fbpx
Blog Breath

Waarom je niet door je mond moet ademen (+ tips hoe je meer in je kracht staat door ademhaling)

ademen door de mond

Ieder mens ademt. Het houdt ons immers in leven. Toch zijn velen zich niet bewust van de kracht van ademhaling en de helende werking die het heeft op ons lichaam. Veel mensen ademen dan ook niet op de juiste manier. Ze ademen via de mond, terwijl de kracht van ademhalen ‘m juist zit in ademen via de neus. Ben je benieuwd waarom je beter niet kan ademen door de mond en wat je dan juist wél moet doen? Je leest het in dit blog. 

Wist je dat Joyce Mol, oprichter van Mind Events Factory, een breathwork cursus geeft? Hier lees je er meer over. 

Bewust ademhalen 

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 80 procent van de vrouwen te diep of te oppervlakkig ademhaalt. Dat is zonde, want bewust ademhalen zorgt ervoor dat je volledige ontspanning kan voelen en je je kan overgeven. Goed ademen geeft je meer rust in je hoofd en lichaam. Klachten als hyperventilatie, paniek en onrust verminderen en je voelt je beter in je lijf. 

Juist door met je ademhaling weer bewust te voelen in je lijf en je lichaam de ruimte te geven, geef je ruimte aan je werkelijke zelf. Hierdoor boost je je zelfvertrouwen waardoor je vanuit rust, ontspanning en vertrouwen gaat leven. Je gaat fysiek en mentaal meer ruimte ervaren.

Ademen door de mond

Goed, nu je weet dat ademhalen veel meer is dan een manier om jezelf in leven houden, is het tijd om het te hebben over de manier van ademhalen. Hoewel het in breathworksessies prima is om te ademen door de mond, er zijn daar diverse technieken voor, is het over het algemeen beter voor je lichaam om door je neus te ademhalen. 

Waarom dat is? James Nestor, auteur van het boek Breath: The New Science of a Lost Art, legt het als volgt uit: ‘Door door je neus te ademhalen komt stikstofmonoxide vrij waardoor je bloedvaten verwijden en je meer zuurstof in de lichaamsweefsels kan bereiken. Dat zorgt ervoor dat je je meer ontspannen voelt.’ Een mondademhaling heeft al deze fysieke en mentale voordelen niet. Sterker nog: door mondademhaling droogt je lichaam uit.

Daarnaast zorgt mondademhaling ervoor dat je lichaam gestrest raakt. Als het ware is je lichaam continu in spanning wanneer je in-en uitademt door je mond. Dat zorgt niet alleen voor onrust in je lichaam en een opgejaagd gevoel, maar ook voor klachten als hyperventilatie, hoofdpijn, slaapproblemen, vermoeidheid en krampen. 

Ademen door je neus

Door je neus ademen heeft dus zowel mentale als fysieke voordelen en dus kan het fijn zijn om bewuster aan de slag te gaan met ademen. Hoe adem je in? Hoe adem je uit? En hoe kun je meer kracht ervaren door er bewust mee om te gaan? Een fijne ademtechniek door de neus is Nadi Sodhana: ook wel nostrill breathing genoemd. 

Met deze oefening kan je jouw hersenhelften beïnvloeden. Wanneer we starten met een inademing via de linker neusvleugel, dan beïnvloed je de linker hersenhelft. Dat zorgt voor meer ontspanning, dieper slapen en meer rust i jezelf. Wanneer je start met ademen door je rechter neusvleugel, stimuleer je de rechterhersenhelft en breng je meer energie aan in je mind en lichaam.

Wil je beter leren ademen en meer rustmomenten een aandacht voor jezelf creëren? In de 3-daagse breathe better challenge ontvang je drie dagen lang elke dag een oefening waarmee je direct rust in je lijf en mind brengt. 

Breathwork

Wie aan de slag wil met zijn ademhaling, kan baat hebben bij breathwork: het beoefen van een speciale ademtechniek waarmee je belemmerende gedachten volledig kunt loslaten. Door een bepaalde ademtechniek te beoefenen kom je weer in contact met je lichaam. Je lichaam en brein ontvangen weer het zuurstofgehalte waar het al die tijd naar verlangt heeft. Zo ga je je weer energiek voelen waardoor je met volle moed aan de slag kunt gaan met jouw verlangens. 

Breathwork heeft diverse voordelen, namelijk: 

  • Het vermindert klachten als pieker gedachten, hyperventilatie, opgejaagde gevoel, burn-out, paniekaanvallen, spanningshoofdpijn, PTSS.
  • Het creëert meer rust in jezelf en zorgt voor volledige ontspanning en pvergave.
  • Het zorgt voor een diepere slaap waardoor je je energiek voelt en meer kunt genieten gedurende de dag.
  • Het geeft een krachtig gevoel waardoor je vanuit zelfvertrouwen keuzes kunt maken en volledig in je kracht staat.

Let op: je lichaam kan hevig reageren op een ademhalingssessie, dus het is verstandig de eerste sessie begeleid te doen. 

Tips voor een betere ademhaling

  1. Leg de lat niet te hoog. 
  2. Plan tien minuten per dag in om aan de slag te gaan met je ademhaling.
  3. Schrijf 3 positieve dingen van je dag op voor het slapengaan

Wil je de kracht van ademhaling ontdekken en bewust leren ademhalen? In het Better Breath Programma leer je goed ademen en gronden in je lijf. Het Breathe Better Programma bestaat uit 6 modules waarin je stap voor stap de kracht van ademhalen gaat ervaren en integreren.

Meer blogs lezen over ademhalen? Dat doe je hier

Boeken over goed ademen

3 Comments

  1. […] Wil je weten waarom het niet goed is om door je mond te ademen? Je leest er alles over in dit blog.  […]

  2. […] Wil je weten waarom het niet goed is om door je mond te ademen? Je leest er alles over in dit blog.  […]

  3. […] gevolg? Het kan zomaar zijn dat je op een verkeerde manier ademhaalt. En dat is – zoals je hier leest – niet zo best voor je gezondheid. Vandaar dat we in dit blog een simpele oefening […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds