fbpx
Zelfvertrouwen vergroten

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan heel vervelend zijn. Het beïnvloedt de manier waarop je denkt en kan je in het dagelijks leven belemmeren. Dat is vervelend en zonde. Je bent het namelijk waard om een hoge eigenwaarde te hebben en vol geloof in jezelf door het leven te gaan. In dit blog delen we dan ook tips waarmee je je zelfvertrouwen kunt vergroten.

We gaan in dit blog uit van de zes pilaren van zelfvertrouwen, opgesteld door Nathaniel Branden. De Amerikaanse psychotherapeut stond bekend om zijn kennis over zelfrespect. 

Zelfvertrouwen

Wellicht dat ‘t overbodig is te vermelden, maar met zelfvertrouwen wordt het geloof in jezelf en je kwaliteiten bedoeld. Gekeken naar de psychologie zijn er twee typen zelfvertrouwen, namelijk: zelfvertrouwen in vaardigheid en zelfvertrouwen in waardigheid. Met zelfvertrouwen in vaardigheid wordt het geloof in wat je kan bedoeld, met zelfvertrouwen in waardigheid wordt je gevoel van eigenwaarde bedoeld. Wie een gezonde dosis zelfvertrouwen heeft, heeft een goede balans tussen beide type zelfvertrouwen.

Nu je weet wat zelfvertrouwen daadwerkelijk inhoudt, is het tijd voor de vraag: ‘Waarom is het belangrijk om zelfvertrouwen te hebben en waarom willen mensen het vergroten?’ Het antwoord op die vraag zit ‘m puur in jezelf. Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, hebben een negatief beeld van zichzelf dat hen belemmert in het dagelijks leven. Denk aan het lastig vinden om besluiten te nemen, maar ook het voelen van angst of het vermijden van bepaalde dromen of doelen. Zelfvertrouwen is dus belangrijk om je leven met een gelukkig gevoel ten volste te leven. Niet gek dus, dat mensen hun zelfvertrouwen graag willen vergroten. Het geeft ze over het algemeen een fijn en blij gevoel met zichzelf.

Benieuwd hoe Joyce Vinyasa flow yoga dagelijks inzet om het vertrouwen in zichzelf te vergroten? Je leest het in dit blog. 

Zelfvertrouwen vergroten

Hoewel het vergroten van zelfvertrouwen wellicht makkelijk klinkt, is niets minder waar. Wie meer geloof in zichzelf wil, zal daarvoor moeten werken. Een fijne manier om meer stil te staan bij het vertrouwen in jezelf is door de zes pilaren van zelfvertrouwen in je achterhoofd te houden. Volgens psychotherapeut Nathaniel Branden zijn er namelijk zes belangrijke pilaren die van essentieel belang zijn om je zelfvertrouwen te vergroten. We leggen hieronder uit welke dat zijn. 

Nathaniel Branden schreef het boek The Six Pillars of Self-Esteem waarin hij alles verteld over de zes pilaren van zelfvertrouwen. Je koopt het boek hier. 

Pijler 1: De oefening van bewust leven

Wist je dat bijna 95 % van wat we doen, wordt uitgevoerd door ons onderbewustzijn? Daardoor leven we grotendeels op de automatische piloot en staan we maar bij een heel klein gedeelte van ons leven echt stil. Volgens Nathaniel Branden is dat funest voor je zelfvertrouwen. Hij pleit dan ook voor meer bewustzijn in je leven zodat je meer in het hier en nu leeft en dankbaar bent voor wat je hebt. Ook leert het je bewust te worden van je gedachten: waarom ervaar je op sommige momenten weinig zelfvertrouwen? En belangrijker: hoe kun je ervoor zorgen dat je dat zelfvertrouwen vergroot? 

Pijler 2: De oefening van zelfacceptatie

Niemand is perfect, en dat hoeft ook niet, maar het is wel belangrijk je daar bewust van te zijn. Je hebt nou eenmaal minder goede eigenschappen en minder goede dagen, maar dat betekent niet dat je geen vertrouwen in jezelf mag hebben. Beter kun je de situatie zoals die is – of dat nou met jezelf te maken heeft of met anderen – accepteren zodat je leert tevreden te zijn met jezelf. Meer zelfvertrouwen begint namelijk bij jezelf.

Pijler 3: De oefening van verantwoordelijkheid

Je hebt het vast wel eens eerder gehoord, maar jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en geluk. Tuurlijk zijn er momenten waarop een ander invloed heeft op jouw leven, maar dan is het alsnog aan jou om te bepalen hoe je daarmee omgaat. Nathaniel Branden gaat uit van het principe dat hoe vaker je jezelf verantwoordelijk houdt, hoe meer eigenwaarde je ontwikkelt die ervoor zorgt dat je meer vertrouwen hebt in jezelf. Je zult op die manier ervaren dat je meer kan dan je denkt. 

Pijler 4: De oefening van assertiviteit

Er zullen altijd momenten zijn in het leven die niet gaan zoals je wil dat ze gaan. Het is dan de kunst assertief te handelen en naar je eigen gevoel te luisteren. Waar ligt jouw grens? Hoewel het lastig kan zijn, is het dan ook goed om te leren om voor jezelf op te komen zodat je jezelf meer op waarde kan schatten en inziet dat je het waard bent.  

Pijler 5: De oefening van doelbewust leven

Weinig zelfvertrouwen resulteert vaak in het feit dat je bepaalde stappen in het leven niet durft te nemen. We hebben namelijk allemaal dromen en doelen, maar daarvoor gaan is niet zo vanzelfsprekend. Je zelfvertrouwen staat je op dat moment namelijk in de weg. Wat dan kan helpen is in kaart te brengen wat je kan, wat je wil en wat je daarvoor moet doen. Deel eventuele doelen op in stukjes die uiteindelijk naar het grotere doel leiden. Zo zul je ervaren dat je het wel degelijk kan en stap voor stap je zelfvertrouwen vergroten. 

Pijler 6: De oefening van integriteit

Hoewel zelfvertrouwen gaat om jezelf, kan het wel degelijk zo zijn dat je lage eigenwaarde wordt veroorzaakt door de mensen om je heen. Wellicht dat je geneigd bent daardoor te doen wat van je wordt verwacht. Helaas zorgt dat niet voor meer zelfvertrouwen. Integendeel. Juist door te leven vanuit je eigen kracht en verlangens – en dat kan lastig zijn – zul je gelukkiger zijn en meer vertrouwen in jezelf hebben. 

Nog even dit… 

Bovenstaande zes pijlers zijn mooie handvatten waarmee je bewust aan de slag kunt om het vertrouwen in jezelf te verhogen. Maar weet dat het gaat met vallen en opstaan. Het vergroten van je zelfvertrouwen moet je dan ook zien als een reis met jezelf waarin je stapje voor stapje meer in jezelf gaat geloven. Heb je even een mindere dag? Niet erg, morgen is er weer een dag. 

Wil jij meer zelfvertrouwen ervaren? In de 7-weekse online chakra balance journey leer je de kracht in je lichaam aan te wakkeren en vanuit een gezonde levenswijze naar de toekomst te kijken. Je kunt de cursus op je eigen tempo volgen.

3 Comments

  1. […] vinyasa flow en breathwork) zijn geschikt voor iedereen en brengen je uiteindelijk meer energie, zelfvertrouwen en […]

  2. […] Met deze zes pijlers vergroot je je zelfvertrouwen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...