April 2022 vertrokken mijn vriend Marik en ik om te gaan wonen in Zuid Frankrijk. Op naar een nieuw avontuur met een baby in mijn buik. Het jaar daarvoor hadden we hier al een aantal maanden vertoefd en besloten we te gaan verhuizen. Naar een plek in de natuur. Leven met de seizoenen en meer rust. Dit heeft mij als vrouw en als moeder veranderd. De manier van leven, keuzes maken en zijn. In dit blog lees je er meer over.

De rust vinden in de onrust

Toen wij hier net kwamen wonen voelde ik veel onrust. Ik merkte dat dit onrust was van de snelheid van het leven die wij in Nederland ervaarde. Het constant maar moeten. De 24 uurs maatschappij. Misschien zelfs wel een beetje FOMO. En dat terwijl ik dacht dat ik als Yoga docent toch best veel rust momenten had. Iets wat ik direct merkte hier, was dat er veel minder activiteiten op het gebied van bewustzijn worden aangeboden. Waar ze in Nederland als kool uit de grond poppen al die conscious events. Kon ik het hier maar moeilijk vinden. Heb er vaak over gedacht waar dit door komt. Ergens denk ik dat veel mensen eenzaam zijn, niet alleen kunnen zijn en constante drang naar verbinding hebben. Terwijl alleen zijn juist heel veel antwoorden kan geven.

Wonen in Frankrijk bracht me terug naar de natuurlijke ritmes

Wonen in Frankrijk bracht me terug naar de natuurlijke ritmes van het leven en de natuur. De seizoenen. Wij wonen in Zuid-Frankrijk waar men te maken heeft met de seizoenen. In de zomer vakantie barst het hier van de toeristen. De mei vakantie kan ook druk zijn. En het najaar is vaak ook nog mooi. Maar in de winter is het enorm stil.

Voor mij was dit heerlijk in de kraamtijd. Na de geboorte van Ines konden wij echt cocoonen. Heel fijn vond ik dat. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe ik het ga ervaren als de komende winter eraan komt. Nu ben ik van mezelf al iemand die goed alleen en in de stilte kan zijn. Dus ik denk dat ik het wel kan. 🙂

Waar krijg je allemaal mee te maken als je gaat wonen in Frankrijk?

Als je als Nederlander naar Frankrijk verhuist krijg je natuurlijk te maken met allerlei veranderingen. Naast een huis en werk, zullen ook veel administratieve zaken geregeld moeten worden. Het huren van een huis in Frankrijk is best lastig als buitenlander. Dit is omdat je best veel rechten krijgt. Wij hadden de mazzel dat een vriendelijke Nederlander die hier al 28 woonde op mijn oproep reageerde waarin ik mijn frustratie uitte dat het lastig was om een huis te vinden. Nu wonen we inmiddels al meer dan een jaar met veel plezier in zijn huis ‘La Belle Fleur’. We nemen de tijd om te kijken wat en waar we willen wonen. En als je hier een hypotheek wilt, heb je 3,5 jaar Frans inkomen nodig. Je Nederlandse inkomen wordt niet naar gekeken. Ze willen zekerheid van inkomen uit Frankrijk.

Dan heb je natuurlijk je zorgverzekering, wat anders is als je in loondienst bent dan ondernemer. Als je je inschrijft met je bedrijf, krijg je automatisch een zorgverzekering. Als je werknemer bent, dan hoort je werkgever dit te regelen.

Zwanger en bevallen in Zuid Frankrijk

Mijn zwangerschap heb ik tot 15 weken in Nederland ervaren en daarna ging ik over naar het Franse zorgsysteem. Hier in Frankrijk bevallen vrouwen over het algemeen in het ziekenhuis. Dit is vaak omdat de afstanden te ver zijn naar het ziekenhuis en verloskundigen zich niet kunnen verzekeren tegen misverstanden en complicaties. Ik koos daarom bewust voor zorg en check-ups in het ziekenhuis. In dit blog lees je meer over zwanger zijn in Frankrijk en over bevallen lees je hier.

Hoe ik ben veranderd als vrouw en moeder

Als vrouw ben ik veranderd ten opzichte van de manier van leven. Veel meer in het ritme met de natuur. Waar ik in Nederland al 5 jaar mee bezig was als yoga docent. Kreeg hier nog meer lading. Leven op het ritme van de natuur en de seizoenen bracht me dichter bij mezelf. Het maakte de weg vrij naar mijn zwangerschap en het moederschap.

En nu als moeder zie ik ook dat kinderen hier nog meer in verbinding met de natuur kunnen leven. Wij hebben zelf bijvoorbeeld al een paar jaar geen tv. We kijken geen nieuws en we missen het ook niet. Ik geloof dat je als moeder je kind enorm veel meegeeft als je ze in verbinding met de natuur laat leven en laat opgroeien. Zelf heb ik veel aversie gehad richting het systeem. Als kind. Als puber. En ook als vrouw. Je moet iets kiezen wat je wilt worden en dat word je dan. Terwijl het leven altijd in beweging is en dat wat je wilt worden ook kan veranderen met de tijd. Het belangrijkste is dat je jezelf wordt en kan zijn. Zonder te veel druk van een overconsumerende maatschappij.

Drukte in Nederland na mijn bevalling

6 weken na de bevalling gingen we voor een aantal weken naar Nederland. Ik weet nog dat ik daar compleet overprikkelt, raakte. Ik had al maanden geen snelweg meer gezien. En de afspraken vlogen me om de oren. Zelf had ik ook bedacht dat ik wel weer een workshop kon geven als Ines 2 maanden oud was. Nou, daar heb ik me flink op verkeken. De meeste afspraken annuleerde ik. En de dag voor kerst vertrokken we weer terug naar Frankrijk. Ik kon het niet meer in dat ritme leven. Waar ik eerst dacht dat dit aan mijn kraamperiode lag, werd dit gevoel 2 maanden later wederom bevestigd toen ik nog eens in Frankrijk was om mijn studio over te dragen. Het ritme en de snelheid waarmee in Nederland geleefd wordt, het past niet meer bij wie ik ben als vrouw en moeder.

Mijn werk tijdens het wonen in Zuid Frankrijk

In 2021 kwamen wij hier in eerste in stantie terecht doordat we meehielpen met de bruiloften van Lot of Happiness. Tegelijkertijd kon ik mijn online lessen en cursussen op dit platform blijven aanbieden. Op dit moment focus ik me op het opzetten van retreats in de natuur. Zodat jij ook kan verbinden met de natuurlijke elementen en cyclisch leven. Zo organiseer ik van 26 augustus tot 2 september het Conscious Family Nature Retreat en van 4 tot 9 oktober het Back to your inner nature retreat. Ook kan je bij mij terecht voor Privé Back to Nature Retreats.