fbpx

Emotionele blokkades opheffen in het bindweefsel

Wat veel mensen niet weten is dat blokkades in het lichaam in de vorm van pijn en blessures ontstaan vanuit emoties. Emoties die niet de kans krijgen om een weg naar buiten te vinden. Dit ontstaat met name door angst. Angst om te zijn wie je bent. Angst om te zijn wat je voelt.

Ik gebruik Yin Yoga als methode om mensen weer te leren voelen. In de huidige maatschappij is blijdschap vaak de enige emotie die getoond wordt. Woede, verdriet en angst zijn emoties die vaak worden weggedrukt. Want deze emoties zouden je niet vooruit brengen. Het tegendeel is waar. Deze emoties brengen je juist in beweging na verloop van tijd. Mijn docent zij tijdens de training ”It’s an energy that wants to move”. En dat klopt het is een energie die om aandacht vraagt. Wat verlangt het van jou? Wat geeft jouw gevoel aan?

Sphinx pose
Voor het stabiliseren van de wervelkolom. Met deze houding creëer je ruimte in het midden van je rug en je onderrug. Zeker als je veel onderrug klachten hebt, kun je deze houding wat vaker oefenen. Je zult merken dat er langzaam meer ruimte ontstaat. Hou deze houding 3 tot 5 minuten vast.

De fysieke leer van yin yoga

In de lessen laat ik mensen ervaren hoe het is om bewust de sensaties in het lichaam op te merken. Gewoon even voelen welke energieën er door het lichaam heen stromen.

Bij Yin Yoga zitten we zo’n 3 tot 5 minuten in een houding. Soms iets langer om echt de diepte in te gaan en ruimte te creëren. In de houding werk je op het ritme van je eigen ademhaling naar de plekken in je lichaam die om aandacht vragen. De plekken die spanning en eventuele blokkades bevatten. De adem hoef je niet te forceren. Deze laat je gewoon stromen zoals die is. Onze adem is namelijk zelf in staat om weer te reguleren naar ontspanning wanneer je deze gewoon laat zijn zoals die is.

Na de houdingen is er een moment van navoelen. Dat moment van navoelen is er voor om het bindweefsel zijn weg terug te laten vinden na een stretch. Hierin kun je werkelijk opmerken wat de houding voor je heeft betekent. Vaak voelt het oncomfortabel om lang in een houding te zitten. Maar hetzelfde geld voor jouw houding achter de computer. Hoe lang zit jij voorovergebogen achter de laptop? Hoelang sta jij misschien onbewust in een houding waar je later last van krijgt in je rug, nek of schouders. Met yin yoga doen we eigenlijk hetzelfde. We werken op het dieper liggende bindweefsel en blijven lang in de houding om er weer ruimte aan te geven. Ruimte in de tegenovergestelde richting om het bindweefsel en de fascia weer terug in balans te brengen.

Malasana // Squad Pose
Met deze houding geef je ruimte aan het heupgebied, de onderrug, liezen en de bekkenbodem. Deze houding kan je wat meer ontspanning bieden als je gedurende dag veel zit. Daarnaast biedt het ook ontspanning bij onderrugpijn tijdens de menstruatieperiode.
Hou deze houding 3 tot 5 minuten vast.

Emotionele en energetische leer van yin yoga

Hierboven beschrijf ik met name het fysieke gedeelte. Het energetische gedeelte is hieraan gekoppeld.

Yin Yoga is gebaseerd op de 5 elementenleer uit de Chinese geneeskunde en op de werking van de fascia. Door te werken op het dieper liggende bindweefsel en de fascia werken we in op de meridianen. Deze meridianen lopen over dezelfde lijnen als de fascia. Hierdoor heeft yin yoga een werking op het fysieke en energetische lichaam.

Door de diepe stretches geven we de energie en daarmee de emoties die gekoppeld zijn aan de organen de ruimte om er te zijn. Hierdoor kun je emoties makkelijker loslaten en ontstaat er weer ruimte in het lichaam.

De waarde van yin yoga is groots. Tijdens mijn lessen leer ik mensen hoe zij zelf hun adem en diepe stretches kunnen gebruiken als innerlijke healing tool. Door steeds meer prikkels van buitenaf en denkpatronen zijn mensen de verbinding met het natuurlijke ritme kwijtgeraakt. Yin Yoga helpt je om dit weer te vinden, emotionele stagnaties op te heffen en weer ruimte te vinden om Vrij te Leven.

Wellicht vind je mijn cursus Yin & Fascia Therapy ook wel interessant om je verder in te verdiepen. Als docent, therapeut en chronisch pijn patiënt kan je hier ontzettend veel waarde uit halen.

Mail mij dan op info@mindeventsfactory.com voor meer informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: