fbpx

De menstruatiecyclus is een belangrijk onderdeel van de vrouwelijke anatomie en heeft een diepgaande invloed op het welzijn van vrouwen. Het is belangrijk om de menstruatiecyclus te begrijpen, zodat vrouwen beter voor zichzelf kunnen zorgen en beter kunnen begrijpen hoe hun lichaam werkt. In dit blog hebben we de menstruatiecyclus voor je uitgelegd.

De menstruatiecyclus en haar fasen

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en duurt meestal 28 dagen, hoewel dit kan variëren van vrouw tot vrouw. We kennen de menstruatiecyclus bestaande uit vier fasen:

  1. de menstruatiefase
  2. de folliculaire fase
  3. de ovulatiefase
  4. de luteale fase.

De menstruatiefase

De menstruatiefase begint op de eerste dag van de menstruatie en duurt meestal 3-7 dagen. Tijdens deze fase wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en verlaat het lichaam als bloed. Veel vrouwen ervaren krampen en andere symptomen tijdens deze fase.

De folliculaire fase

De folliculaire fase begint na de menstruatie en duurt meestal 7-10 dagen. Tijdens deze fase stimuleert het lichaam de eierstokken om follikels te produceren, die eieren bevatten. Het lichaam produceert ook oestrogeen, wat de groei van het baarmoederslijmvlies stimuleert.

De ovulatiefase

De ovulatiefase vindt plaats ongeveer halverwege de menstruatiecyclus, wanneer een volwassen ei uit de eierstok wordt vrijgegeven. Dit ei kan worden bevrucht door sperma en kan leiden tot zwangerschap. Een ovulatiefase duurt meestal 24-48 uur.

De luteale fase

De luteale fase begint na de ovulatie en duurt meestal 14 dagen. Tijdens deze fase produceert het lichaam progesteron, wat de groei van het baarmoederslijmvlies stimuleert en het lichaam voorbereidt op zwangerschap. Als het ei niet wordt bevrucht, begint de menstruatiecyclus opnieuw.

Je menstruatiecyclus begrijpen

Het begrijpen van je menstruatiecyclus kan je helpen om beter voor jezelf te zorgen en je gezondheid te verbeteren. Het kan vrouwen helpen om hun vruchtbaarheid te begrijpen en te plannen, en het kan vrouwen helpen om de symptomen van hun menstruatiecyclus te beheersen.

Balans in je menstruatiecyclus

Er zijn veel natuurlijke remedies en behandelingen die vrouwen kunnen gebruiken om de symptomen van hun menstruatiecyclus te verlichten, zoals het gebruik van kruiden, voedingssupplementen, yin yoga en acupunctuur.

Het Moon Phase Yin Yoga E-book creëerde ik in de periode dat ik zelf na 10 jaar stopte met de pil in 2018. Door meer vanuit zachtheid en ontspanning te gaan leven, kreeg ik meer begrip voor mijn cyclus. En werd ik ook zachter naar mezelf toe. Door te leven volgens de maanfasen en natuurlijke elementen.

Kortom, de menstruatiecyclus is een belangrijk onderdeel van de vrouwelijke anatomie. Het heeft een diepgaande invloed op het welzijn van vrouwen. Het begrijpen van de menstruatiecyclus kan vrouwen helpen om beter voor zichzelf te zorgen en hun gezondheid te verbeteren.

Rite van de baarmoeder

Veel vrouwen dragen onbewust ook pijn en angst met zich mee. Vanuit de generaties voor zich of door gebeurtenissen in het leven. Ook overtuigingen zoals angst en pijn kunnen zich vastzetten in de baarmoeder. Hierdoor kan veel disbalans ontstaan in de cyclus. De rite van de baarmoeder is een eeuwenoud ritueel die je kunt doen om oude pijn en angst los te laten.

Veel vrouwen met menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsproblemen of juist het verlies van de baarmoeder hebben er baat bij gehad om ritueel te verbinden met de baarmoeder dan wel fysiek of energetisch. Want wanneer je geen baarmoeder meer hebt, is deze energetisch en cyclisch nog wel aanwezig. Je kunt de Online Full Moon Womb Awakening Class doen op elk moment wanneer het voor jou schikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...