Yin staat voor de vrouwelijke energie in jou. Ieder mens. Man of vrouw heeft yin en yang energie in zich. Wanneer dit uit balans is kan je diverse klachten ervaren. Voel je dat je vaak moe bent? Ga je vaak over je eigen grenzen heen? Dan is het belangrijk om de yin energie in jou te versterken. In dit blog lees je er meer over.

Yin & Yang in balans

De yin energie is heersend in de winter periode. Tijdens deze periode keren we naar binnen. Je mag zacht zijn voor jezelf. Rust nemen. Opladen. Reflecteren. Wanneer je in deze periode teveel in de yangenergie gaat zitten, zul je ervaren dat je meer vermoeidheid ervaart, misschien angst en onrust.

Geef jezelf de ruimte om op te laden. In het voorjaar en de zomer is er weer genoeg ruimte voor yang energie.

Klachten die je kunt ervaren als de yin energie uit balans is

  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Onrust
  • Angst
  • Slaapproblemen
  • Huidproblemen
  • Koude klachten
  • Snoepdrang
  • Stramheid van de spieren en gewrichten in je lichaam

Wat kun je doen om de yin energie te versterken?

Drink voldoende water

Door voldoende water te drinken zul je merken dat je lichamelijk en emotioneel beter in je vel zit. Je lichaam heeft het nodig om gifstoffen af te voeren. Kruidenthee mag ook. In de winter minimaal 1,5 liter en in de zomer 2 liter. Voor de spieren en gewrichten is het ook nodig om voldoende te drinken zodat je soepelheid blijft ervaren.

Slaap voldoende

Door voldoende te slapen, kan de yin energie beter in jou stromen. Je voelt je uitgeruster en je slaapt dieper en beter. Heb je problemen met inslapen? Begin dan eens met de 3-daagse breathe better challenge. Hierin ontvang je oefeningen die je helpen om beter en dieper te slapen. Of doe een yin yoga les voor het slapen gaan. Door je lichaam al in de ruststand te brengen, zul je makkelijker in slaap vallen.

Yin Yoga

Een mooie methode om de yin energie te versterken is yin yoga. Yin Yoga is gekoppeld aan de natuurlijke elementen uit de Chinese geneeskunde. Aarde, water, hout, vuur en metaal. In de winter is het water element heersend. Water element is gekoppeld aan vrouwelijke energie, stilte, creativiteit, rust en ruimte. Zachte yin oefeningen en flows zijn mooi om te doen om de yin energie in jou te versterken.

Yin & Fascia Therapie

Yin & Fascia therapie gaat een stukje dieper. We werken op het dieper liggende bindweefsel door middel van yin yoga houdingen in combinatie met massage ballen. Deze massage ballen zorgen ervoor dat je een level dieper in je lichaam gaat, maar ook mentaal dieper in stilte kunt zakken. Dit helpt om emoties en fysieke of chronische pijn los te laten. De Online Yin & Fascia therapie cursus is een mooie cursus om te volgen vanuit je eigen huis om de diepte in te gaan met jezelf.

Journalen

Schrijven vanuit je hart helpt je om meer rust in je hoofd te creëren. Door los te laten wat je denkt en meer vanuit je hart te schrijven. In het Moon Phase Yin Yoga E-book krijg je voor elke maanfase een yin yoga practice, journal opdrachten en informatie over de Chinese Geneeskunde.

Je kunt natuurlijk ook in een bullet journal schrijven vanuit je hart. Of een dagboek die je misschien al hebt.

Wandelen in het bos

Wandelen in het bos kan ook helpen om in de yin energie te zakken. In de winter brengt het je terug naar je eigen natuur. Innerlijke stilte. Het helpt je reflecteren vanuit beweging.

Kop thee drinken en uit het raam staren

Gewoon even niks doen, een kop thee drinken en uit het raam staren help je om dieper in jezelf te zakken. In stilte. Even niets moeten. Maar gewoon zijn. Zijn in het hier en nu. Vaak moeten we veel van onszelf of denken we mee te moeten varen op het tempo en de energie van een ander. Maar de stilte spreekt. De stilte laat jou horen wat op dit moment van belang is.