fbpx

80% van de mensen weet niet hoe hij of zij natuurlijk moet ademen. Of zijn zich niet bewust van de ademhaling. Wist je dat niet goed ademhalen of onbewust adem inhouden kan leiden tot pijn in het lichaam? Zoals blessures, pijn op de borst of rug en bekkenklachten? Ademexpert en eigenaresse van Mind Events Factory legt uit hoe het zit en wat je ertegen kan doen.

Onbewust je adem inhouden als je druk bezig bent 

Mensen ervaren veel stress en soms ook onbewust. Ze hebben het gevoel altijd maar tijd te kort te hebben en zijn veel in het hoofd bezig. Een goed voorbeeld daarvan is, dat als je achter je computer zit of geconcentreerd bezig bent, je onbewust de ademhaling ophoudt. 

Door altijd, maar door te gaan en weinig pauzes te nemen, wil het brein sneller dan het lichaam kan bijbenen. De ademhaling is een reactie op het brein, waardoor de ademhaling stopt. Het lichaam krijgt dan geen zuurstof meer. Het bindweefsel en de spieren hebben zuurstof nodig om flexibel te blijven. Niet goed doorademen leidt tot stijve spieren en pijn in het lichaam.

Niet goed ademen leidt tot pijn in het lichaam en slaapproblemen

Door de situatie waar mensen in zitten, zoals (onbewust) stress op het werk, angst door COVID-19, kan de ademhaling van slag raken. Als er niet op een natuurlijke manier wordt geademd, kan dat leiden tot lichamelijke en emotionele klachten en deze worden steeds, maar versterkt. Wat leidt tot onrust en pijn in het lichaam, maar ook mentale klachten zoals angststoornissen, slaapproblemen en depressieve klachten. 

Meer rust, energie en lekkerder in je vel

Als je natuurlijk ademhaalt, ervaar je meer rust in de dag. Heb je meer energie en zit je lekkerder in je vel. Het lichaam is flexibel en ontspannen. Waardoor je meer kunt genieten van de dagelijkse dingen die je doet. 


3 tips van een ademexpert

Joyce Mol, eigenaresse Mind Events Factory & Ademexpert: ‘Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van de triggers die zorgen voor een hoge ademhaling. Ga eens bij jezelf na, wat zorgt er bij jou voor dat je een hoge ademhaling hebt? Of altijd, maar ‘aan’ staat? Graag geef ik de lezers 3 tips waar ze mee aan de slag kunnen en wat direct zorgt voor verbetering.’

Tip 1:
Een goede eerste stap om de ademhaling weer terug te brengen naar de natuurlijke ademhaling is om bijvoorbeeld elke dag 10 minuten bewust de tijd nemen om te rusten. Zoals een wandeling maken, rustig zitten en weer naar je buik ademen. En die 10 minuten per dag maakt al een hoop verschil! 

Tip 2: 
Het is heel belangrijk om, om de 45 minuten pauze te nemen. Door even om je heen te kijken, naar het toilet te gaan of een rondje te lopen buiten, breng je op een natuurlijke wijze de ademhaling weer terug. 

Tip 3: 
Sporten en yoga is een perfecte manier om de ademhaling weer terug te brengen naar de natuurlijke manier. Vooral yin yoga en yoga nidra bieden uitkomst, omdat deze methodes het zenuwstelsel kalmeren.

Ademwerk en yoga biedt uitkomst bij mentale en lichamelijke klachten

Yin Yoga wordt voornamelijk ingezet om meer ruimte te creëren in het bindweefsel en het zenuwstelsel te kalmeren. Door met aandacht en tijd hieraan te werken wordt het vanzelf beter. Zo ben ik zelf hersteld van zelf een whiplash door middel van ademwerk en yin yoga. 

Yoga Nidra is de yogic-sleep. De slaap in bewuste staat waarin klachten als stress, angststoornissen, PTSS en zelfs lichamelijke klachten kunnen herstellen. 


‘Ik wil mensen ervan bewust maken dat ademwerk, yin yoga of yoga nidra uitkomst kan bieden bij mentale en/of lichamelijke klachten. Kom het eens ervaren!’ 

Joyce Mol – Adem Expert & eigenaresse van Mind Events Factory

Wil je ontdekken wat ademwerk voor jou doet? Doe dan mee met de 3-daagse breathe better challenge. Hierin ontdek je middels video’s, meditaties en behavioural journaling hoe je jouw adem en gedrag kunt beïnvloeden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds