fbpx

Paniekaanvallen is een veelvoorkomende klacht die voorkomt onder de bevolking. Door stress, angststoornissen en trauma’s kunnen paniekaanvallen recurring terugkomen. Tot vervelends aan toe met angst voor de angst. Dit houdt in dat je angstig bent om weer een paniekaanval krijgt en dus situaties en locaties gaat vermijden. In deze blog lees je 5 tips om paniekaanvallen op te lossen.

1. Weet dat een emotie maar 90 seconden duurt

Veel mensen blijven in de paniek hangen doordat ze zich laten lijden door het analytische brein. In werkelijkheid duurt een emotie maar 90 seconden. Daarna neemt het analytische brein het over. Dit is het punt waarin je in verhalen meegaat die je mind je verteld. Vaak zijn deze ook niet waar. Wil je meer hierover weten, hoe het werkt in het brein met betrekking tot jouw emoties? Lees dan het boek ‘My stroke of insight‘ van Jill Bolte.

2. Neem een stap terug en focus op je ademhaling

Een stap terugnemen en focussen op je ademhaling klinkt misschien niet heel logisch als je ademhaling van slag is. Maar door juist een moment voor jezelf te nemen (kan ook op het toilet), kom je weer tot jezelf. Neem de tijd om te ademen. Focus hierbij op je onderbuik en bekken. Plaats bijvoorbeeld je handen op je onderbuik en adem hier bewust naartoe. Wil je hier meer over weten? Doe dan mee met het ‘Breathe Better Programma‘. Hierin leert Joyce Mol je tools waarin je weer kunt terugkeren naar je natuurlijke ademhaling.

3. Schrijf je gedachten op en check de realiteit

Vaak is het lastig de realiteit in te schatten als je in een paniekaanval zit. Als je merkt dat het te druk in je hoofd wordt, neem dan de tijd om te schrijven. Check hierbij of de situatie klopt. Klopt het wat je schrijft? Je schrijft het hiermee ook direct van je af.

4. Ga de natuur in om te wandelen

Door de natuur in te gaan kom je weer tot bezinning. Ga wandelen. Zo orden je je gedachten.

5. Geef jezelf tijd

De paniekaanvallen zijn niet voor niets gekomen. Vaak is dit met de tijd erin gesluimerd. Door gebeurtenissen, trauma’s en out of the blue situations. Geef jezelf de tijd om te herstellen. Neem de tijd om aan de slag te gaan met adem oefeningen. Neem de tijd voor jezelf om helder te krijgen wat je wilt in het leven en schakel hiervoor hulp in van een coach. Ademwerk kan bijvoorbeeld goed bijdragen aan het oplossen van paniekaanvallen, stress en trauma. Daarbij geeft het je ook inzichten in wat je diep van binnen verlangt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds