fbpx
Blog Body Yoga

De fascia thoracolumbalis: een essentieel bindweefsel voor rugstabiliteit en mobiliteit

De fascia thoracolumbalis is een belangrijk bindweefsel dat zich uitstrekt van de onderkant van de ribbenkast (thorax) tot aan de onderrug (lumbaal gebied). Deze fascia speelt een cruciale rol bij het ondersteunen, stabiliseren en beschermen van de wervelkolom. Evenals bij het verbinden van verschillende spiergroepen in het ruggebied. Het bevordert ook een gezonde houding en helpt bij het handhaven van stabiliteit en mobiliteit tijdens beweging.

Overbelasting fascia thoracolumbalis

Wanneer de fascia thoracolumbalis overbelast raakt, kan dit leiden tot spanning, stijfheid en pijn in de rug. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van langdurig zitten. Een slechte houding. Overbelasting door sporten of activiteiten of letsel aan de rug. Tekenen van overbelasting van de fascia thoracolumbalis kunnen onder meer rugpijn, stijfheid en beperkte mobiliteit omvatten.

Tips voor het ontspannen van de fascia thoracolumbalis

Hier zijn enkele tips om de gezondheid van de fascia thoracolumbalis te ondersteunen en rugklachten te verminderen:

Regelmatig stretchen

Door regelmatig te stretchen, kan de spanning in de fascia thoracolumbalis worden verminderd en de flexibiliteit van de rug worden verbeterd. Stretchoefeningen gericht op het strekken van de rugspieren en het bevorderen van mobiliteit kunnen helpen bij het voorkomen van stijfheid en pijn.

Core strength training

Het versterken van de spieren rond de kern (buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren) kan de belasting op de fascia verminderen en rugstabiliteit verbeteren. Oefeningen zoals de plank, bird-dog, en superman kunnen helpen bij het versterken van de kernspieren.

In de online yin & fascia therapie cursus krijg je stretch oefeningen, maar ook core strength oefeningen welke in de fascia leer ook wel deep core lines genoemd worden.

Ergonomische houding

Let op je houding tijdens alledaagse activiteiten, zoals zitten, staan en tillen. Het handhaven van een goede houding kan de belasting op de rug verminderen en de gezondheid van de fascia ondersteunen.

Massage en myofasciale release

Reguliere massage en myofasciale release technieken kunnen helpen bij het verminderen van spanning en strakheid in de fascia. Door middel van diepe massage en specifieke drukpunten kan de doorbloeding verbeterd worden en kunnen knopen en triggerpoints losgemaakt worden.

Bewust zorg dragen aan de fascia

Door zorg te dragen voor de gezondheid van de fascia thoracolumbalis en aandacht te besteden aan rugstabiliteit en mobiliteit, kun je rugklachten helpen voorkomen en een sterke, flexibele rug bevorderen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, goed te stretchen, regelmatig te bewegen en een gezonde levensstijl te handhaven om de fascia in optimale conditie te houden en rugklachten te minimaliseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...