fbpx

Heb je vaak last van paniekaanvallen? Overdag of ‘s nachts? Weet dan dat je niet alleen bent. Er zijn duizenden mensen die hier last van hebben of van hebben gehad. En… het goede nieuws is. Ze gaan ook weer over. In dit blog lees je tips die je helpen om een paniekaanval door te komen.

Wat zijn paniekaanvallen?

Tijdens een paniekaanval gaat je hart sneller kloppen. Je gaat sneller ademen. Je gaat wellicht zweten. Het kan erg druk zijn in je hoofd en je voelt dat je het niet meer aan kan. Je zit op de een of andere manier vast in je hoofd en hebt angsten waardoor je in paniek raakt. Hier reageert je lichaam op. Doordat je lichaam reageert kan je hierdoor in paniek raken en nog meer angsten krijgen.

Hoe krijg je paniekaanvallen?

Een paniekaanval kan ontstaan wanneer je langere tijd onder druk hebt gestaan. Het kan ook genetisch aangeboren zijn. Wanneer een van de ouders een paniekstoornis heeft, kan je hier gevoelig voor zijn. Meestal zien we dat paniekaanvallen ontstaan door een combinatie van factoren. Wanneer je bewust bent van de triggers kun je er mee leren omgaan of zelfs leren hoe je van paniekaanvallen af kunt komen.

Tips om van paniekaanvallen af te komen Lees hier tips.

Wanneer je een paniekaanval hebt weet je niet meer wat je moet doen. Wanneer je in een omgeving bent met mensen, vertel dan aan iemand dat je paniek ervaart en wat er in je omgaat. Het helpt om te relativeren. Vaak kan iemand je dan geruststellen.

  • Probeer dan rustiger adem te halen. Dit klinkt wellicht onmogelijk als je alleen bent. Maar focus dan op de telling van je ademhaling. Adem 10 tellen in en 10 tellen uit. Net zo lang tot je rustiger wordt.
  • Neem een glaasje water
  • Schrijf je gedachten op – dit helpt om ruimte te maken in je hoofd
  • Bel iemand op die je vertrouwd en vertel hoe je je voelt, wellicht kan hij of zij je helpen om je gedachten te relativeren.

Je ademhaling is een tool die je altijd bij je hebt. Joyce Mol, Founder van Mind Events Factory ontwikkelde het Online Breathe Better Programma. Zelf heeft zij ook jaren last gehad van paniekaanvallen. De ademhaling kalmeren en op regelmatige basis ademhalingstechnieken doen heeft haar geholpen om uit paniekaanvallen te komen. In programma leert ze mensen die regelmatig paniekaanvallen en hyperventilatie ervaren tips en tools. Je leert ademhalingsoefeningen, je krijgt meditaties en schrijfopdrachten die je helpen om oude patronen los te laten.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds