fbpx

Over het algemeen geldt: Ervaar je langere tijd klachten en weet je niet goed bij wie je daarmee terechtkunt, dan ga je naar je huisarts. Zijn het klachten aan spieren of gewrichten dan is een fysiotherapeut vaak een gemakkelijke stap. Zijn het klachten gerelateerd aan je zwangerschap of ben je toch al op controle bij je verloskundige? Dan vraag je daar wat je het beste kunt doen. En met die informatie ben je je wellicht aan het verdiepen in wat jou kan helpen. Of je bent via dokter Google wellicht bij dit artikel terechtgekomen. In dit artikel neem ik, Floor ter Burg, oefentherapeut en moeder, je graag mee in hoe jij jouw lichamelijke klacht(en) kunt beïnvloeden. Of nog fijner, hoe je ze kunt voorkomen tijdens en na je zwangerschap door middel van oefentherapie. 

Oefentherapie om lichamelijke klachten te voorkomen tijdens en na de zwangerschap

Vanuit mijn expertise als oefentherapeut, maar zeker na mijn eigen zwangerschap, weet ik hoe veel invloed je kunt uitoefenen op het voorkomen van lichamelijke klachten. Met veel kennis en ervaring in het lichaamsbewustzijn ging ik mijn zwangerschap tegemoet en probeerde ik mij zo goed mogelijk voor te bereiden op de allergrootste prestatie die ik in mijn leven zou gaan voltooien. Want hoe je het ook wendt of keert, bevallen ga je doen als je zwanger bent. En met oefentherapie als achtergrond heb ik daar goed gebruik van kunnen maken. Graag neem ik je mee in hoe oefentherapie ook voor jou kan helpen in het dragen en bevallen van jouw kindje. En uiteindelijk ook in het herstellen van jouw zwangerschap. 

Oefentherapie draagt bij aan bewustwording van je beweeggedrag

Je weet het misschien wel… maar zeker nu je zwanger bent, is het des te belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Waarbij ik graag begin vanuit de basis, jouw lichaam en geest. Dit start met bewustwording van jouw beweeggedrag. Welke bewegingen maak je nu al of welke dagelijkse activiteiten onderneem je en hoe voer je deze uit? Welk doel heeft deze manier van bewegen voor jou en wat levert het jou (en je kindje) op? Wil en kun je al deze bewegingen blijven doen tijdens je zwangerschap?

Je lichaam verandert door de zwangerschap. Logischerwijs door een groeiende buik en daarmee toename in gewicht, maar ook je houding verandert. Daarnaast spelen je hormonen een rol in de voorbereiding op je uiteindelijke bevalling waardoor spieren en gewrichten weker worden. En dit allemaal rond het centrum van je lichaam: je bekken, buik en rug. Wanneer je toegeeft aan het weker worden van je spieren en gewrichten zul je gaan ‘hangen’ in je gewrichtsbanden. Hierdoor kun je mogelijk klachten krijgen. 

Oefentherapie tijdens de zwangerschap in het eerste trimester

Met oefentherapie in je eerste trimester (of pre conceptie) kun je alvast starten met de bewustwording van hoe jouw spieren en gewrichten nu aanvoelen en functioneren. In deze fase is je lichaam waarschijnlijk nog niet veel veranderd qua houding en gewicht. Door nu al te starten kun je verschil ervaren tussen aan- en ontspanning en het functioneel inzetten van jouw spiergroepen. Wat weer helpend kan zijn wanneer het gewicht van je kindje toeneemt en jouw houding je ook op de proef gaat stellen. In onze online zwangerschapscursus neem ik je als oefentherapeut mee in diverse oefeningen.

Oefentherapie tijdens de zwangerschap in het tweede of derde trimester

Lees je dit terwijl je al voorbij je eerste trimester bent? No worries, ook verder in je zwangerschap kan oefentherapie een mooie aanvulling zijn op het leren kennen van je veranderende lichaam. Welke bewegingen kun je allemaal blijven maken. En hoe kun je daarin het beste je kindje dragen ter voorkoming van of het verhelpen/verergeren van lichamelijke klachten.

Bewustwording helpend tijdens de bevalling

Daarnaast is mijn persoonlijke ervaring dat deze bewustwording ook heel helpend kan zijn tijdens de bevalling. Door het herkennen van het aan- en ontspannen van spieren kun je deze bewust inzetten in de verschillende fases van de bevalling. Zo had ik diverse oefeningen en houdingen die mij konden helpen in het ontspannen van mijn spieren. En ook in de uiteindelijke persfase heeft het mij enorm geholpen in het functioneel inzetten en aanspannen van de spieren die hiervoor bedoeld zijn. Zoals ooit een hardlooptrainer tegen mij zei: Wanneer je een grimas trekt, ben je energie aan het verspillen die je beter in je benen had kunnen steken. Het is voor mij nog altijd een zeer waardevolle tip om spieren die ik niet nodig heb, los te laten.

Oefentherapie na de bevalling

En dan na de geboorte van je kindje, die jij op de wereld hebt gezet! Hoe je dit ook hebt gedaan, je lichaam is herstellende van een ingrijpende gebeurtenis. Ook hierin geldt, mocht je dit pas lezen wanneer je al bevallen bent? Ook dan geen paniek, want ik help je graag met oefentherapie na de bevalling. Zie het als een flinke blessure of wellicht heb je een keer iets gebroken. Na gemiddeld 6 weken mag het gips er af en kun je weer voorzichtig gaan opbouwen. Maar jouw centrum van je lichaam zit niet in het gips na een bevalling en je hebt nu ook een mini mensje om voor te zorgen.

Wellicht met het lezen van deze vragen stap je met vertrouwen in jouw herstel. Leer weer voorzichtig en nieuwsgierig jouw spieren herkennen. Waar zitten ze ook alweer? Hoe voelen zij na de bevalling aan en hoe kun je ze aansturen en weer loslaten? Wat zijn mijn vernieuwde grenzen in de opbouw en hoe kan ik deze herkennen? Om van daaruit verder te herstellen en op te bouwen. Een blijvende zoektocht, zeker in de eerste zes weken, maar ook daarna, die veel geduld, enige concentratie en rust vraagt.

Conclusie

Wellicht heb je na het lezen al voldoende informatie die jou helpt om te vertrouwen en te bouwen op jouw lichaam voor, tijdens en na je zwangerschap. Is je interesse aangewakkerd en wil je graag gerichte adviezen en persoonlijke oefeningen? Graag help ik je bij een passend plan waarin JIJ centraal staat en we kijken naar JOUW mogelijkheden, dat is namelijk de kern en kracht van oefentherapie. 

Online Zwangerschapscursus

De online zwangerschapscursus, gegeven door Floor ter Burg en Joyce is een mooie start tijdens je zwangerschap. Een combinatie van oefentherapie, yoga en rituelen die je helpen om ontspannen naar je bevalling toe te bewegen. Ervaar je na de bevalling nog klachten, neem dan zeker contact op met Floor voor persoonlijke sessies!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...