fbpx

Voor veel vrouwen is zwangerschap een prachtige en vreugdevolle tijd. Het groeiende leven binnenin hen brengt echter ook enkele fysieke uitdagingen met zich mee. Een van de meest voorkomende klachten die vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap is rugpijn. Rugpijn kan aanzienlijk ongemak veroorzaken, maar er zijn gelukkig verschillende manieren om ermee om te gaan en verlichting te vinden. In dit blog lees je tips om rug pijn in de zwangerschap te verminderen.

Veranderend vrouwenlichaam kan rug pijn geven tijdens zwangerschap

Wanneer een vrouw zwanger is, verandert haar lichaam om ruimte te maken voor de groeiende baby. Deze veranderingen kunnen de houding van de moeder beïnvloeden en extra druk uitoefenen op de rug- en bekkengebieden. Dit kan leiden tot pijn en ongemak, met name in het lagere gedeelte van de rug.

Tips om rug pijn tijdens de zwangerschap te verlichten

Houding

Het handhaven van een goede houding is cruciaal om rugpijn te voorkomen of te verminderen. Probeer rechtop te zitten en te staan, en vermijd het dragen van te zware voorwerpen die extra druk op je rug kunnen uitoefenen. Daarnaast kan het dragen van lage hakken in plaats van hoge hakken je houding verbeteren en je rug ontlasten. Het beste is helemaal geen hakken en goede schoenen te dragen. Veel op blote voeten lopen is ook aan te raden in de zwangerschap omdat dit je helpt te aarden.

Oefeningen om rug pijn tijdens de zwangerschap te verminderen

Regelmatige lichaamsbeweging kan de spieren versterken en de flexibiliteit bevorderen, waardoor rugpijn verminderd kan worden. Zwangerschapsgeschikte oefeningen, zoals zwemmen, wandelen en yoga, kunnen helpen om de rugspieren te versterken en te ontspannen. De zwangerschapscursus op ons platform kan hierbij ook veel ondersteuning bieden.

Ondersteuning tijdens het slapen

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap goed te slapen, maar rugpijn kan het moeilijk maken om een comfortabele slaaphouding te vinden. Probeer een zwangerschapskussen of een extra kussen te gebruiken om extra ondersteuning aan je rug te bieden terwijl je slaapt.

Warmte en koude therapie

Het aanbrengen van een warmtepad of het nemen van een warm bad kan tijdelijk verlichting bieden bij rugpijn. Koude kompressen kunnen ook helpen bij ontstekingen en zwellingen. Experimenteer met deze therapieën om te ontdekken welke het beste bij jou past.

Raadpleeg een professional

Als de rugpijn aanhoudt of verergert, is het raadzaam om een zorgverlener te raadplegen. Zij kunnen verschillende behandelingsopties voorstellen, zoals fysiotherapie of chiropractie, om pijnverlichting te bieden.

Elk lichaam is anders

Onthoud dat elke zwangerschap anders is en dat wat voor de ene vrouw werkt, mogelijk niet voor de andere werkt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de juiste aanpassingen te maken om je comfortabel te voelen. Neem de tijd om te ontspannen en zorg goed voor jezelf tijdens deze bijzondere fase van je leven.

Tijdens de online zwangerschapscursus op ons learning platform neem ik, Joyce Mol, Yoga Docent en Mama, je samen met Floor ter Burg, Oefentherapeut en Mamam, mee in oefeningen die je helpen om je zwangerschap goed en ontspannen door te komen. Vol vertrouwen richting je bevalling. En ook oefeningen voor na je bevalling. Zodat je met aandacht en liefde voor je lijf kunt herstellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds