fbpx

Rituelen zijn handelingen die je herhaalt of doet om meer betekenis te geven aan een gebeurtenis. Het helpt je om in verbinding te zijn met jezelf én anderen. Door rituelen toe te passen kun je meer ontspanning en liefde gaan ervaren. In dit blog lees je rituelen die je daarbij ondersteunen.

Wat zijn rituelen?

Zoals hierboven beschreven zijn rituelen handelingen of gebeurtenissen die je doet of herhaalt om meer betekenis te geven aan een gebeurtenis. Zo kan je dit doen voor jezelf om meer verbinding te ervaren. Maar ook trouwen, met de dood of andere levensingrijpende gebeurtenissen zijn verbonden aan rituelen. Vaak zijn rituelen ook verbonden aan geloof en cultuur. Elk geloof of cultuur heeft zo zijn eigen rituelen.

In dit blog lees je voornamelijk rituelen die voor jou persoonlijk bedoeld zijn om meer ontspanning en liefde te ervaren. Er zijn rituelen die helpend zijn om je huis te reinigen. Dit kan met palo santo of salie. Maar ook spirituele rituelen die je ondersteuning om meer te ontspannen.

Spirituele rituelen voor meer ontspanning

Door rituelen op te nemen in je dagelijks leven ga je meer ontspanning en liefde in jezelf ervaren. Denk hierbij aan ademwerk, meditatie en yoga. Door een vast moment op de dag te kiezen (ochtend of avond bijvoorbeeld) werk je aan meer ontspanning voor jezelf in de dag.

Dit zijn spirituele rituelen die je helpen om meer in balans te komen en je daardoor ook ontspannen en in verbinding met jezelf laten voelen. Hierdoor kom je ook makkelijker in verbinding met anderen. Want wanneer jij meer in balans bent en in verbinding met jezelf, trek je ook de mensen aan die aansluiting vinden op jouw verlangens.

Vrouwelijke rituelen voor meer ontspanning

Vrouwen kunnen rituelen inzetten die hen helpen in verbinding te komen met hun eigen cyclus. Een ritueel die al eeuwen van vrouw op vrouw wordt doorgegeven is de ‘Rite van de baarmoeder‘. Dit is een ritueel die je helpt te verbinden met de baarmoeder waardoor je oude pijn en angst kan loslaten. Onbewust dragen vrouwen hier overtuigingen en patronen met zich mee vanuit de vrouwenlijn en gebeurtenissen die in haar eigen leven of het leven daarvoor hebben plaatsgevonden. De rite van de baarmoeder helpt je herinneren wie je werkelijk bent. Zonder angst, schaamte of twijfel.

Dit ritueel kan je het beste doen tijdens of rond de volle maan. De volle maan is een periode van loslaten. Wat het ritueel van loslaten van angst en oude overtuigingen ondersteunt.

Rituelen tijdens de maanfasen

Dat wij als mens worden beïnvloed door de maan is al een tijdje bekend. En al eeuwen worden er rituelen georganiseerd rond de volle maan en de nieuwe maan. Vrouwencirkels. Maancirkels. Het Moon Phase Yin Yoga E-book schreef ik in 2018 om in verbinding te leven met de cyclus van de maan. Voor elke maanfase een yin yoga ritueel en journal practice. Het helpt je daarnaast als vrouw ook om meer in verbinding met je eigen cyclus te leven.

Cacao ceremonie om in verbinding met je hart te komen en meer liefde te ervaren

Een cacao ceremonie is een ritueel waarbij pure ceremoniële cacao wordt gedronken. Dit helpt om je hart te openen en te gronden in jezelf. Vaak wordt dit in ceremoniële setting georganiseerd. Je kunt dit zelf doen thuis met bijvoorbeeld de cacao van pure kakaw. Of je kunt een online of live cacao ceremonie doen. Deze worden in verschillende soorten en maten aangeboden. Deze Cacao Ceremonie & Anahata Chakra Flow is in combinatie met een yoga flow. Naast het drinken van de cacao doe je een fysieke practice die je volledig laat doorvoelen wat jouw hartsverlangens zijn. Waar jouw vuur van gaat branden. Deze ceremonie kan je op elk moment doen en herhalen. Maar het is ook mooi om dit te doen tijdens de nieuwe of volle maan.

Rituelen voor ontspanning met essentiële oliën

Als laatste in dit artikel van rituelen benoem ik essentiële oliën. Deze kunnen je ondersteunen in de dag en kan je ritueel inzetten. Zoals bijvoorbeeld lavendel voor het slapen gaan. Panaway voor zere of stijve spieren. Orange als natuurlijke deo of parfum. Essentiële oliën hebben vele voordelen. Ze helpen je mind kalmeren. Maar brengen ook ontspanning in je lichaam. Verfrissing in je huis. Het zijn volledig natuurlijke producten. Je kunt ermee schoonmaken. Je huid bevorderen en meer. Een starterkit van Young Living bevat 12 oliën en een diffuser. Met het essential rewards programma kun je punten sparen en gratis producten bestellen. En meld iemand zich aan via jou, dan ontvang je ook commissie.

Het is een low-toxic lifestyle. Je gaat er zeker meer ontspanning door ervaren. De oliën kan je ook goed inzetten in je meditatie, ademwerk of yoga practice. En als massage therapeut is het een mooie manier om mee te werken in jouw praktijk.

Zijn dit alle soorten rituelen?

Nee zeker niet! Er zijn nog veel meer rituelen. Zo kan je diverse practices doen van goden en godinnen. In het boek Inner Tantric Yoga Working with the Universal Shakti Secrets of Mantras, Deities and Meditation lees je meer over werken met de rituelen van Deities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds