fbpx
Yin & Fascia Online Cursus

Ervaar jij vaak spanning in je bekkenbodem? Of heb je pijn aan je SI-gewricht en onderrug? Wellicht merk je dat je kaken ook vaak op slot zitten? Dan zijn de oefeningen om de bekkenbodem te ontspannen in dit blog fijn om te doen. Het zijn yin yoga oefeningen die je helpen om spanning los te laten vanuit het bekken.

Oorzaken pijn en spanning in de bekkenbodem

Vandaag de dag zit men veel meer op een stoel. Door te weinig te bewegen kan je pijn en ongemak gaan ervaren in de bekkenbodem. Een andere oorzaak is dat emoties zich vastzetten in het bekkengebied. Door trauma, moeizame bevalling, bekkeninstabiliteit, seksueel trauma, onveilige jeugd, angst, onrust, boosheid. Oefeningen om de bekkenbodem weer te ontspannen zijn aan te raden om te doen op de lange termijn. Zo ga je weer ontspanning ervaren en daardoor ook meer energie. Maar vooral ook vertrouwen en ontspanning in jezelf.

Welke oefeningen om de bekkenbodem te ontspannen zijn goed?

Er zijn diverse oefeningen die je kunt doen om de bekkenbodem te ontspannen. Zo kan je diverse yin yoga houdingen toepassen. Hieronder heb ik een aantal oefeningen uitgelicht:

De dragon upward is een oefening die je helpt om spanning rondom het bekkengebied los te laten. Je kunt deze houding 3-5 minuten aanhouden. In de houding kan je rustig doorademen zodat je de ruimte creëert vanuit ontspanning. Neem na de houding een moment van navoelen door op de buik te komen liggen. Wissel vervolgens van kant. Daarna neem je weer een moment van navoelen.

De Eye of the needle is ook een fijne oefening om spanning rondom het bekkengebied los te laten. Kom op je rug liggen en plaats beide voeten op de mat. Plaats vervolgens je rechtervoet op je linkerknie. En pak de linkerknie vast. Adem in en breng de knie richting je borst. Houdt deze oefening 3-5 minuten aan. Vervolgens laat je los en leg je je benen even gestrekt neer. Neem de tijd om na te voelen. Vervolgens wissel je van kant en voel je na de houding weer na.

De Squat is een oefening specifiek voor het bekken. Het is een oefening die helpt het bekken te ontspannen, te versterken en je ook helpt te zakken vanuit je mind naar je lijf. Daarnaast is dit ook een baringshouding en een houding die door veel vrouwen aangenomen wordt om bepaald werk te doen. Hierdoor hebben veel vrouwen in oosterse landen veel minder pijn in het bekken dan vrouwen in de westerse wereld.

Kom op heupbreedte staan en plaats je handen voor je hart. Adem in en adem uit. Op de uitademing zak je naar beneden in de squat. Je kunt je ellebogen tegen je knieën aanduwen zodat je je heupen nog wat meer kunt openen.

Video oefeningen bekkenbodem ontspannen

Ben je benieuwd naar meer yin yogaoefeningen die helpen de bekkenbodem te ontspannen? Op het online learning platform vind je diverse yin yoga lessen van die je kunt doen om spanning in het bekken en de heupen los te laten. Je wordt dan meegenomen in een videoles.

Meer blogs lezen over het bekken?

Verbinding tussen het bekken en je creatievermogen
Last van je bekken? Creëer ruimte en verlichting met deze vier houdingen.
Malasana yogi squat voor onderrug en bekken klachten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds