fbpx

Heb je vaak last van een winterdip? Een winterdip of een winterdepressie is voor veel mensen een vervelende periode. Een winterdip is iets minder erg dan een winterdepressie. Je kunt er gelukkig ook veel aan doen om uit je winterdip te komen of je beter te voelen tijdens de winter. Wellicht wordt jouw volgende winter dan wat makkelijker voor jou. In dit blog lees je er meer over.

Symptomen

 • Vermoeidheidsklachten
 • Aanhoudende vermoeidheid na voldoende slaap
 • Somber
 • Concentratieproblemen
 • Je bent snel geïrriteerd en vind niks leuk
 • Je eet meer suikerhoudende voedingsmiddelen
 • Je libido is lager
 • Je hebt weinig zin om mensen te ontmoeten

Oorzaken die kunnen zorgen voor een winterdip of winterdepressie

In de winter krijg je minder zonlicht. Ook zijn de dagen minder lang, waardoor de avond al sneller weer verschijnt voor rust. Op zich is hier niks verkeerds aan. Wanneer je je hier aan kan overgeven en met de seizoenen mee kan bewegen, kan je hier meer rust in vinden.

Doordat je minder daglicht krijgt, maakt je lichaam overdag ook melatonine aan. Hierdoor kan je je vermoeider voelen. Je blijft immers in de ruststand. Of ook wel winterslaap. Het is ook een tijd van vertragen en rust.

Het verschil tussen een winterdip en een winterdepressie is dat een depressie de klachten eigenlijk altijd aanwezig zijn en minstens 2 jaar achter elkaar opvolgend zijn. Dat is natuurlijk heel vervelend. Maar gelukkig kan je er ook iets aan doen.

Tips die je kunnen helpen tijdens je winterdip

 1. Verhuis naar een zonnige bestemming of ga overwinteren 🙂
 2. Ga overdag zoveel mogelijk naar buiten
 3. Start de dag met een verkoelende douche of ga zwemmen in natuurwater. Je denkt hier misschien niet snel aan. Maar koude training zorgt ervoor dat je je energieker voelt en is goed voor de doorbloeding. Je lichaam gaat hierdoor zelf ook je kacheltje brandend houden.
 4. Start met ademwerk. Goed ademhalen zorgt ervoor dat je meer ruimte in je lichaam én geest ervaart. Het helpt je om los te laten en meer rust in jezelf te voelen. 
 5. Doe een fijne yin yoga les. Yin Yoga kan je helpen om mee te bewegen op het ritme van de seizoenen en de elementen. Op het online learning platform staan diverse yin yoga lessen die je helpen om je lichaam te ontspannen. De online yin & fascia therapie masterclass is bijvoorbeeld ook een fijne masterclass om in de winterperiode te volgen. Bij aanschaf van deze masterclass ontvang je thuis ook een setje massage ballen.
 6. Zorg voor gezonde voeding. Vul jouw vitamine D eventueel aan met een supplement.
 7. De 3 r’en. Rust, Reinheid en Regelmaat.
 8. Doe dingen waar je energie van krijgt en geniet daar ook extra van. Maak het in huis ook lekker gezellig met kaarsjes en wellicht een fijne essentiële olie diffuser die je mood extra stimuleert.
 9. Slaap voldoende

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...