fbpx

De natuurlijke processen van een kat. Daar komt ook ons eigen proces in terug. Even zitten, observeren, naar binnen keren, observeren, rust modus, ontwaken, uitrekken en het leven weer binnen stappen. Veel van ons vergeten vaak een aantal processen. Door het digitale tijdperk, versnellingen die gemaakt worden vanuit het werkende leven, of gewoonweg omdat ze het niet zien. Dat kan ook. Want niet alles hoeft door de digitale epidemie te komen. In deze blog wil ik je de natuurlijke processen van rust laten zien. Deze komen enorm overeen met die van katten. Daarom kun je deze lieve diertjes toch maar als voorbeeld nemen. Ze worden als lui afgestempeld. Maar eigenlijk kunnen ze heel goed aangeven wat ze wel en niet willen. En als ze iets niet willen gaan ze krabben. De moderne mens wordt boos of gaat zich distantieren. Vaak is er dan al lange tijd geen rust meer genomen. 

Deze blog kan een hulpmiddel zijn om weer te oefenen om rust fases in te bouwen in je dag. 

Even zitten

Na een activiteit, drukke dag of voor het slapen gaan is het zaak om weer even naar binnen te keren. Deze stap begint met even zitten of even liggen. Je geeft je lichaam toestemming om te rusten. 

Buiten observeren

Het observeren van buiten houdt in dat je om je heen kijkt. Wat is er allemaal? Wat zie je allemaal? Voelt deze plek goed om even in rust te zijn of wil je wellicht verplaatsen? Als je goed zit of ligt ben je namelijk klaar om naar binnen te keren. Al is het wel zo dat als jij helemaal bij jezelf kunt zijn, het niet zo belangrijk is wat er zich buiten jou bevindt. Je kunt een grens om je heen visualiseren. Een grote lichtbol. Hier kan niemand jou in aanraken, storen of je energie afnemen. 

Naar binnen keren

Als je de lichtbol hebt gecreëerd kun je naar binnen keren. Dit is jouw veilige omgeving. Hier kun jij tot rust komen. 

Binnen observeren

Als je nog veel in je hoofd zit, dan kun je langs je lichaamsdelen visualiseren. In deze podcast begeleid ik je naar een veilige omgeving waar jouw volledige body & mind tot rust kunnen komen. Je voelt letterlijk je spieren verslappen (van spanning naar ontspanning).

Rust modus

Vanuit de observatie naar binnen ben je in volledige rust modus gekomen. Je lichaam zweeft als het ware of je bent het volledig kwijtgeraakt omdat je bent ingedoezeld. Jouw reis om weer te herstellen. Als je een bewuste rustfase doormaakt, bevindt je je op niveau van yoga nidra. Ook hierin herstel je vaak volledig. Zolang jij maar kunt loskomen van je ‘moeten’ en ‘maren’ en volledig kan zijn met de rust energie. 

Ontwaken

Je bent klaar om weer wakker te worden. Je voelt je langzaam wakker worden. Knijpt nog eens met je ogen, woelt nog wat heen en weer. Je beweegt je tenen en je vingers om je lichaam weer te voelen. Je bent er weer. 

Uitrekken

Om echt op te staan of uit bed te stappen rek je je nog even volledig uit. Armen omhoog of naar achteren. Beneden volledig lang maken. En je bent er helemaal klaar voor. 

Het leven weer binnen stappen

Katten beginnen meteen te mauwen dat ze iets willen eten of drinken of naar buiten willen. Maar als je naar ons gedrag kijkt, willen wij ook iets. Een glas water, ontbijt, lunch of diner en vervolgens gaan wij ook naar buiten om naar een afspraak te gaan. Zie je? Zoveel verschillen wij eigenlijk niet. 

‘’The only thing that matters is recognizing our own patterns and fully be with them to heal our body and mind with love.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds