fbpx
Dromen betekenissen

Iedereen droomt, elke nacht weer. Sterker nog: je hebt elke nacht wel zo’n vier tot zeven dromen. Maar… wat betekenen die dromen dan? Regelmatig heb je van die dromen die je zo goed onthoudt, dat je je afvraagt wat ze symboliseren. In dit blog zijn dan ook de acht meest voorkomende dromen en hun waardevolle betekenissen uitgelegd. 

Staat jouw droom van vannacht ertussen? 

Dromen

Voordat we in geur en kleur uitleggen wat de betekenissen zijn van de acht meest voorkomende dromen zijn, is het eerst goed terug te gaan naar de basis. Want wat zijn dromen en waarom dromen we? De van Dale beschrijft een droom als volgt: ‘Beelden die in de slaap voor de geest komen.’ En die beelden zijn nodig om de prikkels die we overdag hebben, te verwerken en onze herinneringen op te slaan. 

Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat dromen essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Juist door het verwerken van de prikkels van de dag, hebben we door te dromen de volgende dag weer ruimte voor andere prikkels. Daarnaast geloven sommigen dat dromen ook noodzakelijk zijn voor ons voortbestaan. Zodat we leren van onze ervaringen en deze lessen in het echte leven mee kunnen nemen. 

Mocht je je afvragen waarom de een meer dromen onthoudt dan de ander: in Japan wordt intensief onderzoek gedaan naar deze vraag, maar nog altijd is het onduidelijk waarom we sommige dromen wel en sommige niet onthouden. Wel weten we dat mensen 90 % van hun dromen tien minuten nadat ze wakker zijn geworden, zijn vergeten.  

Betekenissen  van droom

Droom over naakt zijn in het openbaar

Wel eens gedroomd dat je poedelnaakt over straat loopt en iedereen je aankijkt? Dan kan het goed zijn dat er iets spannends in je leven afspeelt. Je geeft je letterlijk en figuurlijk bloot en voelt je kwetsbaar en angstig. Deze droom komt vaak voor bij mensen die aan een nieuwe baan beginnen of promotie maken en dus een sprong in het diepe maken. Mocht je naakt in het openbaar verschijnen en dat fijn vinden, dan symboliseert dat juist je verlangen naar seks en relaties. 

Droom over vallen

Hoewel psychiater Sigmund Freud van mening was dat vallen in je droom betekent dat je toegeeft aan een seksuele prikkel, hebben psychologen van nu een andere verklaring. Vallen in je droom symboliseert volgens hen dat je het gevoel hebt dat je de controle verliest in je leven. Ook kan het zijn dat je je niet gesteund voelt door je omgeving en dat je onzeker bent over een bepaalde situatie. 

Achtervolging in je dromen

Als je droomt dat je achtervolgd wordt door iets of iemand, staat dat symbool voor uitstellen. Het kan zijn dat je een probleem niet onder ogen wil zien of bepaalde taken voor je uitschuift omdat je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Ofwel: je loopt er voor weg terwijl het je wel achtervolgt. Mocht je deze droom hebben, dan kan het goed zijn bij jezelf na te gaan waar je voor wegloopt en hoe je dat zou kunnen oplossen. 

Droom betekenissen over uitvallende tanden

Je tanden staan symbool voor zekerheid, dus je begrijpt dat uitvallende tanden betekenen kan dat je je onzeker voelt. Hoewel sommige wetenschappers beweren dat het vooral gaat om zekerheid over je uiterlijk, vinden anderen weer dat het gaat over het algehele beeld dat je van jezelf hebt. 

Droom betekenissen over vliegen

Als je mensen vraagt wat ze graag zouden willen kunnen, antwoorden velen dat ze graag zouden willen vliegen. Wanneer je droomt dat je vliegt, symboliseert dat vrijheid. Het kan zijn dat je verlangt naar een vrijer gevoel, maar ook dat je je juist heel vrij voelt en blij bent met wie je bent. 

Droom betekenissen over vreemdgaan

Wanneer mensen dromen over vreemdgaan, zijn ze vaak bang dat het een voorbode is voor de toekomst. Geen zorgen. Droom je dat je bent vreemdgegaan met iemand? Dan kan het goed zijn dat je niet lekker in je relatie zit. Droom je dat je partner is vreemdgegaan met iemand? Dan ervaar je waarschijnlijk een gebrek aan aandacht en ben je bang je partner te verliezen. 

Droom betekenissen over examens afleggen

Deze droom komt enkel voor bij perfectionisten. Je bent bang voor een tentamen, verschijnt onvoorbereid bij een examen of slaat niet. Het is een teken dat je bang bent om te falen. Ook herinnert de droom je eraan dat je gefocust moet blijven op je doelen. 

Droom betekenissen over de zee

Als je droomt dat je op zee bent, staat dat symbool voor je onderbewustzijn. Water staat symbool voor emoties en kan staan voor nieuw leven en een nieuw begin. Echter is de betekenis van je droom afhankelijk van het type water. Vaar je op een kalme zee? Dan voel je je stabiel en zeker. Wanneer je vaart op een stormachtige en donkere zee, kan dat wijzen op chaos en vind je het lastig om je emoties te controleren. 

Meer blogs lezen over slapen? Hier lees je hoe je ademwerk kunt toepassen voor een betere nachtrust.

Staat jouw droom er niet tussen? Er zijn tal van prachtige boeken waarin de betekenissen van diverse dromen worden uitgelegd. Hieronder delen we een lijstje:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: