fbpx

Pranayama is al duizenden jaren oud. Pranayama betekend letterlijk de vergroting van de levensenergie. De pranayama oefeningen zorgen er ervoor dat we gezonde energie vast kunnen houden in het lichaam. Door middel van ademhalingsoefeningen zuiveren we de prana door de nadis (de energiekanalen). Het zorgt er letterlijk voor dat je lichaam een boost krijgt middels je eigen ademhaling. In dit artikel lees je meer over de effecten van breath-work en pranayama op het lichaam.

Mijn ervaring met breath-work

Ademwerk heeft er in mijn geval voor gezorgd dat ik volledig kon genezen van mijn whiplash klachten en evenwichtsstoornis. Daarnaast is ademwerk de basis in alle yogahoudingen. Het is de basis van ons leven. De kracht van de ademhaling is immens groot. Als baby wordt je geboren en het eerste wat je doet is ademhalen (de natuurlijke ademhaling). Veel mensen weten niet eens meer hoe ze natuurlijk horen te ademen. Dit gebeurd onbewust door stress, onrust en gedachten over hoe je denkt te moeten ademen. Maar in werkelijkheid weet de ademhaling zichzelf te reguleren naar ontspanning als we het denken stoppen en gewoon eens zijn. Diverse ademhalingstechnieken zorgen ervoor dat je weer bij die natuurlijke ademhaling kunt komen. Een diepe rustige ademhaling die zorgt voor ruimte en energie. 

In dit artikel wil ik het gaan hebben over de Shitali Pranayama (cooling breathing). 

Shitali Pranayama

De Shitali Pranayama staat bekend om het kenmerk dat zorgt voor het verminderen van hoofdpijn, het koelt het lichaam en zorgt voor focus. Het koelt dus je lichaam, je mind en verzacht emoties. Daarnaast bevordert deze houding de spijsvertering en kan je de oefening ook het beste uitvoeren op een lege maag.

Deze ademhalingsoefening zorgt ervoor dat het lichaam de kans krijgt om te detoxen. Het helpt om virussen te reguleren, onzuiverheden op de huid krijgen de kans om te herstellen en het zorgt voor kalmte in je mind. Ook bevordert het de immuniteit in het lichaam en kan de bloeddruk dalen.

Praktische beoefening van de Shitali Pranayama (cooling breathing)

– Vind een comfortabele zithouding. Schouders zijn ontspannen. Je rug is recht en je kruin is recht tegenover het plafond. Je ogen kun je sluiten.
– Neem een aantal ‘natuurlijke ademhalingen’ om te aarden.
– Plaats je tong vlak achter je tanden en creëer een kleine opening tussen de lippen.
– Adem volledig in door de mond
– Adem rustig uit door de neus
– Adem volledig in door de mond
– Adem rustig uit door de neus
– Adem volledig in door de mond
– Herhaal deze oefening nog zo’n 8-10 keer
– Voel na wat deze ademhalingsoefening voor jou heeft betekend in savasana (ontspannen op je rug). 

Wil jij meer leren over breath-work? Meld je dan aan voor mijn online breathe better training waarin je de kracht van pranayama en natural breathing ontdekt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds