fbpx
nervus vagus massage

De nervus vagus is de 10e hersenzenuw die een belangrijke factor speelt in het kalmeren van stress. In het lichaam, het zenuwsysteem en de mind. Door specifieke technieken toe te passen, geef je ruimte aan je spieren, bindweefsel, gewrichten en het zenuwsysteem. Hierdoor breng je de aandacht terug naar het lichaam en neemt stress en druk ook af in je mind. Nervus vagus massage is dus effectief in herstel.

In een eerdere blog ‘De geheimen van de nervus vagus‘ schreef ik al een aantal tips die je kunt toepassen om de nervus vagus te kalmeren. Er zijn namelijk diverse activiteiten die je kunt inzetten om ontspanning te geven aan de nervus vagus.

Massage is hiervan een belangrijke. Omdat je op deze manier direct op het lichaam werkt en een directe change kunt maken in het lichaam en autonome zenuwsysteem.

De nervus vagus is een zenuw die uit de hersenen komt en naar organen in de borstkas en buik gaat. De mens heeft een linker en een rechter nervus vagus, onder elk sleutelbeen. Ze geven allebei vooral informatie door in de richting van het lichaam naar de hersenen. (UMC Utrecht)

Nervus vagus massage en specifieke oefeningen helpen je om beter om te gaan met angsten, depressies, trauma’s, PTSS, ontstekingen en auto immuunziekten.

Wil je meer weten over de nervus vagus? Hier vind je al onze blogs over het onderwerp.

Nervus Vagus Massage Nek

De nek is een gebied waar je de nervus vagus gemakkelijk kunt stimuleren door middel van massage of stretches. Zo kun je je hoofd op een uitademing naar links laten zakken zodat er een strekking aan de rechterkant ontstaat. Adem rustig in en uit en creëer hier ruimte. Daarna voel je even na en wissel je van kant. Zo geef je ruimte met strekkingen. Ook kun je zelf met warme massageolie je nek masseren. Zelfaanraking is helend voor het lijf.

Nervus Vagus Massage Oor

De nervus vagus massage rondom het oor is ook werkend om meer ontspanning in deze zenuw te creëeren. Je kunt dit zelf doen. Rondom de kaken, richting de oren, naar de oorlel en de achterzijde van het oor. Maar er bestaat ook nervus vagus acupunctuur. Je kunt dan een soort ‘nervus vagus piercing’ plaatsen.

Online yin & fascia therapy voor nervus vagus massage

In mijn online yin & fascia therapy cursus en masterclass welke voor iedereen toegankelijk is, leer je met yin yoga houdingen en massage fascia ballen de fascia, bindweefsel en de nervus vagus ontspannen. Dit is effectief voor zelfonderhoud wat je op elk moment kunt inzetten. Je kunt deze cursus in je eigen tempo volgen. Zelfmassage is overigens ook een effectief bewezen methode in herstel.

Je kunt ook losse yin yoga lessen volgen om de nervus vagus en het bekken te ontspannen.

Back to nature retreat

Tijdens het Privé Back to Nature Retreat in Zuid-Frankrijk besteden we ook aandacht aan het ontspannen van de nervus vagus met yin yoga, fascia therapy en massage. Verder draagt soundhealing en ademwerk ook bij aan het ontspannen van de nervus vagus.

1 Comment

  1. […] je stress? In dit blog lees je hoe je meer rust ervaart door een nervus vagus […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...