fbpx

Wil je beginnen met yoga, maar heb je geen idee hoe je een fijne start maakt? Ben je benieuwd met welke houdingen je het beste kunt beginnen? En wil je weten waar je op moet letten als je yoga gaat uitoefenen? Dan ben je bij dit blog aan het juiste adres. We vertellen namelijk alles wat je moet weten als beginnende yogi: van tips tot oefeningen. 

Yoga voor beginners 

Yoga voor beginners brengt ons allereerst op de vraag waarom mensen graag yoga’en. Het antwoord op die vraag is vrij simpel: yoga heeft namelijk tal van voordelen, zowel voor je lichamelijke- als mentale gezondheid. Zo vergroot het je flexibiliteit, versterkt het je spieren, verlaagt het je bloeddruk, zorgt het voor rust in je hoofd, verbetert het je focus en maakt het je energieker. Meer dan logisch dus, dat ook jij een start wil maken met yoga. 

Tips voor starters

Nu je beknopt hebt gelezen waarom yoga goed is voor je lijf en geest, vraag je je vast af hoe je nou een fijne start maakt. Over het algemeen geldt: doe wat goed voelt en leg jezelf geen druk op. Daarnaast helpen onderstaande tips je bij het maken van een goede start waarin je jezelf niet overbelast. Yoga een onderdeel van je routine maken, heeft namelijk tijd nodig. Pas dan ook deze tips toe:

Maak kennis met diverse vormen van yoga

Het mooie van yoga is dat er tal van vormen zijn waardoor er voor ieder wat wils is. Maak dan ook kennis met de diverse soorten yoga zodat je ervaart welke vorm het beste bij jou past. Dit is ook afhankelijk van de reden waarom je wil starten met yoga. Doe je het omdat je emotionele blokkades wil doorbreken? Dan is yin yoga een fijne vorm. Wil je je spieren versterken en een actieve sessie volgen? Dan is vinyasa yoga wat voor jou. 

Benieuwd naar diverse yoga-stijlen? In dit blog lees je de voordelen van diverse soorten vormen van yoga. 

Ken basis yogatermen

Wanneer je besluit een yogales te volgen – hier vind je fijne online lessen van Joyce – zal de leraar of lerares diverse yogatermen gebruiken om aan te geven welke houding je kunt aannemen.  Het kan daarom fijn zijn om de basis yogatermen te kennen zodat je meer verdieping kunt voelen tijdens een sessie. Hieronder lees je wat de zes basistermen van yoga betekenen:

  • Asana: een houding of pose;
  • Pranayama: een gecontroleerde ademhaling;
  • Vinyasa: een serie van houdingen;
  • Bandha: het aanspannen van je spieren;
  • Namaste: een begroeting
  • Dristhi: een punt waar je naar kijkt.

Creëer een fijne sfeer

Een yoga-sessie is een perfect moment om je te focussen op je lichaam en geest. Een moment waarin je voor jezelf kiest en de tijd neemt voor jezelf. Het creëren van een fijne sfeer waar jij je goed bij voelt is dan ook essentieel voor een fijne yoga-sessie. Zo weet je zeker dat je een fijne verbinding met jezelf kunt ervaren en je je vrij voelt om te doen wat je wilt doen. 

Zorg dat je spieren zijn opgewarmd

Bij yoga ben je – ongeacht de intensiteit van de oefeningen – bezig met je lichaam. Het is daarom belangrijk dat je altijd een kleine warming-up doet voordat je begint. Je hoeft echt geen sprintjes te trekken, maar neem wel vijf minuten de tijd voor een rustige warming-up waarmee je je spieren opwarmt. Je zult merken dat je spieren flexibeler zijn en je ze daardoor minder snel belast tijdens een yoga-sessie. 

Maak gebruik van yoga-attributen

Velen weten dat je yoga een stuk fijner en ontspannen kunt uitoefenen met een yoga-matje, maar er zijn meer attributen die kunnen bijdragen aan een fijne sessie. Ook een yoga blok, een yoga bolster en yoga sokken zijn fijn tijdens een yoga-sessie. 

Wil je beginnen met yoga, maar heb je nog geen matje tot je beschikking? Check dan eens deze fijne en stevige yoga-matten. 

Yoga-oefeningen voor beginners

Je weet nu waarom yoga goed voor je is en waar je rekening mee moet houden, maar dat betekent niet dat je weet welke oefeningen goed zijn voor beginners. Het wordt namelijk aangeraden om te starten met basishoudingen zodat je je lichaam niet te veel belast en rustig kennismaakt met yoga. Benieuwd welke houdingen dat zijn? Hieronder lichten we vier basishoudingen toe voor beginnende yogi’s. Vergeet niet – welke houdingen je ook doet – goed te ademen. 

Houding 1: Sukhasana

Dit is een van de meest makkelijke houdingen binnen yoga en wordt ook wel de kleermakerszithouding genoemd. Deze houding is goed om je buik-en rugspieren te versterken. Ga in kleermakerszit op een matje zitten en zorg dat je je rug mooi recht houdt. Lukt het je niet je benen over elkaar te krijgen? Geen zorgen. Doe wat je kunt en naarmate je de houding vaker aanneemt, des te makkelijker het je afgaat. 

Houding 2: Tadasana

Deze houding wordt de berghouding genoemd waarbij je met je voeten op heupbreedte gaan staan en laat je armen langs je zij hangen. Bij deze oefeningen is het belangrijk dat je stevig op je voeten staat en je de rest van je lichaam zoveel mogelijk ontspant. Houd ook bij deze oefeningen weer je rug recht. 

Houding 3: Adho Mukha Svanasana

Met deze houding – de neerwaartse hond – strek je je hamstrings en rugspieren. Het beste kun je de oefeningen starten door op handen en voeten te staan en je handen en voeten iets te spreiden. Til je billen naar achteren en strek je benen zoveel mogelijk. Je hoofd en je schouders mag je laten hangen en ontspannen.  

Houding 4: Balasana

Veel yoga-sessies worden afgesloten met de balasana-houding, ook wel de kindhouding genoemd. Deze houding helpt je hele lichaam te ontspannen. Ga op handen en knieën zitten en breng je billen richting je hielen. Het is belangrijk dat je je voeten bij elkaar brengt en je bovenlichaam laat rusten op je bovenbenen. 

Ben je benieuwd naar meer artikelen over yoga? Hier vind je veel artikelen over yoga. 

Wil je starten met yoga omdat je last hebt van chronische klachten en emotionele blokkades? Dan is de Yin & Fascia cursus wellicht wat voor jou. In deze cursus vertelt Joyce alles over specifieke massagetechnieken, yogahoudingen en ademoefeningen die hoofdpijn verminderen en oplossen. Tijdens de cursus heb je contact met Joyce over de voortgang.

You might also enjoy:


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds