen met je kindje
Elke zaterdag ochtend geef ik ook online mum & baby / toddler yoga class met mijn dochtertje Ines. Je kunt meedoen met je kindje tot 3/4 jaar. Daarna zijn ze wel echt toe aan kinderyoga.