fbpx

Spiritualiteit is eigenlijk iets wat iedereen wel in zich heeft. Ook al denken velen van niet. Zoals we het kennen vanuit het verleden is eigenlijk heel aards. Het brengt je werkelijk terug naar de natuur en jezelf. In deze blog lees je meer over de betekenis van spiritualiteit en hoe je jezelf spiritueel kunt ontwikkelen. Dit kan namelijk op een heleboel manieren.

Als je het gaat zoeken naar de betekenis van spiritualiteit heeft het alles te maken met de geest. Ook wel hoe je in het leven staat. Maar vanuit het verleden wordt het gekoppeld aan religie. Bovennatuurlijke krachten worden ook wel genoemd. Bij mijn inziens kom je hier juist mee in verbinding wanneer je verbinding maakt met je ‘zelf’. Spiritualiteit en religie liggen qua betekenis dicht bij elkaar. Het gaat over de innerlijke ervaring. Er zijn diverse vormen van spiritualiteit. Confessionele spiritualiteit welke gekoppeld zijn aan religies en Nieuwe Spiritualiteit. Wat ook wel ‘New Age’ wordt genoemd. In de laatste vorm gaat het voor een groot deel over de actieve en vitale verbinding met het ‘zelf’. Het diepere bewustzijn.

Spiritueel ontwaken

In de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen zich spiritueel gaan ontwaken. Ze worden zich bewuster van hun patronen. Patronen waardoor ze verder van zichzelf af stonden. Vooral in de westerse wereld zijn mensen verder van zichzelf verwijderd geraakt. Dit komt vooral door de prestatie maatschappij en het constant moeten verbeteren van het zelf.

Spiritualiteit gaat in mijn ogen ook over het accepteren van jezelf. Zoals je bent. Dit houdt niet in dat je je helemaal niet hoeft te ontwikkelen. Maar wel een bewuste overweging te maken of je iets doet vanuit interesse of omdat de hele meute het doet.

Hoe kan je je spiritueel ontwikkelen?

Spiritualiteit is voor iedereen persoonlijk. Je hoeft niet in een god te geloven om spiritueel te zijn. Het gaat in eerste instantie om ‘zelf’ bewustzijn. Dit kan je oefenen door je te verdiepen in diverse methoden. Dit kan ook een godsdienst zijn. Maar mogen ook meerdere zijn. Of juist de natuur als bewuste leer. Denk aan de energie van de maan, Chinese geneeskunde etc.

 1. Lees boeken over spiritualiteit en bewustzijn. In de boekenshop vind je diverse boeken over spiritualiteit en bewustzijn.
 2. Neem de tijd om op jezelf te zijn en bewust te worden van hoe je je voelt. Wat is nu belangrijk voor jou?
 3. Ga minimalistischer leven. Dit kan je doen door te beginnen met ontspullen. Wordt je bewust van wat je hebt en of je het daadwerkelijk gebruikt. Als je iets langer dan 1 jaar niet gebruikt hebt, geef het dan weg of verkoop het. Minder spullen zorgen ervoor dat je dichter bij jezelf komt.
 4. Probeer meditatie, yoga of ademwerk. Dit kan in het begin best confronterend zijn. Maar weet ook dat je door te oefenen steeds bewuster wordt van jezelf. Hierdoor kan je meer rust in jezelf creëeren.
 5. Leer leven met de cyclus van de maan. De maan heeft invloed op de oceanen en de natuur. Ook op ons als mens. De maan is een mooie gids om je meer terug te brengen naar je eigen natuur. In het Moon Phase Yin Yoga E-book staan practices voor iedere maanfase. Voor je lichaam en mind. Er staat ook informatie in vanuit de Chinese geneeskunde. Lichaam gerichte oefeningen en schrijfopdrachten.
 6. Neem een digital detox. Dus geen social media. Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven en wees bewust aanwezig bij alles wat je doet.
 7. Ga op retreat. Er zijn diverse spirituele retreats waar je meer kunt leren over spiritualiteit. Via tripaneer retreats kom je verschillende spirituele retreats tegen in binnen en buitenland.
 8. Drink ceremoniële cacao. Regelmatig organiseren we vanuit Mind Events Factory ook cacao ceremonies. Tijdens de nieuwe of volle maan. Je kunt ook zelf cacao bestellen en thuis een ceremonie houden.
 9. Verbind je met de natuur. Chinese geneeskunde is een mooie methode om erover te leren. Maar ook wildplukken, wandelen, zwemmen in natuur water zijn methoden om dichter bij jezelf te komen. Van oorsprong komen we zelf uit de natuur. In de westerse wereld zijn we steeds meer verwijderd geraakt van onze natuur en de natuur in de ‘fysieke’ zin.
 10. Verdiep je in de werking van edelstenen. Deze kunnen ook bijdragen aan jouw innerlijke bewustzijn en ondersteunen waar nodig.

Boeken die ik kan aanraden over spiritualiteit

 1. The Bhagavad Gita
 2. De kracht van het NU
 3. Meditatie – Nu of Nooit
 4. Stilte
 5. Diverse boeken van Thich Nhat Hanh
 6. Vind je innerlijke kracht
 7. De verboden vrouw spreekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds