fbpx

In dit blog lees je tips voor jouw herstel na de bevalling. Als je bevallen bent wil je waarschijnlijk gauw weer doen wat je kon voordat je zwanger raakte. Het is belangrijk om met geduld, beleid en liefde voor jezelf weer kracht en energie op te bouwen. In dit blog lees je er meer over hoe je dit kunt doen.

De eerste 60 dagen ben je kraamvrouw

Geef jezelf de tijd. De eerste 60 dagen ben je kraamvrouw. Neem deze tijd ook echt om te genieten van je newborn en elkaar te leren kennen. Deze periode is cruciaal. Voor de binding. Maar ook voor jouw als new mom.

Tips voor jouw herstel na de bevalling op diverse vlakken

Herstellen na de bevalling heeft diverse invalshoeken. Zo is iedere bevalling anders. De een zal meer last hebben van bekkeninstabiliteit dan de ander. Weer een ander heeft een heftige borstvoedingsperiode. En weer een andere mama heeft last van incontinentie. Belangrijk is dat je voor iedere kwaal ondersteuning kunt krijgen waar nodig. Hieronder een lijstje met hulpverleners die je kunnen helpen.

  1. Bekkeninstabiliteit: bekkenfysio
  2. Borstvoedingsproblemen: lactatiekundige
  3. Incontinentie: bekkenfysio
  4. Kracht opbouwen: fysio, mom in balance, yoga

Opbouw van kracht in het bekken

Je mag op de 4e dag na je bevalling al beginnen met het opbouwen van kracht in het bekken. Zelf heb ik persoonlijk ervaren dat je dit echt op gevoel mag doen. Als dit nog niet goed voelt, neem dan langer de tijd. Vanuit de yoga en ayurveda zeggen we dat de kraamvrouw de eerste 60 dagen echt rust neemt en vanuit haar gevoel langzaam weer meer gaat bewegen. Je kunt bekkenbodem oefeningen doen.

Welke bekkenbodemoefeningen doen?

Het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspier

Als je inademt span je de spier aan en als je uitademt laat je los. Je spant de spier niet verkrampt aan, maar juist heel ontspannen en kort. Je kunt deze oefening ook doen tijdens het voeden van je kindje. Als je eraan denkt tenminste. Ik vergat het vaak.

Ontspannen van het bekkengebied met ademwerk

Het bekkengebied heeft zwaar werk geleverd. Na de bevalling is het fijn om het bekken liefde te geven. De plek waar de baarmoeder zich bevindt. Door de krampen die je wellicht ervaart kan het pijnlijk zijn en heb je ruimte nodig om emoties te verwerken. Een bewuste diepe bekken ademhaling is fijn om te doen. Deze diepe bekken ademhalingsoefening kun je doen nadat je bevallen bent. Maar ook als je nog zwanger bent en als je graag zwanger wilt worden of menstrueert. Het helpt je te verbinden met je baarmoeder. De plek van creatie en geboorte van leven. Vanuit de Rite van de Baarmoeder spreken we dit uit. Zodat angst en pijn losgelaten kan worden. Na de bevalling kan je dit ritueel ook doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds