fbpx
Blog Food

De zoete verrassing van paardenbloemenhoning: Ontdek de voordelen en een heerlijk recept

Paardenbloemen zijn misschien wel een van de meest onderschatte planten in onze natuur. Vaak gezien als onkruid, maar wist je dat paardenbloemen een schat aan gezondheidsvoordelen en culinaire mogelijkheden bieden? Een van de verrukkelijke producten die uit paardenbloemen kan worden gewonnen, is paardenbloemenhoning. In dit artikel zullen we de voordelen van paardenbloemenhoning verkennen en delen we een smakelijk recept om zelf paardenbloemenhoning te maken.

Voordelen van paardenbloemenhoning

 1. Rijk aan voedingsstoffen: Paardenbloemen bevatten een schat aan voedingsstoffen, waaronder vitamines (A, C, K en B-complex), mineralen (zoals ijzer, calcium en magnesium) en antioxidanten. Door honing te maken van paardenbloemen behoud je een groot deel van deze waardevolle voedingsstoffen.
 2. Ontstekingsremmend: Paardenbloemen hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het bevorderen van de algehele gezondheid.
 3. Versterkt het immuunsysteem: De vitamines en antioxidanten in paardenbloemenhoning kunnen bijdragen aan een verbeterde immuniteit en helpen het lichaam te beschermen tegen ziekten en infecties.
 4. Helpt bij spijsverteringsproblemen: Paardenbloem staat bekend om zijn ondersteunende werking op de spijsvertering. Het regelmatig consumeren van paardenbloemenhoning kan helpen bij darmklachten en spijsverteringsproblemen.

Recept voor zelfgemaakte paardenbloemenhoning

Ingrediënten:

 • 100 paardenbloemen
 • 1 liter water
 • 1 kg biologische rietsuiker
 • 1 biologische citroen

Boeken lezen over wildplukken? Op deze pagina ontdek je diverse boeken waarin je leest over welke planten en bloemen je kunt gebruiken uit de natuur.

Bereidingswijze

 1. Pluk 100 verse paardenbloemen op een zonnige dag. Zorg ervoor dat de bloemen vrij zijn van chemicaliën en insecten.
 2. Doe de paardenbloemen in een kom en overgiet ze met 1 liter kokend water. Laat dit mengsel 24 uur afgedekt staan.
 3. Zeef de vloeistof door een fijne zeef en voeg het sap van een biologische citroen toe.
 4. Breng de vloeistof aan de kook in een pan en voeg 1 kg biologische rietsuiker toe. Roer totdat de suiker volledig is opgelost.
 5. Laat het mengsel zachtjes pruttelen, totdat het de gewenste dikte heeft bereikt, meestal duurt dit ongeveer 1,5 tot 2 uur.
 6. Giet de paardenbloemenhoning in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af.

Geniet van je zelfgemaakte paardenbloemenhoning op een stukje brood, door de thee, of gebruik het als een heerlijke zoetstof in verschillende recepten. Met de voordelen die paardenbloemenhoning biedt, zul je niet alleen genieten van de heerlijke smaak, maar ook van de vele gezondheidsvoordelen die dit natuurlijke goedje met zich meebrengt.

Ben je op zoek naar meer recepten die helpen je immuunsysteem te versterken? Lees dan ook dit artikel over Happy Juice en hoe dit je darmen kan helpen ondersteunen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds