fbpx

10 oktober wordt wereldwijd benoemd als de dag van mentale gezondheid. Op deze dag wordt er bewust aandacht besteed aan psychische gezondheid. De dag nodigt uit om het taboe op mentale gezondheid problemen open te breken. In dit blog lees je meer over de dag van de mentale gezondheid en een aantal tips.

‘Thema’ dag van mentale gezondheid

De dag van mentale gezondheid is sinds 1992 uitgeroepen tot een bewuste dag waarop er aandacht is voor de psychische gezondheid. Veel mensen zijn gesloten over mentale problemen. Terwijl erover praten en aandacht hiervoor juist zorgt voor herkenning. #openup is een bekende hashtag die door veel mensen gebruikt wordt door deze dag. Door verhalen te delen, ontstaat er een opening voor psychische klachten en weten mensen ook dat ze er niet alleen in staan.

Wat kun je doen om je mentale weerbaarheid te vergroten?

Er zijn diverse soorten mentale klachten. Zo kunnen klachten ontstaan door eenzaamheid. Een onderwerp wat in de afgelopen jaren centraal stond tijdens de Covid-19 periode. Maar er kunnen ook psychische aandoeningen zijn zoals depressie, burn-out, angststoornissen en PTSS. Wanneer je klachten ervaart zoals bij deze aandoeningen kan je je enorm eenzaam voelen. Er zijn diverse dingend die je kunt doen om je mentale weerbaarheid te vergroten.

1. Kom in beweging

Psychische klachten worden erger wanneer er geen aandacht voor beweging is. Naast dat beweging goed is voor de fysieke gezondheid, heeft het ook positieve effecten op het brein. Je kunt gaan wandelen buiten in de natuur en bewust zijn van wat je ziet. Benoem bijvoorbeeld wat je ziet in je hoofd. Dit helpt om negatieve gedachten los te laten en meer in verbinding te zijn met het huidige moment.

2. Praat met lotgenoten of een professional

Herkenning kan er voor zorgen dat je je niet alleen voelt in je aandoening. Wees je er echter wel bewust van dat je ook wilt werken aan herstel. Daarom is het ook belangrijk om met een professional te praten. Dit kan een psycholoog zijn. Maar dit mag uiteraard ook een bewegingstherapeut zijn waar je vertrouwen bij voelt om mentale klachten te bespreken. Of een combinatie van. Psychische gezondheid staat en valt met lichaamsbewustzijn omdat mentale klachten vaak ook een uitwerking hebben op het lichaam.

3. Word je bewust van je ademhaling en je lichaam

Ademwerk en lichaamsbewustzijn door bijvoorbeeld yoga kunnen helpend zijn bij psychische problemen. Veel mensen zitten vast in hun hoofd wanneer ze psychische klachten ervaren. Een welbekende reactie is het schieten vanuit angst naar de mind. Niet willen voelen en aanwezig zijn in het lichaam.

Dit is een reactie waarin gevoelens en emoties vermeden worden. Door te doorvoelen wat er in jou speelt, geef je ruimte aan de emoties die je voelt en ontstaat er ruimte voor heling en transformatie.

Het Breathe Better Programma is een programma waarin je de aandacht neemt om weer te verbinden met je eigen ademritme en werkelijk gaat doorvoelen wat belangrijk is voor jou. Bewust ademhalen helpt je om emoties te reguleren, meer in verbinding te komen met jezelf en compassie te voelen voor dat wat er om je heen gebeurd. Je ademhaling is een tool die je altijd tot je beschikking hebt en waar je zelf je mind mee kunt kalmeren wanneer niet helpende gedachten de overhand nemen.

Wanneer je meer in je lichaam wilt zakken, dan kan het online yin & fascia therapy cursus een mooie verdieping zijn of de 7-weekse chakra balance journey.

Met de code ‘dagvanmentalegezondheid‘ krijg je op 10 oktober 50% korting op de online cursussen.

4. Schrijf je mind leeg

Schrijven kan helpen zijn om negatieve gedachten van je af te schrijven. Maar ook om te schrijven hoe je je voelt kan helpend zijn. Inmiddels wordt er op social media ook veel aandacht besteed voor mentale gezondheid. Je kunt tijdens de dag van mentale gezondheid de hashtag #openup gebruiken om je open te stellen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een journal bijhouden waarin je jouw gedachten opschrijft.

Een helpende manier om positieve gedachten te creëren is om elke dag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Zo ga je de positieve dingen in je leven weer zien.

5. Eet gezond

Gezond voeding is net zo belangrijk als gezonde beweging, ademhaling, mindset etc. Door gezond te eten komen je darmen in balans. Er wordt ook wel gezegd dat de darmen het derde brein zijn. Zorg je goed voor je lijf, dan heeft dit ook een positief effect op je mind. Het wordt ook wel de ‘Gut Brain Connection‘ genoemd.

Meer artikelen die je wellicht interessant vindt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds