fbpx

Heb je vaak pijn in je si gewricht? Of vermoed je dit doordat je vaak pijn hebt in je onderrug, bil of zelfs knieën? Dan is het belangrijk dat je hier aandacht aan gaat besteden. Pijn in het si gewricht kan zorgen voor veel belemmeringen in het dagelijks leven. In dit blog lees je tips hoe je pijn in dit gewricht kunt verminderen en/of oplossen.

Waar het si (SACRO-ILIACAAL) gewricht zich bevindt

Het SI-gewricht bevindt zich in het bekken. Dit gewricht verbindt het darmbeen (Ilium) met het heiligbeen (Sacrum). Dit gewricht is een belangrijke schokdemper. Deze zorgt ervoor dat de schokken die ontstaan tijdens het lopen de wervelkolom bereiken. Qua locatie bevindt deze zich ter hoogte van het stuitje, maar dan meer naar rechts of naar links. Aan beide kanten heb je een si gewricht.

Waar kan pijn in het si gewricht naar uitstralen?

Pijn in het si gewricht kan komen door slijtage of beschadiging. Maar ook spanning in de spieren en de fascia eromheen kan een reden zijn waardoor het gewricht niet goed kan bewegen of zorgt voor uitstraling. Je kunt dit merken in je onderrug, je billen, hamstrings tot aan de knie. Soms kan het ook komen doordat de spieren in het gebied eromheen te zwak zijn. Er wordt dan teveel gevraagd van het gewricht.

Tips om pijn en spanning te verminderen

  1. Yin Yoga: Er zijn diverse oefeningen die je kunt doen vanuit de yin yoga om het si gewricht te ontspannen en de fascia / bindweefsel met spieren daaromheen. Wanneer je dit in je dagelijks leven gaat toepassen, zul je merken dat je veel minder klachten gaat ervaren. Tot vaak zelfs helemaal geen klachten meer.

    Er staan diverse yin yoga lessen op het learning platform waarmee je het bekken kunt ontspannen.

    Tijdens de yin & fascia therapie masterclass ontdek je oefeningen voor het bekken die klachten in en rondom het si gewricht verminderen. Dit is in combinatie met massage ballen. Daarbij wordt ook de psoas meegenomen. En is er aandacht voor de nervus vagus (10e hersenzenuw).
  2. Niet te lang zitten: zorg dat je voldoende beweegt. Als je te lang zit, gaat de spanning op het gewricht toenemen. Het is belangrijk om het afwisselen tussen zitten en bewegen goed in balans te houden.
  3. Bewegen: zorg dat je elke dag minimaal 30 minuten beweegt. Dit kan yoga zijn, zwemmen, wandelen of fietsen. Als het maar iets is waarmee je in beweging bent. Dansen kan ook fijn zijn. Bewegen zorgt ervoor dat je je gewrichten soepel en beweeglijk houdt.
  4. Til niet te zwaar en in controle: de houding tijdens het tillen is belangrijk. Vanuit je core. Maar ook is het belangrijk dat je niet te zwaar tilt. Ken je grenzen.
  5. Warmte: neem een warm bad of doe een warme kruik tegen je onderrug aan.

Heb je vaak of langer last van klachten in het si gewricht? Dan is het belangrijk om dagelijks een aantal yin yogaoefeningen te doen. Deze oefeningen geven soepelheid en ontspanning. Daarbij is yin yoga naast krachtsport een mooie manier om de spieren wat meer te stretchen. En de gewrichten ruimte te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds