fbpx

Chronische pijn kan een oorzaak zijn van een letsel door een ongeval of ziekte. Veelal komt een psychische oorzaak of gevolg hierin naar voren. Hoe je hiermee omgaat bepaalt de mate van levenskwaliteit. Veel mensen denken hier nooit vanaf te kunnen komen. Echter zijn er methoden om met je chronische pijn te leren omgaan. In dit artikel lees je hoe je hiermee om kunt gaan.

Veel mensen hoor ik over chronische pijn en overtuigingen dat ze daar nooit meer vanaf komen. Ik geloof daar niet in. Je bent zelf in staat om je lichaam te helen. Als je daar de tijd en ruimte voor durft te nemen.

Ik heb zelf mijn hele jeugd veel fysieke spanningspijn gehad. Door yoga kon ik daar uiteindelijk mee omgaan. Ik had geen pijn meer. Dit leerde ik al op vrij jonge leeftijd. Het kwam op mijn pad. Maar veel mensen krijgen deze handvaten niet op jonge leeftijd.

Twee jaar geleden (15 juni 2017) werd ik aangereden door een vrachtwagen. Ik bleef zitten met whiplash klachten en een portie ongeduld. Daar zou ik de rest van mijn leven last van houden werd me verteld… Nou mooi niet! 

Door middel van Yin Yoga, acupunctuur, Guasha behandelingen ben ik volledig van mijn whiplash klachten hersteld. Het is niet 1 behandeling of 1 vorm van herstel geweest. Acupunctuur en Guasha heeft veel los kunnen maken. Maar zelf moest ik het onderhouden met Yin Yoga. Zo ontstond er iedere keer weer opnieuw ruimte in mijn lijf.

Mijn docent Kata van de Yin Yoga Teacher Training zij tegen mij: ‘’Als je gelooft dat je de rest van je leven pijn houdt, dan houdt je de rest van je leven pijn. Als je denkt dat je kan herstellen, lukt dat vaak ook’’. Het gaat erom hoe jij erover denkt. Je zet jezelf vast in een slachtoffer positie als je blijft denken dat je niet kan herstellen van chronische pijn. 

Jij bent dus zelf degene die de knop om moet zetten om hier mee om te gaan. Ik denk zelf dat HSP bijvoorbeeld een schuilnaam is om maar niet de realiteit in de ogen te kijken.

Ademhalen

Veel mensen ademen niet door in het lichaam. Zij zitten veel te veel in hun hoofd waardoor het contact met het lichaam onmogelijk wordt gemaakt. Terwijl het aarden in het lichaam juist zo belangrijk is om van chronische pijn af te komen. Denken over dat je hier altijd last van blijft houden voelt behoorlijk zwaar toch?

Wat gebeurt er als je 21 dagen positief gaan denken over jouw herstel? Je kunt een boekje bijhouden of dagelijks een affirmatie opnoemen ”Ik kan herstellen van deze pijn”. Kijk daarna eens wat er gebeurd.

Ik zelf leer mensen ‘natuurlijk’ te ademhalen. Veel mensen proberen de ademhaling te controleren. Echter is de ademhaling zelf in staat om terug te keren naar ontspanning. Het natuurlijke ritme. Je zult vanzelf merken dat je lichaam meer ruimte krijgt en ontspanning.

Van je hoofd naar je lijf

Terug in je lijf zakken vergt een inspanning van je. In beweging komen zorgt ervoor dat je terug in je lijf kunt zakken. Ik heb zelf veel baat bij Yin Yoga, Easy Flow Yoga of Power Yoga. Afhankelijk van het tijdstip van de dag. Maar fietsen, wandelen en zwemmen zijn ook manieren om weer vanuit je hoofd in je lijf te zakken.

De negatieve overtuigingen zitten in je hoofd. Soms kan dit verlammend aanvoelen waardoor je helemaal niet in beweging komt. Dit zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat je nog meer pijn en ongemak gaat ervaren.

Leren voelen

Leren voelen is voor veel mensen moeilijk. Je moet je dan open stellen en praten over wat je ervaart. Je huidige veilige omgeving is vaak heel fijn om in te vertoeven. Het brengt je alleen niet verder in het proces naar herstel. Als jij van je pijn af wilt komen moet je leren voelen.

Nu denk je vast. Ik voel toch al die pijn? Dat klopt ook wel. Maar dat is slechts een verbloeming van emoties die opgeslagen liggen in je bindweefsel. En zolang jij niet dealt met de emoties uit het verleden, blijf jij de pijn in je lijf voelen.

Yin Yoga en acupunctuur werken op de meridianen. Dit zijn punten in het bindweefsel waarin emoties als angst, woede, verdriet, zorgen en vreugde worden opgeslagen. Door diepe stretches toe te passen op deze punten of hier acupunctuur naalden te zetten, kunnen deze emoties losgelaten worden. Zo ontstaat er meer ruimte in je lijf en in je mind. Ontspanning dus. En waarschijnlijk neemt de pijn ook steeds meer af.

Dagelijkse beoefening

Dagelijkse beoefening is een bepaalde levensstijl. Ik hoor je nu vast al denken ”dat kan ik niet hoor”. Maar om te herstellen zul je ook door de pijn heen moeten. Je moet het leren omarmen zodat je het ook weer los kunt laten.

Wil je hier meer over leren?
Meld je dan eens aan voor een Yin Yoga les.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds