fbpx

Reiki is een vorm van alternatieve geneeswijze en spirituele therapie die gericht is op energiehelende technieken. Een reikibeoefenaar of meester werkt met het energieveld rond het lichaam van de cliënt en stuurt universele energie naar hen via handoplegging. Het helpt bij het voorkomen en bevorderen van genezing van verschillende aandoeningen. Wanneer energie vast komt te zitten in het lichaam, kunnen er blokkades ontstaan op fysiek, emotioneel, mentaal of energetisch niveau, wat kan leiden tot ziektes. Reiki richt zich op het aanpakken van de oorzaak en het herstellen van de energiestroom, waardoor blokkades verdwijnen. Het kan worden vergeleken met acupunctuur, shiatsu en acupressuur.

In tegenstelling tot persoonlijke energie werkt reiki met energie uit het universum. Universele energie wordt gebruikt om het energiesysteem in balans te brengen en te behouden. Dit gebeurt via de subchakra’s in onze handpalmen. De energie kan door ons eigen lichaam en geest stromen, maar ook door dat van anderen. Het kan worden overgebracht door handoplegging of op afstand. Omdat reiki op basis van energie werkt, kan het niet alleen naar mensen worden gestuurd, maar ook naar dieren, planten, voorwerpen en situaties.

Je zou nu kunnen denken: “Reiki klinkt vaag, met universele energie en handoplegging…”. Maar wat doe je wanneer je bijvoorbeeld je knie stoot? Je legt je hand op de pijnlijke plek. Dat is ook reiki.

Waar is Reiki ontstaan?

Reiki vindt zijn oorsprong in Japan. “Rei” betekent universeel en “ki” staat voor levensenergie. Mikao Usui ontwikkelde Usui Reiki Ryoho in 1922, hoewel het al ongeveer 2500 jaar wordt beoefend. Het verhaal gaat dat Mikao Usui wilde ontdekken hoe Jezus mensen kon genezen door handoplegging.

In oude geschriften en documenten vond hij symbolen, informatie en verwijzingen naar Boeddha. Ze gaven echter geen duidelijk antwoord op hoe reiki precies werkt en stroomt. Vervolgens besloot hij zichzelf 21 dagen lang te bezinnen en te vasten op de berg Kuramayama. Na 21 dagen mediteren herstelde hij het contact met de reiki-stroom en wist hij intuïtief hoe hij het kon gebruiken. Hij stelde ook vijf Reiki leefregels op om een gezonde geest en levenshouding te bevorderen.

Mevrouw Hawayo Takata werd behandeld door een leerling van Mikao Usui en werd ingewijd als reiki-meester. Ze introduceerde het Usui System of Natural Healing in het Westen.

Wat doet Reiki voor jou?

Reiki heeft verschillende voordelen en kan diverse aspecten van je welzijn positief beïnvloeden. Het kan je gezondheid verbeteren door het stimuleren van het natuurlijke vermogen van je lichaam om zichzelf te genezen. Daarnaast kan het ook een rol spelen in je persoonlijke ontwikkeling. Het kan je helpen om mentaal stress te verminderen en emotioneel opgekropte gevoelens te verwerken. Het is een holistische methode die op meerdere niveaus werkt, namelijk fysiek, emotioneel en spiritueel.

Reiki kan ondersteuning bieden bij verschillende klachten, waaronder:

  • Hoofdpijn en migraine
  • Hartklachten
  • Angstklachten
  • Depressie
  • Chronische pijn
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Autisme
  • Spijsverteringsproblemen
  • Vermoeidheid
  • Maagklachten zoals reflux, maagzuur en brandend maagzuur
  • Pijnlijke en stijve spieren en gewrichten
  • Reumatische aandoeningen zoals reuma, artrose en artritis
  • Griep en verkoudheid
  • Bovenste luchtweginfecties, vooral bronchitis
  • Huidproblemen zoals veroudering, vlekjes, rimpels, kraaienpootjes, acne, eczeem, psoriasis en rosacea
  • Diverse allergieën, waaronder astma

Naast deze klachten kan reiki ook behulpzaam zijn bij het:

  • Ervaren van meer ontspanning en het verminderen van stress
  • Verminderen van pijn en het bevorderen van sneller herstel
  • Bevorderen van een betere nachtrust (ook bij huilbaby’s), meer focus en energie
  • Loslaten van onderdrukte emoties
  • Versterken van de verbinding met je intuïtie en gevoel
  • Afvoeren van gifstoffen en het versterken van je immuunsysteem
  • Doorbreken van oude patronen die je niet langer dienen

Het is belangrijk op te merken dat reiki nooit een vervanging moet zijn voor medische behandeling. Wel kan het een waardevolle aanvulling zijn. Het kan bijvoorbeeld helpen bij ontspanning of het verminderen van bijwerkingen van andere behandelingen.

Hoe ziet een reikibehandeling eruit?

Je weet nu wat reiki is, maar wat gebeurt er nou precies tijdens een behandeling? De behandeling vindt plaats in een rustige setting. Tijdens de reikibehandeling zit je (volledig aangekleed) op een comfortabele stoel of lig je op een behandeltafel. De reikitherapeut plaatst zijn handen op verschillende posities op of boven je lichaam, waarbij hij de universele levensenergie doorgeeft. Deze energie stroomt door de therapeut naar jou, waardoor blokkades worden opgeheven en het natuurlijke helingsproces van je lichaam wordt gestimuleerd.

Tijdens de behandeling kun je een gevoel van diepe ontspanning ervaren. Sommige mensen voelen een warmte of een aangename tinteling waar de handen van de therapeut zich bevinden. Anderen kunnen emotionele reacties ervaren, zoals het vrijkomen van spanning of het opkomen van oude herinneringen. Dit is allemaal normaal en maakt deel uit van het helingsproces.

Een reikibehandeling is over het algemeen niet-invasief en veroorzaakt geen pijn. Het is een zachte en kalmerende ervaring die gericht is op het herstellen van evenwicht en welzijn op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Na de behandeling kun je je ontspannen, verfrist en gevoed voelen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken om eventuele vrijgekomen gifstoffen te helpen afvoeren. Verder kan het effect van een reikibehandeling kan variëren van persoon tot persoon, maar veel mensen ervaren een gevoel van innerlijke rust, vermindering van stress en een versterkt gevoel van welzijn.

Het is altijd raadzaam om een getrainde en ervaren reikitherapeut te raadplegen voor een behandeling. Zij kunnen je begeleiden en ondersteunen tijdens het proces, en eventuele vragen of zorgen beantwoorden die je hebt over reiki en de specifieke vormen ervan.

Wat zijn de mythes rondom reiki?

Er bestaan veel misvattingen over reiki. Ten eerste kan een reikihealer niet jouw gedachten lezen. Bovendien is het geen vorm van massage op zich, hoewel het wel gecombineerd kan worden met massage. Het is belangrijk om te benadrukken dat het geen vervanging is voor traditionele geneeskunde, maar eerder als een aanvulling kan dienen. Het is geen wondermiddel dat al jouw klachten op magische wijze doet verdwijnen. Bijvoorbeeld, reiki kan geen gebroken been genezen. Het wordt afgeraden om reiki te ontvangen kort na een hartinfarct (of bij iemand met een pacemaker) en kort voor of na een operatie. Personen die een recent getransplanteerd orgaan hebben of medicijnen nemen die het immuunsysteem onderdrukken, wordt ook aangeraden om geen behandeling te ondergaan. Reiki kan namelijk de snelheid van medicijnafgifte versnellen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een reikibehandeling niet effectief zal zijn als de cliënt:

  • Zich (bewust of onbewust) afsluit voor de reiki-energie;
  • Onrealistische verwachtingen heeft en een specifiek resultaat wil bereiken;
  • Moeite heeft met de fysieke aanrakingen tijdens de behandeling door de reikihealer.

Wat zijn de mogelijke effecten na een reikibehandeling?

Een reikibehandeling versnelt de afbraak en afvoer van afvalstoffen, wat soms onaangename bijwerkingen kan veroorzaken. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal snel. Na een behandeling kun je bijvoorbeeld sterker reageren op het gebruik van alcohol. Ook kan het voorkomen dat je tijdelijk moeilijker in slaap valt of slaapproblemen ervaart. Dit is normaal en hoef je je geen zorgen over te maken. Het betekent simpelweg dat je lichaam bezig is met het elimineren van afvalstoffen. Andere mogelijke symptomen die hiermee gepaard kunnen gaan, zijn:

  • Overmatig transpireren
  • Het verspreiden van een onaangename lichaamsgeur
  • Sterk gekleurde urine en veranderingen in de stoelgang
  • Een (zeer) vermoeid gevoel
  • Prikkelbaarheid
  • Het ontwikkelen van ontstekingen

Reiki voor jezelf

Na het volgen van Reiki 1 heeft een Reiki-beoefenaar de mogelijkheid om zichzelf een Reikibehandeling te geven en ook anderen via handoplegging te behandelen. Het is tevens mogelijk om op afstand Reikibehandelingen te geven of te ontvangen.

Reiki op afstand

Vanaf Reiki 2 kan een Reiki-healer anderen op afstand behandelen. Als je een Reikibehandeling op afstand ontvangt, is het raadzaam om comfortabele kleding te dragen die niet knelt. De Reikibehandelaar maakt gebruik van symbolen en mantra’s om de universele energie naar jou toe te sturen.

Ademwerk en Reiki

Ademwerk en Reiki vormen een prachtige combinatie. Met de vorm van ademwerk die Nanneke onderwijst, kun je vastzittende emoties en energie loslaten. Reiki ondersteunt dit proces en versterkt tevens de intentie die je tijdens de ademsessie hebt gezet. Volg je een van de ademwerktrainingen van Nanneke dan ontvang je tijdens de ademhalingssessies Reiki op afstand. Zelfs bij het beluisteren van een opname vindt Reiki zijn weg naar jou. Het is magisch! Wil je zelf ervaren hoe krachtig de combinatie van ademwerk en Reiki is? Kijk dan of Breathe & Write of de Chakra Breathwork Serie iets voor jou is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...