fbpx
nieuwe maan rituelen

Iedere maancyclus start met de nieuwe maan: een fase waarin de maan niet zichtbaar is op de aarde. Deze periode staat in het teken van stilte voelen bij jezelf en intenties zetten voor de komende tijd. Hoe je dat doet? Er zijn diverse rituelen waarmee je nieuwe maan inzet als krachtbron voor een nieuwe fase. In dit blog delen we 3x een prachtig nieuwe maan ritueel.

Waar staat nieuwe maan voor? 

Voordat we diverse rituelen toelichten, is het eerst goed om te duiken in de betekenis van de nieuwe maan. In de periode van de nieuwe maan schijnt de licht van de zon aan de achterzijde van de maan. Nieuwe maan is dan ook een periode van donkerte waarin we worden gevraagd naar binnen te keren en te voelen welke intenties we willen zetten voor de komende maancyclus. 

Nieuwe maan is dus zeer geschikt om te starten met het najagen van je dromen en doelen. Maak plannen, start nieuwe goede voornemens, doe iets wat je altijd al wilde doen en grijp de nieuwe maan aan als een een nieuwe start: een start met nieuwe ronde, nieuwe kansen. 

Benieuwd wanneer het weer nieuwe maan is? Hier vind je de nieuwe maan data van 2023. 

3x een prachtig nieuwe maan ritueel

Grote kans dat je je nu afvraagt hoe je de nieuwe maan dan inzet als krachtbron. En dat is een terechte vraag. Er zijn namelijk diverse rituelen waarin je deze fase van stilte en intenties kunt aftrappen. Dit worden ook wel nieuwe maan rituelen genoemd. Hieronder delen we drie fijne nieuwe maan rituelen die je iedere maancyclus weer kunt toepassen. We hebben diverse stappen onder elkaar gezet, maar het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt. Voel waar je behoefte aan hebt en pas daarop het ritueel aan.

Nieuwe Maan Ritueel 1. Intenties naar je hart

Het eerste ritueel heeft alles te maken met het zetten van intenties vanuit je hart. Je voert het ritueel – en het is natuurlijk aan jou op welke manier je het precies doet – als volgt uit:

Stap 1. Reinig de ruimte en zorg voor een rustige plek waar je je comfortabel en ontspannen voelt. Zet bijvoorbeeld kaarsjes aan, maak een comfortabel hoekje met kussens en reinig de ruimte eventueel door wat salie te branden. Zo verdwijnen de negatieve energieën en voel je meer ruimte voor je eigen gevoel. 

Stap 2. Adem een paar keer goed in en uit. Je kunt binnen deze stap ook eventueel een korte breathwork sessie – hier lees je daar meer over – doen. Het doel is in ieder geval dat je innerlijke stilte en rust voelt zodat je vanuit je hart intenties kunt gaan zetten. 

Stap 3. Pak pen en papier en schrijf intenties voor de komende maandcyclus op. Dit kunnen allerlei plannen en dromen zijn. Luister naar je hart en voel waar je behoefte aan hebt. Wil je meer rust, meer mediteren of juist meer loslaten? Schrijf alles op wat in je opkomt. 

Stap 4. Nadat je je intenties hebt opgeschreven, zeg je ze een paar keer hardop. Spreek ook je dankbaarheid uit. Bedank het universum en – niet vergeten jezelf – en sluit het ritueel af met een paar affirmaties die bij passen bij wat je de komende maandcyclus wilt bereiken. 

Nieuwe Maan Ritueel 2. Meditatie voor loslaten

Het tweede ritueel heeft alles te maken met loslaten wat niet meer bij je past. Als het ware grijp je de nieuwe maan aan om de oude fase achter je te laten en met een schone lei te starten. Het ritueel voer je als volgt uit:

Stap 1. Creëer een comfortabele ruimte waarin je een aantal kaarsen aansteekt. Zorg dat er iets onder de kaars zit dat as kan opvangen. Verder kan het fijn zijn comfortabele kussens te pakken zodat je je ontspannen voelt. 

Stap 2. Mediteer op een manier die je fijn vindt en sta daarbij stil bij wat je graag wilt loslaten in de komende maandcyclus. Probeer dit positief te benaderen. Denk na welke lessen je de afgelopen tijd hebt geleerd en wat je graag in het verleden wilt laten en niet mee wilt nemen in de toekomst.

Stap 3. Nadat je hebt gemediteerd, is het tijd om pen en papier te pakken. Schrijf alles wat je wilt loslaten op op papier. Dit kan alles zijn. Er geldt geen goed of fout. Laat je hand vloeien en schrijf wat in je opkomt.

Stap 4. Nu is het tijd om los te laten. Steek het papier – doe voorzichtig! – langzaam in de kaars en laat het verbranden. Wat overblijft is enkel wat as. Je hebt losgelaten wat niet meer bij je past. 

Stap 5. Je kunt ervoor kiezen om het verbrande as naar buiten te brengen en in het water te leggen. Het drijft dan letterlijk van je af waardoor je nog een gevoel van opluchting en nieuw begin ervaart. Sluit het ritueel af door een kort reflectiemoment.  

Wil je meer weten over ademhaling en hoe je een juiste ademhaling kan inzetten als kracht? In het online breathe better programma ontdek je de kracht van ademhalen.

Nieuwe Maan Ritueel 3. Yin yoga voor meer ruimte

Het laatste ritueel is een vorm van yoga waarbij je verbindt met je innerlijke zelf waardoor je meer naar je gevoel kunt luisteren en beter voelt waar je heen wilt de komende periode. Het ritueel volg je als volgt uit: 

Stap 1. Maak de ruimte en jezelf klaar voor een yogasessie. Pak een matje, kleed je comfortabel aan en steek eventueel wat kaarsjes op. Het kan fijn zijn om een paar ademhalingsoefeningen te doen voordat je daadwerkelijk begint met de sessie. 

Stap 2. Het is tijd voor een aantal yin yoga-oefeningen. Hiermee keer je bewust naar binnen waardoor je voelt wat je wilt manifesteren voor de komende periode. Door diverse houdingen aan te nemen – hier lees je meer over hoe je yin yoga beoefent – voel je dat antwoorden vanzelf naar je toekomen.

Stap 3. Na het beoefenen van yin yoga, is het belangrijk nog een moment stil te staan bij wat je de afgelopen minuten hebt gevoeld. Wat is je duidelijk geworden? Wat voelde je sterk, wat juist niet? Het kan helend zijn om je gedachtes op te schrijven en vanuit daar ritueel 1 of ritueel 3 uit te voeren. 

Wil je meer weten over yin yoga? De online yin & fascia therapy cursus bestaat uit 6 modules waarin je de kracht van yin yoga gaat ervaren op lichamelijk en emotioneel niveau. Ontspanning met massage ballen, yin yoga houdingen en flow. Een mooie cursus om te volgen tijdens de wintermaanden. Je maakt de weg naar binnen. De stilte van je lichaam en geest ontmoet je door te verbinden met je lijf.

Wil je leven volgens de maancyclus?

Moon Phase E-book

Wil je het liefst in je eigen tijd en ruimte werken met de energie van de maan? Bestel dan het Moon Phase Yin Yoga E-book. Hierin staat voor iedere maanfase een yin yoga practice, journal oefeningen en informatie over iedere maancyclus. Wat het betekent en hoe jij hier meer mee kunt gaan werken. Dit e-book kan je inzetten tijdens iedere maanfase. 

Full Moon Womb Awakening Class

Ter voorbereiding op de volle maan kun je mijn Full Moon Womb Awakening Class ook in gedachten houden. Een ritueel om angst en pijn los te laten uit de baarmoeder. De volle maan is hier een geschikt moment voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...