Het zal je vast niet ontgaan zijn dat zwemmen in natuurwater veel voordelen heeft. Zeker in de corona periode zijn steeds meer mensen buiten gaan zwemmen en weer gaan verbinden met de natuurlijke elementen en kou. Het is niet alleen gratis. Maar het heeft ook ontzettend veel positieve voordelen voor lichaam en geest. In dit artikel lees je er meer over.

Wie kent hem niet? Wim Hof is dé expert op het gebied van koude training. Onder andere door hem zijn steeds meer mensen weer in aanraking gekomen met kou. Een natuurlijk element welke we in de loop der jaren door luxe vergeten zijn. Maar wel ontzettend belangrijk is om ons immuunsysteem gezond te houden. Vele westerse ziekten zijn ontstaan doordat we steeds meer in luxe leven.

Zwemmen in natuurwater heeft dus vele voordelen

Je leest ze hier:
1. Je natuurlijke kacheltje gaat weer werken. Hierdoor ervaar je minder snel kou in de winter.
2. Je immuunsysteem krijgt een boost waardoor je minder snel ziek wordt.
3. Het heeft voor mensen met auto-immuunziekten vele voordelen waardoor klachten verminderen.
4. Je bloedcirculatie verbeterd
5. Stressvermindering
6. Verminderd chronische pijnklachten
7. Je komt in verbinding met de natuur en je ware zelf
8. Stimuleert vruchtbaarheid

Jeroen Rodenburg is een voorbeeld van het verminderen van klachten bij auto-immuunziekten. Hij is Certified Wim Hof Trainer en geeft ook trainingen in de studio in Alkmaar.

Wat heeft zwemmen in natuurwater voor mij betekent?

Zelf heb ik ervaren dat zwemmen in natuurwater en koude training mij veel heeft gebracht op het gebied van stressvermindering. Angst loslaten en heeft het vruchtbaarheid gestimuleerd. Vanuit een verleden met angstaanvallen ontdekte ik met koude training dat ik daar nog meer op mocht trainen. Door met kou te gaan trainen heb ik geleerd om nog dichter bij mezelf te komen. Met mijn ademhaling rust te vinden in de kou en bewust te worden van de kracht van mijn lichaam en haar natuurlijke processen. Ook probeerde ik al 2,5 jaar zwanger te worden wat niet wilde lukken. Na 4 maanden koude training was ik opeens zwanger.

Naar aanleiding van de trainingen die Jeroen geeft hebben we in Noord-Holland bij het Geestmerambacht ook een dip-groep opgezet. Een groep mensen gaat regelmatig op zondag dippen / zwemmen. Wil je een keer mee of wil je de volgende Wim Hof Fundamentals training bijwonen? Stuur dan een mail naar info@mindeventsfactory.com.

Wanneer geen koude training beoefenen?

  • Tijdens de zwangerschap (je lichaam heeft dan warmte nodig)
  • Wanneer je borstvoeding geeft
  • Hart en vaat ziekten
  • Bloeddruk die niet goed reguleert
  • Na een recente operatie

Het is belangrijk dat je het langzaam opbouwt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met langzaam koud afdouchen. Wanneer je een van de bovenstaande indicaties hebt, dan raden we het af om koude training te doen.

Meer weten of lezen over de kracht van koude training? Lees dan het boek van Wim Hof, Koudkunstje.