fbpx

Op dit moment lees ik het boek ‘wat stilte voor je hersenen doet’. Geschreven door een neurowetenschapper die aangezichtsverlamming kreeg door overmatig stress. Vanuit zijn kennis en ervaring als wetenschapper schreef hij dit boek. Zelf ben ik een groot fan van stilte. Stilte middels ademwerk. Stilte in de natuur. Zijn in het moment. In dit artikel vertel ik je meer over wat stilte voor jou kan betekenen.

Door stil te zijn geef je brein ruimte

Stil zijn is enorm belangrijk om de hersenen en het brein de ruimte te geven. Om gedachten en processen af te maken. Door altijd maar door te gaan en bijvoorbeeld te multitasken zijn we niet bewust en gefocused bezig met een activiteit of gedachte. Je brein kan dan niet goed verwerken waar je mee bezig bent of bent geweest. Door regelmatig pauzes in te lassen (om de 45 minuten) tijdens het werk of een stilte dag te volgen geef je je brein de ruimte om te verwerken.

Stilte brengt antwoorden

Wanneer je vastloopt in je gedachten is het niet raadzaam om op de zelfde voet verder te gaan. Door juist stil te zijn en te ervaren welke signalen je lichaam en ademhaling geeft, komen de antwoorden vanzelf. Beweging kan daar ook bij helpen. Wandelen in je eentje brengt je in extase. Flow. Dit zorgt er ook voor dat je gedachten kunt afmaken en verwerken.

Veel mensen die aan burn-out klachten of stress leiden wordt ook aangeraden om alleen te wandelen. Om zo de ruimte te geven aan het brein. Antwoorden komen vanzelf. In rust en stilte.

Wanneer je samen met iemand wandelt en spreekt kom je niet in deze extase. Je bent dan in gesprek. Er is een verhaal waar je met elkaar in meegaat. Je kunt wel samen in stilte wandelen. Ieder volgt zijn eigen tempo. Spreek bijvoorbeeld vooraf af welke route je wandelt. Zo kan je gezamelijk een stiltewandeling maken. Ieder doorgaat zijn of haar eigen proces.

Stilte leert ons dat we genoeg zijn

Stilte leert ons dat we genoeg zijn. Stilte brengt ons in het hier en nu. Je kunt opmerkzaam zijn naar geluiden in je omgeving. Wat brengt het je? Wat ervaar je? De stilte is nu. Jij bent nu. Jij bent genoeg.

Wil je meer weten over wat stilte voor je hersenen kan doen vanuit de wetenschappelijke kant? Lees dan het boek ‘wat stilte voor je hersenen doet‘ van Michel le van Quyen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds