fbpx

Wanneer je slaapproblemen ervaart, kan een eerste gedachte zijn dat slaapmedicatie de oplossing is. Alleen onderdrukt dit de problemen en is dit niet te oplossing. Hoe kun je dan wel weer beter slapen? In dit artikel lees je waarom slaapmedicatie gevaarlijk is en welke natuurlijke middelen en methodes je op een veilige manier kunnen helpen naar een gezond slaapritme.

Slaapmedicatie gevaarlijk

Het klinkt als een simpele oplossing. Slaapmedicatie nemen en je slaapt weer als een roos. Echter is het niet zo simpel en rooskleurig als veel mensen denken. Slaapmedicatie is voor veel mensen gevaarlijk. In de zin van verslaving gevoeligheid en het afkicken van de slaapmedicatie is vaak veel heftiger dan op natuurlijke wijze werken naar een gezond slaapritme.

De werking van slaapmedicatie

Slaapmedicatie zorgt ervoor dat het zenuwsysteem en de hersenactiviteit gedempt wordt. Voor sommige mensen betekend dit letterlijk dat de batterij even uitgezet wordt waardoor je kunt slapen. Bij veel chemische slaapmedicatie die vrij heftig in de werking zijn, kom je niet in de REM-slaap. De REM-slaap is ontzettend belangrijk. Hierin verwerk lichamelijk en mentaal gebeurtenissen en emoties. Slaapmedicatie is dus gevaarlijk omdat je niet meer verwerkt wat er gebeurd in je leven. Het wordt onderdrukt. En onderdrukte emoties vinden altijd op een andere manier weer hun weg naar boven.

Welke slaapmedicatie is er gevaarlijk?

Dit zijn met name de chemische vormen van slaapmedicatie. Voorbeelden van chemische slaapmedicatie die er zijn en die we niet aanraden zijn temazepam, diazepam, lorazepam en oxazepam. Wanneer je deze voor de lange termijn gebruikt, werken ze op een gegeven moment niet meer. Je hebt er steeds meer van nodig. Ze hebben daarbij dus ook een verslavend effect. Het afkicken van deze middelen is vaak nog veel heftiger dan het gebruik ervan. Je gaat er steeds meer van nemen wat juist de klachten erger maakt in plaats van oplost.

Bijwerkingen slaapmedicatie

  • Vergeetachtigheid
  • Duizeligheid
  • Slaperigheid overdag
  • Hoofdpijn
  • Depressieve gevoelens
  • Gevaarlijk in combinatie met alcohol
  • Je hebt er steeds meer van nodig

Wanneer het langdurig gebruikt wordt, kan slaapmedicatie meer kwaad doen dan goed. Het mag ook niet langer dan twee weken voorgeschreven worden. Helaas zijn er steeds meer mensen die de middelen op een andere manier weten te bemachtigen en op deze manier wordt het dus echt gevaarlijk. Het is beter om nog eens na te denken over de bijwerkingen en natuurlijke methoden eerst in te zetten voordat je slaapmedicatie overweegt.

Natuurlijke methoden om slaapproblemen te verbeteren

Veel mensen die slaapproblemen ervaren hebben een overactief brein en lichaam. Het is dus belangrijk om rust te creëeren in lichaam en geest.

Ademwerk

Je eigen ademhaling is de meest simpele en dichtstbijzijnde tool die je kunt inzetten om dit te creëeren. Er zijn diverse ademhalingstechnieken die je naar diepe ontspanning en rust kunnen brengen. Doordat lichaam en geest tot ontspanning worden gebracht is dit vaak heel effectief voor het slapen gaan.

In de 3-daagse breathe better challenge ontdek je ademhalingstechnieken die je naar diepe rust en ontspanning brengen. Daarnaast ontvang je ook meditaties en value journaling practices (schrijfopdrachten) die je helpen om oude patronen los te laten en gezonde patronen aan te maken. Het programma wat hierop volgt is het 6-weekse Breathe Better Programma waarin je in 6 modules ademtechnieken leert. Als mens hebben we vaak 21 dagen nodig om nieuwe patronen aan te maken. Geef jezelf daarom ook de tijd om te helen.

Yin Yoga

Daarnaast is yin yoga is een effectieve helende methode waarin houdingen 3-5 minuten worden aangehouden. In de houdingen wordt gewerkt op het bindweefsel. Spanningen en blokkades die je ervaart in het dieper liggende bindweefsel kunnen hierdoor losgelaten worden. Dit gaat vaak samen met emoties die al langer in het lichaam vastgezet zijn. Bij het loslaten tussen de houdingen in, kan het dus ook zijn dat er emoties los komen. Dit kan zijn in de vorm van gapen, huilen of juist een lichamelijke uiting door trillingen, schokjes en sensaties die je in je lichaam voelt stromen.

In de yin & fascia therapy cursus worden de houdingen nog ondersteund door fascia massage ballen waardoor de werking extra diep gaat. Je komt hierdoor in een diepe staat van ontspanning en gaat hierdoor uiteindelijk ook beter slapen.

Beide trainingen zijn ontwikkeld door ervaringsdeskundige, breathwork & yoga teacher Joyce Mol. Tevens Founder van Mind Events Factory.

Het Online Breathe Better Programma en de Yin & Fascia Therapy cursus zijn beide ontwikkeld door Joyce Mol. Founder van Mind Events Factory. En daarnaast ook ervaringsdeskundige. Ze kent de gevaren van oxazepam en heeft na een burn-out door het gebruik hiervan in combinatie met veel studeren, werken en feesten geleerd hoe je op natuurlijke wijze weer goed kunt slapen. Door zich te verdiepen in de kracht van de ademhaling, yin yoga en diverse andere natuurlijke methodes.

Inmiddels is zij zelf een ervaren Breathwork & Yoga Teacher en heeft ze diverse mensen begeleid naar meer rust en ontspanning in lichaam en geest.

Supplementen

Supplementen hebben een andere werking op het lichaam. Supplementen bevatten vitaminen en mineralen die je wellicht tekort komt en kunnen bijdragen aan meer ontspanning en een beter slaapritme.

Magnesium

Magnesium draagt bij aan ruim 300 biochemische processen in ons lichaam. Een tekort in de magnesiumhuishouding kan zicht op verschillende manieren uiten. Magnesium complex van Vitakruid heeft alle organische magnesiumvormen die zij los aanbieden te verenigd in een supplement. Op deze manier combineren zij de specifieke toepassingen van de verschillende vormen, waardoor het Magnesium Complex een breed inzetbaar supplement wordt.

Het helpt onder andere ook om beter te slapen. Maar ook als zwangere vrouwen bijvoorbeeld in de nacht vaak krampen in de kuiten ervaren, is het een goede ondersteuning in het vermindering hiervan.

Goedgekeurde gezondheidsclaims van Magnesium:
– Ten eerste draagt het bij aan de bot aanmaak en het behoud van sterke botten.
– Ten tweede draagt het bij aan de hersenfunctie, gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen.
– Verder helpt het de normale eiwitsynthese, een goede elektrolytenbalans en een normaal energieleverend metabolisme te behouden.
– Is het van belang voor sterke tanden.
– Helpt het bij ontspanning in de spieren en het zenuwstelsel.
– Heeft het een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid.
– En is vitamine B6 is o.a. goed voor de aanmaak van rode bloedcellen, de eiwitproductie en cysteine aanmaak.

Valeriaan

Valeriaan is een plant uit de natuur welke een rustgevende werking heeft. Het wordt ook wel ingezet wanneer men veel stress ervaart. Maar je kunt ook valeriaan inzetten tegen slaapproblemen. In combinatie met ademwerk of yin yoga heeft dit een extra diepe ontspanning. Kruiden uit de natuur zijn ondersteunend aan lichaam en geest. Maar ook hierbij geld, niet overmatig gebruiken.

Je kunt Valeriaan bijvoorbeeld innemen in supplement vorm. Maar er zijn ook diverse thee soorten die kruiden van de valeriaan plant bevatten.

Boeken over slaap

1 Comment

  1. […] wel onder de juiste begeleiding en let op dat het verslavend kan zijn. In dit blog lees je waarom slaapmiddelen gevaarlijk kunnen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds