fbpx

De laatste tijd ben ik me steeds meer aan het verdiepen in wildplukken, het gebruik van natuurlijke kruiden uit de natuur en gewoon zijn in het groen. En het verbaast me hoe goed dat me doet. Eigenlijk is dat gek.. Want de natuur is juist de plaats waar we vandaan komen. De plaats waar we kunnen opladen en uitrusten. In deze blog vertel ik je wat ik de laatste tijd allemaal ben tegengekomen en wat ik daarmee deed.

Contact maken met je eigen natuur

Wij zijn als mens als geen ander verbonden aan de natuurlijke ritmes van de natuur. Het is dan ook niet voor niets dat artsen voorschrijven om te gaan wandelen in de natuur als je overstressed bent. Het geeft je de ruimte om de natuurlijke ritmen weer op te pakken en mindful te observeren wat er in de natuur gebeurd. Wildplukken is een magische methode om weer dichter bij de ritmen van de natuur te komen. Je komt werkelijk in contact met de bloemen, planten en kruiden door aanraking. Observeren, plukken en natuurlijke producten creëren van iets wat moederaarde ons gebracht heeft.

De onderstaande kruiden plukte ik de afgelopen periode!

Kamille

Begin juni was het zo bloedheet buiten dat ik steeds slechter sliep, vaker een wijntje nam en lichtelijk het contact met mezelf begon te verliezen. Ik was al een poosje bezig met wildplukken, maar was er nog niet zo bewust mee bezig dat er bloemen en kruiden zo dicht bij mij waren om me weer in balans te brengen. Kamille is een heerlijk naar honing ruikende bloem die een kalmerende werking heeft op je mind en het zenuwstelsel. Heerlijk om te drinken voor het slapen gaan. Na het drinken van thee met verse kamille bloemen kom ik in een heerlijke ontspannen staat waardoor ik als een roosje in slaap val en zeer ontspannend wakker wordt.

Je kunt kamille vinden in de berm, op bouwgrond en met name droge stukken grond. Ik vind het zelf altijd langs de akkers als ik de polder in rijdt en sta hier dan heerlijk een half uurtje zoet de bloemen te plukken.

Zelf pluk ik de kamille vers en drink ik de kamille thee ook vers. Maar voor de winter wil ik graag nog wat bewaren en daarvoor droog ik in de magnetron op 40 graden.

Lavendel

Begin dit jaar postte ik al eens een berichtje op instagram over het drinken van gedroogde lavendel thee. Deze had ik destijds zo besteld via het internet. Maar lavendel groeit bij veel mensen ook gewoon in de tuin of ook weer op droge plekken langs de akkers of langs het fietspad. De lavendel kun je drogen door het ondersteboven op te hangen in een kast.

Werking: ontspannend, kalmerend, zuiverend.

Rozemarijn

Ik kocht vorig jaar eens een plantje bij het tuincentrum en tot mijn grote verbazing groeide deze al zeer snel uit de klauwen. Ik gebruik dit als ik keelpijn heb en doe dan een takje in mijn thee. Dit heeft een verkwikkende werking en zorgt ervoor dat mijn keelpijn als sneeuw voor de zon verdwijnt. Verder werkt het ook goed als je je moe en futloos voelt. Verkwikkend en oppeppend.

Als kruiden in je gerechten kan je het ook goed gebruiken. Echter heeft dit wel een overheersende smaak. Dus let daarbij goed op hoeveel je in je gerecht stopt. Proef tussentijds even na.

Rozemarijn bewaren kan door het te drogen.

Verse munt

En als laatste een kruid wat natuurlijk niet mag ontbreken is verse munt. Heerlijk om ‘s ochtends je dag mee te starten in een kop thee.

Werking: verfrissend, oppeppend, tegen hoofdpijn en misselijkheid.

Wil je meer weten over wildplukken? Lees dan eens het boek Wildplukken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...