fbpx

In een wereld vol stress en hectiek is het begrijpen van de verbinding tussen lichaam en geest van cruciaal belang voor je gezondheid en welzijn. Een opkomende theorie genaamd de polyvagaal theorie belooft een dieper inzicht te geven in deze complexe relatie. In deze blog ga ik dieper in op de polyvagaal theorie. Ontdek waardevolle inzichten over hoe je je zenuwstelsel en je sociale interacties je welzijn kunt beïnvloeden.

De basisprincipes van de polyvagaal theorie

De polyvagaal theorie is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges. Deze methode onderzoekt de werking van het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de regulatie van onze interne functies. Deze theorie stelt dat we in drie verschillende toestanden kunnen verkeren, afhankelijk van hoe ons zenuwstelsel reageert op prikkels:

 1. De veiligheidsmodus (sociale betrokkenheid).
  Dit is de ideale staat waarin ons zenuwstelsel zich ontspant en we ons sociaal verbonden en veilig voelen.
 2. De vecht- of vluchtmodus.
  In deze staat reageert ons zenuwstelsel op bedreigingen en bereidt ons voor om te strijden of te vluchten
 3. De bevriezingsmodus.
  In deze toestand zijn we overweldigd, sluiten we ons af en kunnen we verstrikt raken in angst of onthechting.

De gevolgen voor ons welzijn

Wanneer je zenuwstelsel regelmatig in de vecht- of vluchtmodus wordt geactiveerd, bijvoorbeeld vanwege langdurige stress. Dan kan dit schadelijke gevolgen hebben voor je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Het kan leiden tot symptomen zoals angst, depressie, chronische pijn en spijsverteringsproblemen.

Hoe je de polyvagaal theorie kunt toepassen

Het begrijpen van de polyvagaal theorie biedt waardevolle tools om je eigen gezondheid en welzijn te bevorderen. Enkele manieren waarop je dit kunt doen zijn:

 1. Ademhalingstechnieken: Bewust ademen en gebruik maken van diepe, langzame ademhaling kan helpen om ons zenuwstelsel te kalmeren en ons terug te brengen naar de veiligheidsmodus. In de online breathe better cursus leer je hier alles over.
 2. Sociale verbinding: Het aangaan en onderhouden van gezonde sociale relaties en het creëren van een ondersteunend netwerk is cruciaal voor het bevorderen van je welzijn.
 3. Mindfulness en lichaamsbewustzijn: Het vermogen om terug te keren naar het huidige moment en je fysieke gewaarwordingen te observeren, kan je helpen om te herkennen wanneer we je je in een stressrespons bevindt en actief stappen onderneemt om te kalmeren en te ontspannen.
 4. Yin Yoga: Fysiek voelen waar emoties zich in op slaan kan helpend zijn om beter te begrijpen welke patronen je hebt en leren hoe je emoties loslaat na het doorvoelen ervan biedt verlichting. Mijn yin & fascia therapie methode heel helpend zijn in het verbeteren van de emotionele en fysieke gezondheid. Mensen die veel lijden aan emotionele pijn en chronische pijn kunnen met deze methode pijn en emoties loslaten. Lees er meer over in het e-book of volg de volledige cursus om de diepte van je lijf in te gaan.

Conclusie

De polyvagaal theorie biedt ons diepgaand inzicht in de complexe relatie tussen lichaam en geest. Door te begrijpen hoe ons zenuwstelsel reageert op verschillende prikkels, kunnen we bewuste keuzes maken die onze gezondheid en welzijn bevorderen. Of het nu gaat om bewust ademen, het cultiveren van sociale verbinding of het beoefenen van mindfulness, door de principes van de polyvagaal theorie toe te passen, kunnen we een dieper gevoel van veerkracht, balans en welzijn vinden in ons dagelijks leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...