fbpx
Blog Mind

Spiritualiteit draagt bij aan herstel depressie volgens onderzoek

Depressie is de 3e meest kostbare ziekte wereldwijd. Lisa Miller, hoogleraar aan Columbia University, is oprichter en directeur van het Spirituality Mind Body Institute. In een van haar onderzoeken toont ze aan dat spiritualiteit bijdraagt aan herstel van depressie. In haar boek ‘Het ontwaakte brein’ gaat ze hier verder op in. In dit blog lees je meer over hoe spiritualiteit kan bijdragen aan herstel bij depressie.

Wat is een depressie?

Wanneer iemand in een depressie zit is iemand langdurig somber en heeft vaak nergens zin in. De persoon heeft dan een psychische aandoening die hem of haar in gevoelens, emoties en stemming raakt en afvlakt. Het kan zijn dat je je nergens toe in staat voelt, eenzaam bent en niet weet hoe je eruit moet komen. Vaak ben je in een depressie op een punt beland dat je niet meer weet wie je bent of wat je leuk vind. Dit zorgt ervoor dat je geen energie ervaart. Een depressie kan ook ontstaan door een relatie breuk, verlies van een familielid, rouw, middelengebruik etc.

Welke symptomen kun je ervaren bij een depressie?

Je kunt je leeg en dof voelen, ongeïnspireerd en moeite hebben met weten wie je nu werkelijk bent. Vaak zijn er ook fysieke klachten aanwezig zoals hoofdpijn, concentratie problemen, gespannen spieren, prikkelbaarheid, buikpijn, slaapproblemen, verminderde eetlust en libido problemen. Verslaving is ook iets wat kan optreden bij depressie om je juist weer beter te voelen. Maar vaak is dat van korte duur. Het is dus belangrijk dat je hulp zoekt wanneer je je depressief voelt. Om een verdere neerwaartse spiraal te voorkomen. Dit kan bij je huisarts of een psycholoog bij jou in de buurt.

Spiritualiteit volgens onderzoek ook goed bijdragen aan herstel. Lees dus vooral even verder wanneer je bovenstaande klachten ervaart.

Hoe kan spiritualiteit bijdragen aan herstel bij depressie volgens onderzoek?

In onderzoeken ziet Lisa Miller dat cliënten die behandeld worden met anti depressiva vaak niet het gewenste resultaat behalen en weer terug vallen met dezelfde klachten. De helft ziet klachten na een jaar behandeling afnemen en nog een andere twintig procent ziet klachten maar gedeeltelijk afnemen. Alleen wanneer zij stoppen met medicatie komt de depressie en angst weer terug.

In de tijd dat Lisa Miller studeerde waren er geen bewijzen en onderzoeken naar spiritualiteit en herstel van depressie. Het werd haar onderzoek om te zien of er bij mensen met depressie of aanleg voor depressie veranderingen zouden optreden in de hersenen. Dit werd gedaan middels MRI onderzoeken. Uit deze onderzoeken werd zichtbaar dat mensen voor wie spiritualiteit en religie minder belangrijk was, kleinere vlekjes rood toonde dan mensen die een spiritualiteit als belangrijk ervaarde in hun leven. Het spirituele brein was dikker en sterker als in exact dezelfde gebieden van het brein met een depressie waar het er zwakker uit zag.

Onderzoek in Nederland naar Spiritualiteit en Depressie

In Nederland deed Weitao Zhang afgelopen jaar ook onderzoek naar meditatie en creativiteit in het brein. Meditatie, creativiteit, yoga en ademwerk zijn vormen van spiritualiteit die kunnen bijdragen aan het herstel van depressie.

Wetenschap en spirituele samenbrengen

Waarom ik, Joyce, dol ben op de wetenschap die spiritualiteit en het zelfhelend vermogen bevestigd? Omdat dit het aards houdt.

Mensen die de weg kwijt raken in alleen het spirituele mogen terug naar het fysieke, psychologische en emotionele. Werkelijk voelen en benoemen. In je lichaam voel je. In je mind reis je. Het een kan niet zonder het ander. Maar gronden is wel nummer 1.

Je kan flink afdwalen of blijven hangen als je alleen in je hoogste chakra’s (je hoofd) en daarboven zweeft. Alleen het spirituele.

Cursussen die kunnen bijdragen aan herstel van depressie en fysieke klachten

Mijn yin & fascia therapy cursus is bijvoorbeeld is combinatie van wetenschap (fascia lijnen) en Chinese geneeskunde (meridianen). Chinese geneeskunde word nog regelmatig onder ‘spiritueel en niet bewezen’ geschoven. Terwijl het werkelijk waar de meest natuurlijke vorm van ons menszijn weerspiegelt. Vanuit de organen, emoties en gedrag.

De cursus wordt gevolgd door ademcoaches, yogadocenten, massage therapeuten, diverse andere therapeuten die lichaamsgericht werken. Maar ook door chronische pijn patiënten die al kennis hebben van yin yoga & fascia release. En vrijwel altijd mooie resultaten. Bij mij. Maar ook bij de docenten die dit al doorgeven. #rippleeffect

Ademwerk is het meest aardse wat er is

Ook in mijn Breathe Better Programma is het aards. Je adem is werkelijk het meest aardse wat er is. Het Breathe Better Programma heeft bijvoorbeeld ook diverse mensen met burn-out klachten geholpen door meer rust, verbinding en ontspanning in zichzelf te ervaren. In lichaam en geest.

Mensen met paniekaanvallen, angst en stress klachten hebben hier veel baat bij. Het programma bevat video’s met ademoefeningen, meditaties en schrijfopdrachten die je helpen om verandering aan te brengen in je leven.

Chakra balans

De Chakra Balance Journey is wat spiritueler. Maar begint bij de root (basis chakra) of wel je onderste wervel en eindigt bij je kruin chakra bovenop je hoofd. Waar je verbinding maakt met het grotere geheel. Waar we overigens allemaal onderdeel van zijn. De een kan zich daar alleen meer voor open stellen dan de ander.

Psychologie

En nu nog te gekker. Ik, Joyce, verdiep me de afgelopen twee jaar naast het zijn van Breathwork & Yoga teacher ook in psychologie via de OU. Ik lees erover etc. Dr Lisa Miller heeft in haar onderzoeken aangetoond dat spiritualiteit bijdraagt aan herstel van mentale ziekten. Zichtbaar in de hersenen. Meditatie, yoga en ademwerk zijn dus wetenschappelijk bewezen methodes in herstel. Wist ik natuurlijk al vanuit mn eigen herstel na mijn burn-out en auto ongeluk. Maar dit bevestigd wederom nog even waarom ik dit zo graag doorgeef.

Je hersenen worden er gezonder van. Je lijf beweegt er beter door. En uiteindelijk wordt je gelukkiger✨

Lisa Miller doelt hier ook op in haar onderzoeken dat het effectiever is om veranderingen te maken in je leven in plaats van symptoombestrijding toe te passen. Spiritualiteit, bewustzijn en verandering is dus vanuit onderzoek een bewezen methode om depressie en angst op te lossen.

Boeken van Dr. Lisa Miller

1 Comment

  1. […] Spiritualiteit draagt bij aan herstel depressie volgens onderzoek […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds