fbpx
Leven met de maanstanden

Leven in het ritme van de verschillende maanstanden wordt steeds populairder. En hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat de maan effect heeft op ons als mensen, valt ook niet te ontkennen dat de maan wel degelijk invloed heeft op onze aarde. De maan is onwijs krachtig en dus vragen velen zich af: hoe leef je in het ritme van de maanstanden zodat je de kracht van de maan kunt gebruiken in je eigen leven? 

In dit blog lees je alles over hoe je leeft in het ritme van de maanstanden en wat dat voor jou kan betekenen. 

De kracht van de maan

Dat de maan krachtig is, moge duidelijk zijn. Zo is wetenschappelijk bewezen dat de getijen van water – eb en vloed – worden bepaald door de stand van de maan. Dat de maan invloed heeft op water is voor velen dan ook een reden om te geloven dat de maan invloed heeft op de mens. Zo bestaan wij voor maar liefst 70 procent uit water en dus noemen sommigen het aannemelijk dat de maan ook effect heeft op ons. Zo slapen velen slechter tijdens volle maan en worden er tijdens volle maan ook meer baby’s geboren. 

Hoewel de kracht van de maan op het menselijk leven dus niet wetenschappelijk is bewezen, betekent dat natuurlijk niet dat je er niks mee moet. Leven met de maanstanden kan je wel degelijk houvast geven in het leven. Sterker nog: je kunt de verschillende maanstanden inzetten om ritme te geven aan je leven en de kracht van de maan optimaal te benutten. 

De maanstanden

Voordat we uitgebreid ingaan op hoe je kunt leven met het ritme van de maan, vertellen we eerst welke maanstanden er zijn. Zowel in de astrologie als in de sterrenkunde wordt uitgegaan van vier maanstanden: de nieuwe maan, de wassende maan, de volle maan en de afnemende maan. Die cyclus wordt ook wel gezien als opbouw, groei, volle bloei en loslaten.

Van welke maanstand sprake is, kun je herkennen aan hoe we vanuit de aarde de maan zien. Wanneer het volle maan is, zien we de maan op z’n volledigst. Is de maan onzichtbaar omdat de zon en de maan dezelfde positie hebben als de aarde? Dan is het nieuwe maan. Als je een klein deel van de maan ziet dan wordt er gesproken van een wassende maan. We spreken van een afnemende maan als de maan – nadat die vol is geweest – weer afneemt.

Benieuwd naar de cyclus van de maan in 2022? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de maanstanden van dit jaar. 

Leven met de maanstanden

Wie wil leven met de maan, volgt dus de vier maanstanden en oefent bij iedere stand weer andere rituelen uit. De spirituele betekenis per stand verschilt namelijk. Hieronder leggen we uit wat de diverse maanstanden betekenen. Ook vertellen we hoe je ze kunt inzetten in je leven om de kracht van de maan te gebruiken. 

De nieuwe maan

De nieuwe maan staat voor een nieuw begin. Het is de periode tussen de afnemende en wassende maan en duurt zo’n vier dagen. Men ziet deze fase als een fase waarin de maan het minst krachtig is. Je ziet ‘m immers nauwelijks vanaf de aarde. Als het nieuwe maan is, is het goed om na te gaan wat je graag zou willen starten. Spreek je wensen uit, begin een nieuw project of zet nieuwe intenties voor de komende periode. 

De wassende maan

De cyclus van de wassende maan, ook wel het eerste kwartier genoemd, duurt van drie dagen na de nieuwe maan tot drie dagen voor volle maan. Vanuit de astrologie is deze periode hét moment om plannen te maken en te bepalen hoe jij je dromen wil laten uitkomen. Ook is het goed om tijdens de wassende maan kansen aan te grijpen die op je pad komen. Je gaat in deze periode dus echt aan de slag en werkt aan het behalen van je doelen.

De volle maan

Tijdens deze fase is de maan op z’n krachtigst en dat betekent ook dat die van grote invloed kan zijn op jouw leven. Zo kun je merken dat je emotioneel reageert op situaties, meer conflicten ervaart en slechter slaapt. Vanuit de astrologie is het dan ook goed om een stapje terug te doen en niet teveel van jezelf te vragen. Het is een uitstekende periode om te reflecteren op de de afgelopen periode. Wat ging goed? Wat ging niet goed? En wat wil je loslaten?

Wil je tijdens volle maan de tijd nemen om naar binnen te keren zodat je voelt wat je kan loslaten? In de Full Moon Womb Awakening Class neemt Joyce, Founder van Mind Events Factory, je mee op een innerlijke reis. In deze innerlijke reis mag je loslaten wat je niet mee wilt nemen richting de nieuwe maan cyclus. 

De afnemende maan

Tijdens de afnemende maan, ook wel het laatste kwartier genoemd, is de linkerhelft van de maan nog te zien en neemt die steeds meer in volume af. Dat betekent spiritueel gezien dan ook dat je deze maanstand kan gebruiken als afsluiting. Zie het als een moment om knopen door te haken, negatieve gedachtes te laten gaan en je hoofd op te ruimen. Alles waar je tijdens volle maan op hebt gereflecteerd, kun je tijdens deze maanstand laten gaan. Zodat je tijdens de nieuwe maan weer met schone lei kunt beginnen. 

De maan als krachtbron

De maan inzetten als krachtbron is een prachtige manier om je leven meer structuur en houvast te geven. Het zorgt ervoor dat je ritme ervaart, werkt aan je dromen en reflecteert op datgene wat je al hebt gedaan en daar je lessen uithaalt. Leven met de maan leert je om op te bouwen, te groeien, in volledige bloei te bloeien en los te laten. 

Wil je meer weten over leven met de maanstanden? Dan kan je ook het Moon Phase Yin Yoga E-book inzetten om je leven af te stemmen op het ritme van de maan. Meer lezen over de maan? Ga hier naar alle maan blogs

3 Comments

  1. […] Zo blijf je maandelijks op de hoogte van de maanstanden en leer je leven op het ritme van de maan… […]

  2. […] je leeft volgens de maancyclus kunnen yin yoga poses helpend zijn om in balans te blijven of te komen. De maan heeft invloed op de […]

  3. […] je benieuwd hoe je de maan als krachtbron kan inzetten? Hier lees je hoe je in het ritme van de maan kunt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...