fbpx

Verdriet is een emotie die je wellicht niet wilt voelen. Terwijl het juist een hele mooie emotie is. Het helpt om los te laten en maakt weer ruimte voor nieuw. Wanneer we naar de Chinese geneeskunde kijken, zien we verdriet als een emotie in verbinding met het metaal element, long en dikke darm meridianen. In dit blog lees je meer over verdriet en hoe je verdriet kunt toelaten.

Verdriet toelaten in vele vormen

Verdriet kent vele vormen. Je kunt het ervaren in diverse fases in je leven. Wanneer je afscheid van iemand moet nemen. Wanneer je een baan los gaat laten. Of wanneer je zelf een transformatie ondergaat waardoor je je verdrietig voelt om het loslaten van de oude jij. Dit zijn allemaal normale situaties. Het wordt alleen lastig als je het allemaal vast wilt houden en verdriet niet toelaat. Dan kan het zich gaan vastzetten in je lichaam en brein waardoor er geen ruimte ontstaat voor nieuw. Geef jezelf dus de ruimte om verdriet toe te laten. Dit kan je doen op de volgende manieren:

  • Door ermee te zijn
  • Door het te doorvoeren met bijvoorbeeld yin yoga of ademwerk
  • Door erover te schrijven. Geef je gevoel de ruimte om te spreken
  • Praat met iemand in je omgeving of een psycholoog. Dit lucht op.
  • Ga wandelen in de natuur.

Verdriet toelaten tijdens de herfst

De herfst wordt volgende de Chinese geneeskunde gezien als een periode van loslaten. De emotie ‘verdriet’ staat dan centraal in het metaal element. Wanneer je veel verdriet ervaart en dit niet kunt toelaten kun je dit merken in je ademhaling. Er zit dan veel druk en spanning op de long meridianen. Fysiek voel je dit op het borstgebied. Ademwerk en yin yoga zijn methodes die je kunt inzetten om ruimte te creëren op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

Long en dikke darm meridianen

Wanneer we naar de cyclus van de Chinese Geneeskunde kijken, dan staat de emotie verdriet in relatie tot de long en dikke darm meridianen. Wanneer deze uit balans zijn, kan dit zich uiten in klachten als verkoudheid en obstipatie.

Ruimte creëren door verdriet toe te laten

Wanneer je verdriet toelaat, ontstaat er ruimte voor nieuw. Het is juist fijn om los te laten en verdriet te voelen. Zo weet je waar je ruimte voor wilt maken. Waar een deur sluit opent zich altijd weer een nieuwe deur. Wees niet te streng voor jezelf, en geef jezelf ook de ruimte om verdriet te ervaren. Door het weg te stoppen, komt het altijd weer naar boven. Het lichaam gaat dit dan aangeven in fysieke of mentale klachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds