fbpx
vroege miskraam

Een zwangerschapstest die positief is kan een prachtig en vreugdevol moment zijn voor veel vrouwen. Voor mijzelf wel in ieder geval! Het kondigt de komst van nieuw leven aan en brengt een golf van emoties met zich mee. Helaas is een positieve zwangerschapstest, soms ook het begin van een emotionele reis die eindigt in een vroege miskraam. Iets wat ik zelf ook mocht ervaren onlangs. In deze blogpost wil ik dit emotionele onderwerp onder de aandacht brengen en steun bieden aan vrouwen die deze ervaring ook doormaken of hebben doorgemaakt.

Een positieve zwangerschapstest

Het moment waarop je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, kan een overweldigende vreugde en opwinding met zich meebrengen. Nieuw leven verwelkomen en het worden van een moeder kan allesomvattend zijn. Het is begrijpelijk dat je in deze periode vol hoop en verwachting bent en meteen begint te dromen over jouw toekomst met je kindje. Je bent natuurlijk super blij.

Een vroege miskraam

Een vroege miskraam is een verlies dat plaatsvindt vóór de 12e week van de zwangerschap. Het kan een pijnlijke en emotionele ervaring zijn voor vrouwen die dit meemaken. Een vroege miskraam kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische afwijkingen, hormonale problemen of andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet jouw schuld is en dat je niet alleen bent in deze reis. Heel vaak heeft het te maken met een chromosoomafwijking. Het lichaam stoot het vruchtje dan af.

Ik zelf ervaarde dit al in week 4. De dag nadat ik een positieve test in handen had, begon ik ineens te bloeden. Toen wist ik eigenlijk wel genoeg. Na de laatste bloedtest die ‘negatief’ uitwees, had ik zelf nog wel een positieve zwangerschapstest in handen. Dit kan gebeuren omdat het zwangerschapshormoon hCG in je lichaam blijft. Al snel zal dit minder worden. Na controle bij de verloskundige weet je zeker hoe je ervoor staat.

De emotionele impact van een vroege miskraam

Een vroege miskraam kan een grote emotionele impact hebben. Verdriet, boosheid, schuldgevoel en verwarring zijn veel voorkomende emoties die zich manifesteren na een dergelijk verlies. Dit is heel normaal en een natuurlijk proces. Je lichaam heeft nieuw leven losgelaten.

Het is belangrijk om jezelf de ruimte en tijd te geven om deze emoties te ervaren en ze te erkennen. Geef jezelf toestemming om te rouwen en om ondersteuning te zoeken bij je partner, familie en vrienden. Een verloskundige zij mij om een ritueel te doen om afscheid te nemen. Toen ik zelf nog voor zwangerenportaal.nl werkte, raadde wij dit de dames met een miskraam ook aan.

Baarmoeder ritueel

Je kunt ook een baarmoeder ritueel doen om de verbinding met je baarmoeder aan te gaan en de emoties die je daarbij voelt er te laten zijn. Dit ritueel wordt veelal rond de volle maan gedaan. Maar kan je op elk moment daarvoor of daarna ook doen. Het ritueel wordt gedaan door allerlei vrouwen. Vrouwen met een kinderwens, miskraam, na de bevalling. Vrouwen die geen baarmoeder meer hebben. Maar ook vrouwen die wel zwanger zijn. Het mooie van dit ritueel is dat alle vrouwen dit kunnen doen en elkaar dragen. Dit ritueel is online en mag je in je eigen ruimte doen. Ik begeleid je er doorheen met een innerlijke reis, ademwerk en draag de rite van de baarmoeder aan je over. Kleine side note. In het Nederlandstalige ritueel ben ik zelf zwanger van mijn 1e kindje. Het ritueel is ook beschikbaar in het Engels waarin ik niet zwanger ben.

Zelfzorg en herstel

Na een vroege miskraam is het cruciaal om jezelf tijd te geven om te genezen, zowel fysiek als emotioneel. Zelfzorg is essentieel tijdens dit proces. Dat kan betekenen dat je jezelf toestaat om te rusten, jezelf omringt met dierbaren, professionele hulp zoekt, zoals therapeutische begeleiding, en op een gezonde manier omgaat met je emoties. Het kan ook helpen om creatieve uitlaatkleppen te vinden, zoals schrijven, tekenen of het bijhouden van een dagboek, om je gevoelens te uiten en jezelf uit te drukken.

Hoop voor de toekomst

Hoewel een vroege miskraam een ontmoedigende ervaring kan zijn, is het belangrijk om hoop te behouden voor de toekomst. Veel vrouwen die een miskraam hebben gehad, zijn in staat om gezonde zwangerschappen te krijgen en gezonde baby’s ter wereld te brengen. Het kan nuttig zijn om met je zorgverlener te praten over mogelijke oorzaken van de miskraam en om te bespreken hoe je het beste kunt voorbereiden op een volgende zwangerschap, indien gewenst.

Geef jezelf de tijd

Een positieve zwangerschapstest gevolgd door een vroege miskraam kan een verwarrende en emotionele ervaring zijn voor vrouwen. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om te rouwen en om professionele ondersteuning en steun te zoeken. Weet dat je niet alleen bent en dat er hoop is voor de toekomst. Laat jezelf genezen en sta jezelf toe om opnieuw je weg te vinden naar vreugde en vervulling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...