fbpx

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse geweest in alternatieve therapieën voor de behandeling van depressie en andere mentale gezondheidsproblemen. Een methode die steeds populairder wordt, is de cacao ceremonie. Deze traditionele rituelen, meestal afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerikaanse culturen, waarbij raw ceremonial cacao wordt gebruikt, kunnen een diepe verbinding met onszelf en anderen creëren. Echter, voor mensen die ook antidepressiva gebruiken, kan het belangrijk zijn om te begrijpen hoe deze twee kunnen samenwerken. In dit blog lees je hoe een cacao ceremonie en antidepressiva samen gaat.

Cacao Ceremonie en Antidepressiva

Ten eerste is het essentieel om te weten dat antidepressiva een serotonineversterkende functie hebben. Ze verhogen de beschikbaarheid van serotonine. Een chemische stof in de hersenen die een belangrijke rol speelt bij stemming en emoties. Cacao bevat ook verbindingen die de serotonine niveaus verhogen, zij het in een mildere vorm. Het combineren van beide kan theoretisch gezien het risico op serotonine overbelasting vergroten, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Maak het bespreekbaar bij de zorgverlener en ceremonie begeleider

Het is belangrijk om contact op te nemen met een zorgverlener voordat je een cacao ceremonie bijwoont als je ook antidepressiva gebruikt. Zij kunnen je persoonlijke situatie beoordelen, inclusief de dosering en specifieke antidepressiva die je gebruikt. Sommige antidepressiva hebben een hoger risico op interactie met cacao, terwijl andere minder problematisch kunnen zijn. Je zorgverlener kan het beste beoordelen wat het beste voor je is. Of je in staat bent om aan de ceremonie deel te nemen. Of dat je beter kunt wachten tot je bent gestopt met het gebruik van antidepressiva.

Dosering afstemmen met de ceremonie begeleider

Als je zorgverlener heeft bevestigd dat het veilig is, zijn er nog een paar belangrijke overwegingen om op te letten. Ten eerste is het belangrijk om pure cacao te gebruiken tijdens de ceremonie. Omdat het de meest geneeskrachtige eigenschappen heeft en minder toegevoegde suikers en vetten bevat. Ten tweede moet de dosering beheersbaar zijn en in overeenstemming met de aanbevelingen van de ceremonieleider. Overmatige inname kan leiden tot bijwerkingen zoals hartkloppingen, misselijkheid of hoofdpijn.

Intentie begrijpen van de ceremonie

Ten slotte is het ook van cruciaal belang om de intentie van de ceremonie te begrijpen. Cacao ceremonies zijn niet bedoeld als een alternatief voor professionele therapie of medicijnen. Het kan echter een aanvullende oefening zijn om door emoties te werken. Lichamelijkheid te verkennen en een dieper bewustzijn te creëren. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en open te staan voor de ervaring. Maar tegelijkertijd verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen veiligheid en welzijn.

Cacao ceremonie met antidepressiva is mogelijk

Het is zeker mogelijk om een cacao ceremonie bij te wonen terwijl je antidepressiva gebruikt. Maar het is van het grootste belang om dit te overleggen met een zorgverlener en hun aanbevelingen te volgen. Gezondheidsprofessionals kunnen een beter inzicht geven in je persoonlijke situatie en eventuele risico’s beoordelen. Met de juiste begeleiding en voorzorgsmaatregelen kan een cacao ceremonie een prachtige manier zijn om een diepe verbinding met jezelf en anderen te ervaren. Terwijl je ook zorgt voor je eigen welzijn.

Thuis Cacao Ceremonie volgen of in een groep?

Er worden ook veel Thuis Cacao Ceremonies aangeboden. Je kunt dit doen, mits je overlegt over de dosering. Een lage dosering zoals bij een zwangerschap wordt aangeraden bij het gebruik van antidepressiva Denk hierbij aan 10 tot 15 gram. De Cacao Ceremonie & Anahata Chakra Flow is een ceremonie die je gemakkelijk thuis kunt doen.

Privé retreat in Zuid-Frankrijk

Je kunt ook aan een privé retreat in Zuid-Frankrijk deelnemen. Dan word je begeleid tijdens een ceremonie en is er na afloop ook ruimte om te delen.

Cacao Facilitator Training

Tijdens een persoonlijke Online Cacao Facilitator training leer je hoe je cacao ceremonies kunt geven online via zoom sessies. Deze sessies worden afgestemd op jou persoonlijk en hoe je dit in de praktijk wilt gaan neerzetten.

Deze cursus duurt 6 weken en je leert tijdens deze cursus alles over de historie, hoe je ceremonies veilig kunt begeleiden of voor jezelf kunt inzetten.

Na inschrijving ontvang je informatie en spreken we datums af wanneer de sessies plaatsvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds