Heb je net een kleintje gekregen en geef je borstvoeding? De eerste periode kan best heftig zijn. Je baby is op zoek naar voeding. Colostrum. En brengt met het zuigen de melkproductie op gang. Soms kan dit leiden tot tepelkloven. Vaak een resultaat door verkeerd aanleggen. In dit blog lees je tips en tools die je kunt inzetten om tepelkloven te voorkomen en te genezen.
Onderzoek de oorzaak
Het is van belang om de oorzaak te onderzoeken. Dit kan je doen met een lactatiekundige. Zij kunnen je het beste advies geven. Want anders kun je bezig blijven met het gebruiken van tools voor tepelkloven. Het is belangrijk dat je kindje goed leert aanhappen. Je doet dit samen. Help je kindje zo nodig en blijf in concentratie bij je kindje tot je zeker weet dat het goed gaat. Wanneer je niet goed oplet of afgeleid bent, gaat het vaak mis.
Tools die je kunt gebruiken bij het helen van tepelkloven
Tepelhoedje
Een tepelhoedje kan handig zijn als je bijvoorbeeld ingetrokken tepels hebt en je baby moeilijk aanhapt. Maar het beste laat je een baby niet wennen aan een tepelhoedje. Je kunt het wel gebruiken in de periode dat je de kloven wilt laten helen. Wissel dit een beetje af. Geef bijvoorbeeld een borst met tepelhoedje en eentje zonder. Zo blijft de baby ook gewend aan de tepel. Als je ze gebruikt, zorg dan dat je ze dagelijks steriliseert en tussendoor wast onder de hete kraan.
Multi mam compressen
Deze compressen werken verkoelend en geven snel een helend resultaat bij open wondjes. Werkt dus heel snel. Zorg wel dat de gel niet gaat plakken, anders houd je alsnog wondjes. Schoonmaken na gebruik raad ik wel aan voordat je voeding gaat geven. Je doet ze op na de voeding. 10 minuten tot een uur. Daarna met een hydrofiel washandje afnemen. Je kunt het ook in combinatie met een vette zalf gebruiken. Zoals lanoline of shea butter.
Lanoline zalf
Bij kloven en scheuren is het belangrijk dat je de boel vet houdt. Je kunt bijvoorbeeld smeren met lanoline zalf. Pure lanoline is vet. Na elke voeding smeer je het weer in. Slaapt je kindje wat langer door? Dan kan je het nog eens insmeren. Vaak hoef je de lanoline niet van je tepel af te halen.
Zelf zalf maken met kokosolie, moedermelk en bijenwas
Je kunt ook zelf een zalf maken. Moedermelk is eigenlijk de beste zalf. Kokosolie is vet en bijenwas heeft een antibacteriële werking. Je kunt het recept hier lezen:
Recept
- 45 ml moedermelk
- 45 ml kokosolie
- eetlepel bijenwas
- eventueel vitamine E olie
verwarm de kokosolie en bijenwas. Meng de moedermelk hier doorheen en voeg eventueel vitamine E olie toe. Laat het vervolgens in de koelkast koud worden. Voor gebruik verwarm je het tussen je vingers en wordt het vloeibaar door de warmte van je handen.
Je kunt ook kokosolie los op de tepel smeren of een druppeltje moedermelk en dan drogen aan de lucht.
Shea butter
Shea butter is boter verkregen uit de shea noot. Afkomstig uit Afrika en wordt gemaakt door vrouwen. Shea butter heeft een helende werking voor de huid en is ook eetbaar.
Shea butter bevat een grote hoeveelheid vitamine, waaronder vitamine A, E en vetzuren die je huid voeden en hydrateren.
Zilverkapjes bij tepelkloven
Zilverkapjes zijn kapjes die je op je tepel kunt doen van zilver. Zilver heeft een antibacteriële werking en helpt onder andere bij tepelkloven en spruw. De opgevangen melk kun je ook aan je kindje geven, rechtstreeks uit het cupje in plaats van in een fles. Vaak is dit ook hygiënischer. Spenen van een fles kunnen bacteriën bevatten. Dit zegt natuurlijk niet dat je helemaal geen fles kunt gebruiken. Goed reinigen / steriliseren dus.
Je kunt de zilverkapjes uiteindelijk laten omsmelten tot een moedermelk sieraad. Een herinnering aan een belangrijke periode van je kindje.
Zilverkapjes worden gebruikt zonder zalfjes etc. De moedermelk doet de helende werking in het kapje in combinatie met het zilver. Mijn eigen ervaring is dat de zalfjes alleen maar irriteren in combinatie met melkpads. De zilverkapjes waren voor mij echt een uitkomst bij kloven. Het schuurt niet tegen de melkpads. Die ik er wel onder plaats, want in de zilverkapjes lek je ook moedermelk. Maar de combinatie van het zilver en de moedermelk werkte snel verlichtend en helend voor mijn kloofjes. Lees gerust kloven.
Ik heb op het punt gestaan om te stoppen met borstvoeding. Maar vooral door de zilverkapjes kon ik doorgaan met voeden en tussen de voedingen door de zilverkapjes weer op de tepel plaatsen. Ook in de nacht hield ik ze in. Soms lastig als je kindje aan het clusteren is. Maar dan doe ik ze vaak allebei even af als ik in bed lig en gebruik ik een doek.
Voor het helen van kloven werkte het bij mij niet om ze op te laten drogen. Mijn baby trok de wondjes dan weer open met drinken en de tepel werd droog en stug. Wanneer de tepel zacht en flexibel bleef, was het niet pijnlijk in het helingsproces.
Uiteraard is het belangrijk om een goede aanlegtechniek toe te passen en je kindje te corrigeren als het niet goed is aangelegd. Denk aan smakken, sabbelen etc. Dat kan zorgen dat de kloven erger worden of opnieuw terug komen. Het is even investeren. Ik weet er alles van. Maar uiteindelijk werpt het zijn vruchten af.
Bij vragen raad ik altijd aan om een lactatiekundige om hulp te vragen. Je kunt ook lid worden van borstvoedingsforum op Facebook.Â
Ontdek de kracht van bewust ademhalen
Zelf weet ik als yoga teacher en ademcoach hoe belangrijk het is om bewust adem te halen. Als de borstvoedingsperiode niet helemaal vanzelf loopt, kan het zijn dat je ademhaling niet lekker doorstroomt. In het 6-weekse breathe better programma ontdek je de kracht van bewust ademhalen in korte video’s en meditaties. Ik weet zeker dat je tijdens de slaapjes van je kleintje wel een momentje voor jezelf kunt nemen om dit te oefenen. De oefeningen kan je gemakkelijk in je bed uitvoeren. Fijn als je nog veel last hebt van je bekken na de bevalling.
Je kunt ook voor een VIP programma kiezen. Dan ontvang je nog 3 keer een 1:1 sessie met mij, Joyce Mol. Mama van Ines. En ervaringsdeskundige. Deze sessies zijn live online via zoom en kan je ook gemakkelijk vanuit je bed doen met mij. En als je kleintje daarbij is, is dat ook helemaal okee.
[…] Naar het hele artikel over borstvoedingstips > […]
[…] borstvoeding niet altijd gemakkelijk is en dat het tijd en toewijding vergt. In deze blog lees je tips wat je kunt doen bij kloven. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kan het een mooie en bijzondere ervaring zijn. Als dit […]
[…] voor bovenstaande doeleinden. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt door vrouwen tijdens de borstvoeding. Bij kloofjes en […]