fbpx

Dansen is een vorm van expressie die al eeuwenlang wordt beoefend. Het is een manier om jezelf uit te drukken, je emoties te uiten en in harmonie te komen met je lichaam en geest. Een van de benaderingen van dans die de laatste tijd steeds populairder wordt, is intuïtief dansen volgens de elementenleer. In dit blog duiken we dieper in op wat dit betekent en hoe je deze benadering kunt gebruiken om een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen te ervaren.

Elementenleer en intuïtief dansen

De elementenleer is een oude filosofie die stelt dat alles in het universum is samengesteld uit vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Elk element heeft zijn eigen karakteristieken, energieën en symboliek. Met intuïtief dansen volgens de elementenleer kun je deze elementen gebruiken als een gids. Om je dans te informeren en je te helpen een diepere verbinding met jezelf te maken.

Intentie zetten, verbinden met jezelf en bewegen

Om te beginnen kun je elke danssessie starten met het plaatsen van intentie. Denk na over welk element je zou willen verkennen en welke aspecten ervan je in je dans wilt uitdrukken. Bijvoorbeeld, als je de energie en stabiliteit van de aarde wilt ervaren. Dan kun je je voorstellen dat je stevig verankerd bent in de grond. En je dansbewegingen langzaam en vloeiend maken. Zoals de aarde die langzaam draait.

Bewustwording elementen in jou

Tijdens het dansen kun je je ook bewust worden van de kwaliteiten en kenmerken van elk element en deze in je bewegingen integreren. Bijvoorbeeld, als je het element water wilt verkennen, kun je vloeiende en golvende bewegingen maken, zoals de stroming van water. Of, als je de energie van vuur wilt ervaren, kun je je dans intenser en krachtiger maken, zoals de vurige bewegingen van vlammen.

Intuïtief dansen en de wereld om je heen

Wat intuïtief dansen volgens de elementen ook bijzonder maakt, is dat het je uitnodigt om je bewust te zijn van je omgeving. En hoe deze elementen in de wereld om je heen aanwezig zijn. Je kunt je laten inspireren door de natuurlijke elementen in je omgeving. Zoals de aarde onder je voeten. De bries van de wind. Het spel van licht en schaduw. En de beweging van water. Deze bewustwording kan je dans verrijken en je helpen om een diepere verbinding met de wereld om je heen te ervaren.

Dansen zonder regels

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat intuïtief dansen volgens de elementenleer geen regels kent. Het gaat er vooral om verbinding te maken met je eigen lichaam en intuïtie, en jezelf te laten leiden door de energieën en symboliek van de elementen. Laat je dans ontstaan vanuit een vrije flow en wees niet bang om te experimenteren met verschillende bewegingen en expressies.

Of je nu een ervaren danser bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe manier om met je lichaam en emoties in contact te komen. Intuïtief dansen volgens de elementenleer kan een waardevolle en verrijkende praktijk zijn. Het kan je helpen om een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen te ervaren. En je dans naar nieuwe hoogten te brengen. Dus zet die muziek aan, laat je inspireren door de elementen en laat je lichaam vrij dansen!

De cursus Connect to Souldance helpt je om te dansen volgens de elementenleer. Wendy heeft vier lessen opgenomen waarin ze je begeleid in intuïtief dansen volgens de elementenleer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds