fbpx

Slaapproblemen lijden tot vaak tot veel meer ziekten, mentale en fysieke klachten. Het is een van de grootste doodsoorzaken in deze wereld. Veelal ontstaan slaapproblemen ook door andere klachten als stress, angst, verslavingen, zorgen en fysieke problemen die de nachtrust niet bevorderen. In deze blog geef ik je een aantal tips waarmee je jouw slaapproblemen kunt oplossen.

1. Pak de oorzaak aan

Je kunt van alles doen om slaapproblemen te bestrijden. Zoals slaappillen nemen. Mediteren. Bewegen etc. Maar als je de oorzaak niet aanpakt, dan blijft het op de achtergrond sluimeren. Pak de oorzaak aan. Dit kan je doen door bijvoorbeeld met een hulpverlener te gaan praten. Of als je zelf al bewust bent hiervan, make the change en kies voor jezelf.

2. Mediteren / yoga / breathwork

Neem de tijd om te mediteren, yoga te beoefenen of volg breathwork sessies. Voor het slapen gaan kan je je dag afsluiten met een meditatie, yoga les of breathwork oefening. Dit helpt je om je zenuwsysteem te kalmeren en meer in rust bij jezelf te zijn. Een fijne oefening voor het slapen gaan is bijvoorbeeld de Nadi Sodhana. Hierbij kalmeer je het zenuwsysteem en werk je op de hersenhelft (links) om het brein mee te kalmeren. Vaak wordt je tijdens de oefening al slaperig.

3. Bewegen

Beweeg voldoende zodat je ook je energie kwijt bent geraakt aan het einde van de dag. Wandelen, fietsen of hardlopen kan fijn zijn om te doen. Maar zorg ook dat je ‘s avonds niet een te actieve activiteit doet. Dit kan er weer voor zorgen dat je te actief bent nog en moeilijk in slaap kan komen.

4. Een dag / nacht ritme aanhouden

Zorg dat je op een zelfde tijdstip opstaat en naar bed gaat. Ook al slaap je minder, door langer te blijven liggen haal je je slaap niet in. Zorg ervoor dat je op tijd opstaat en op tijd weer naar bed gaat. Je kunt hier ook een app voor gebruiken om je te helpen herinneren.

5. Focus creëeren in je week

Wanneer je vaak wakker ligt door je werk, is het belangrijk om focus te creëeren. Voor de dag én de week. Neem in de ochtend de tijd om naar je planning te kijken. Welke to-do wil je echt gedaan krijgen vandaag? En is het realistisch wat je wilt doen? Verdeel het over de week en schakel desnoods hulp in van collega’s of iemand in je omgeving. Hulp vragen zien we vaak als ‘zwak’. Maar dat is het niet. Het is juist een hele sterke eigenschap als je hulp durft te vragen.

Waarom geen slaappillen

Bij het gebruik van slaappillen kom je niet in de rem-slaap. Daarnaast zijn slaappillen verslavend. Zoals bijvoorbeeld oxazepam en diazepam. Voor veel mensen is dit ook een valkuil. Waaronder ook voor mij. Het heeft mij jaren geleden veel tijd gekost om hiervan af te komen.

Indien je wel iets wilt nemen ter ondersteuning, dan raad ik valeriaan of cbd olie aan.

In het boek ‘Why we sleep‘ verteld Matthew Walker, PhD alles over waarom we slapen, patronen en hoe je dit kunt bevorderen. Maar vooral waarom het zo belangrijk is. Hierin staat ook beschreven dat slaapproblemen doodsoorzaak nummer 1 is in de wereld. Het zorgt voor hartkwalen en nog veel meer andere ziekten.

Zorg dus goed voor jezelf. Neem de tijd om te werken aan een goed slaap patroon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds