fbpx

De nervus vagus, ook wel de tiende hersenzenuw genoemd, is een belangrijke zenuw die van de hersenen naar de organen in de borst en de buik loopt. Het is de langste zenuw in het lichaam en heeft invloed op verschillende lichaamsfuncties, zoals de ademhaling, de hartslag, de spijsvertering en de stembanden. Het is ook wel de navigator van het lichaam. In dit blog lees je er meer over.

De functie van de nervus vagus

De nervus vagus heeft twee belangrijke takken, de linker en de rechter nervus vagus, die zich vertakken naar verschillende organen in het lichaam. Deze takken zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van signalen tussen de hersenen en de organen, en helpen bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties.

Emotioneel welzijn en lichaamsfuncties reguleren

Naast het reguleren van de lichaamsfuncties, heeft de nervus vagus ook invloed op de stemming en het emotionele welzijn. Het stimuleren kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van angst en depressie.

Het is een belangrijke zenuw in het lichaam en speelt een cruciale rol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties.

Je kunt ook diverse klachten ervaren als de nervus vagus overspannen is. Dit komt vaak als je langdurig overbelast bent. Continu zelf over grenzen gaat. Of een bijvoorbeeld een trauma ervaren hebt. Lees meer over de klachten die je kunt ervaren in dit blog.

Tips om de nervus vagus te kalmeren

Het is belangrijk om te werken aan manieren van ontspanning. Zodat je weer vanuit overgave en vertrouwen kunt gaan leven. In verbinding met je lichaam. Er zijn verschillende manieren om de nervus vagus te kalmeren:

  1. Diepe ademhaling: Diepe ademhaling kan helpen om deze zenuw te stimuleren en te kalmeren. Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit enkele minuten lang. Vind je het lastig? Volg dan een van de ademwerk cursussen op ons platform om beter te leren ademen.
  2. Meditatie: Meditatie kan helpen om stress te verminderen en nervus vagus te kalmeren.
  3. Yoga: Yoga kan helpen om de nervus vagus te stimuleren en te kalmeren. Probeer yoga-oefeningen te doen die gericht zijn op ademhaling en ontspanning. Tijdens de online yin & fascia therapie cursus wordt deze gestimuleerd met yin yoga oefeningen en zelfmassage technieken.
  4. Massage: Massage kan helpen om de nervus vagus te stimuleren en te ontspannen. Een professionele massage of zelfmassage kan beide effectief zijn.
  5. Koud water: Het onderdompelen van je gezicht in koud water gedurende enkele seconden kan helpen om de nervus vagus te stimuleren en te kalmeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het kalmeren van de nervus vagus tijd en consistentie vereist. Je lichaam is langdurig overvraagd. Het heeft dus ook tijd nodig om weer te wennen aan de ontspannen status.

Back to your inner nature retreat in Zuid-Frankrijk

Tijdens het Back to your inner nature retreat van 4-9 oktober worden alle elementen en tips die hierboven genoemd worden onderdeel van een 5-daagse retraite in de bosrijke natuur van Zuid-Frankrijk. Even weg uit de ratrace en tot jezelf komen. Je kunt met het vliegtuig naar Bergerac vliegen, zelf een auto huren of gebruik maken van de transfer optie die wij aanbieden. Je gaat tijdens dit retreat diep ontspannen middels ademwerk, yin yoga, fascia therapie, zelfmassage, rolfing therapie (massage), koude training, cacao ceremonies, ecstatic dance, nachtvlinderen, kampvuren.

De massages kunnen specifiek gericht worden op de nervus vagus. En de yin & fascia therapie yoga sessies zijn ook gericht op het ontspannen hiervan. Het is nu tijd voor jou. Voor diepe ontspanning en overgave.

Heb je vragen? Stuur dan gerust een mail naar info@mindeventsfactory.com.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: