fbpx

De chakra’s worden gezien als het energiecentrum van het lichaam. Onderverdeeld in zeven chakra’s. De chakra’s bevinden zich in het energiecentrum langs de wervelkolom. Van de onderste wervel tot aan de kruin. Iedere chakra staat in verbinding met elementen, een fysiek gedeelte in het lichaam en mentale uitwerking in energie. In dit blog lees je meer over de zeven chakra’s en hoe deze in verbinding staan tot het mentale en fysieke energie lichaam.

Blokkades in de chakra’s kunnen teruggewezen worden op het psychologische, emotionele, spirituele en fysieke gestel. Blokkades kunnen leiden tot stoornissen, blessures en/of disbalans in de organen. Mentaal en fysiek.

1. Muladhara Chakra / Root Chakra – de basis van de chakra’s

De Muladhara Chakra bevindt zich aan de root van de zeven chakra’s. Tussen de anus en de geslachtsorganen. Daar waar je gronding vindt in jezelf. Het aarde-element komt hierin terug. De kleur rood staat voor de root. Als we kijken naar gevoel dan verwijzen we naar veiligheid. Vooral veiligheid vinden in jezelf. Dit wil zeggen dat je emotioneel stabiel bent, zelfvoorzienend, ambitie hebt en de rust om te overleven.

Disbalans kenmerkt zich door angst, zorgen, onzekerheid en ongegrond voelen. Heel druk zijn in je hoofd. Vooral veiligheid zoeken buiten jezelf en het onderdrukken van emoties.

Er zijn diverse oefeningen gericht op het bekkengebied die bijdragen aan het gronden in je lijf. Rust en vertrouwen creëren in je mind. Zoals deze Root Chakra Flow.

2. Swadhistana Chakra / Sacrale Chakra

De Swadhistana chakra / sacrale chakra bevindt zich in de onderbuik. Vlak onder de navel. Zo rond de womb space. Daar waar sexuele energie zich manifesteert. De kleur oranje staat centraal voor de Swadhistana chakra. Daarnaast kijken we vanuit de elementen naar het water element.

Het water element en de Swadhistana chakra staan voor de vrouwelijke energie, sensualiteit, seksualiteit, creativiteit en inspiratie. Eigenwaarde is hierin belangrijk. Wanneer de Swadhistana chakra uit balans is kan je je emotioneel gefrustreerd voelen. Je bent prikkelbaar en kan weinig aan. Ook ervaar je weinig energie, creativiteit en voel je je geblokkeerd. De kunst is om te ontladen. Seksuele energie aan te boren, zodat het weer kan stromen.

Wanneer de Swadhistana chakra in balans is, sta je in goede verbinding met je intuïtie, stroomt je energie, creativiteit en inspiratie. Daarnaast voel je je vaak ook vrij in wie je bent. Stroomt de seksuele energie goed door en ervaar je veel ruimte voor expressie. Deze losse les over de Swadhistana Chakra helpt je dit chakra weer in balans te brengen.

3. Manipura Chakra / Solar plexus

De manipura chakra / solar plexus of zonnevlecht bevindt zich vlak boven de navel. Hier vind je jouw innerlijke kracht. De kleur geel staat centraal voor de solar plexus. We kijken hierin naar je innerlijke kracht. Het vuurelement. Een krachtig energie punt.

Wanneer de manipura chakra uit balans is kijken we naar het ego, woede en frustratie. Disbalans uit zich verder in fysieke vorm in de darmen en spijsvertering en de lever. Detoxende yoga houdingen kunnen bijdragen om weer balans te creëren en kracht oefeningen. Emotioneel kan je in depressies belanden of last hebben van woede, perfectionisme en gebrek aan zelfvertrouwen. Een zwak gevoel van binnen. Of wel onzekerheid kunnen overheersen.

Wanneer je deze chakra in balans brengt, voel je je krachtig, energiek en gefocust.

4. Anahata Chakra / Hart Chakra

De Anahata Chakra bevindt zich rond het hart. De kleur van deze chakra is groen en we kijken hierin naar het lucht element.

Wanneer de Anahata Chakra in balans is, dan leef je vanuit je hart. Het hart chakra staat in verbinding met de liefde. Liefde voor jezelf, liefde voor alles wat leeft om je heen. Jouw passie. Vertrouwen en compassie. Compassie naar alles wat leeft.

Disbalans in deze chakra kan zich op verschillende manieren uiten. Denk aan woede, wantrouwen, jaloezie, onzekerheid. Eenzaamheid is ook een belangrijk punt wanneer gemis overheerst.

Er zijn diverse houdingen die het hart weer terug in balans brengen. Anahatasana is een van de meest effectieve en bekende houdingen. Verder kan je ook met raw cacao in cacao ceremonie in de vierde module van de chakra balance journey je hart openen en meer in verbinding met jezelf komen. In de 7-weekse chakra balance journey leer je fysiek en mentaal over de betekenis van de zeven chakra’s. Door te voelen, embodiën, zijn.

5. Vishuddha Chakra – Keel Chakra

De vijfde chakra is de Vishuddha Chakra. Deze bevindt zich rond het keelgebied. In deze chakra staat het uitspreken je gevoelens en emoties centraal. De kleur blauw weergeeft de vishuddha chakra. Verder is het element ruimte wat terug komt vanuit de kosmos.

Communicatie, inspiratie, je uitspreken zijn kenmerken voor het keelchakra die weergeven dat je hierin in balans bent. Geloof en vertrouwen in jezelf en staan voor wie je bent. Wanneer je keel chakra uit balans is, dan ben je eerder stil, verlegen en keer je wellicht naar binnen. Vind je het lastig om jezelf uit te leggen of te verklaren waar je voor staat. Dit heeft vaak te maken met onzekerheid of onduidelijkheid in wat je wilt.

6. Ajna Chakra – Derde Oog Chakra

Het derde oog chakra staat voor de verbinding met je intuïtie. Er is geen element aan verbonden. Maar wel een kleur. Namelijk indigo blauw of paars. Het derde oog chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen. In yoga houdingen of meditaties kan je hierop ook focussen om verbinding te maken met het oneindige, je intuïtie en is de poort naar heldere visualisaties.

Wanneer het derde oog chakra in balans is dan sta je in goede verbinding met je intuïtie. Je bent sterk inzicht vermogend en hebt veel ruimte voor het opdoen van zelfkennis.

Wanneer het derde oog chakra uit balans is kan het zijn dat je niet open staat voor succes. Je kan het vaak maar moeilijk geloven dat je in staat bent om succes te maken.

Door je derde oog chakra in balans te brengen ben je in staat om vanuit vertrouwen vanuit jouw intuïtie te leven. Je kunt helder kijken naar situaties en invoelen of iets klopt of niet. Je bent minder gehecht aan materialisme en kan je meer verbinden met het universum. Het oneindige. Wat ook betekend dat je leeft vanuit je volledige potentieel en niet bang bent voor de dood.

Er zijn diverse manieren om je derde oog chakra open te stellen. In yoga, meditaties en plant medicijnen. Enige begeleiding hierbij is wel aan te raden.

7. Sahastrara Chakra – Kruin Chakra

Het kruin chakra bevindt zich bovenop het hoofd. Het is de bovenste chakra van de zeven chakra’s op een rij. Ook hier is geen element aan verbonden. De kleur wit of violet geven de kruin chakra weer in het energielichaam.

Deze laatste chakra staat in verbinding met spiritualiteit, verlichting, verbinding met het oneindige. Het universum. Wanneer deze chakra uit balans is kan het zijn dat je geen plezier ervaart in je leven. Mediteren is een mooie manier om deze chakra weer in balans te brengen.

Wil je meer ontdekken over het in balans brengen van jouw zeven chakra’s? Meld je dan aan voor de 7-weekse Chakra Balance Journey en doorloop deze cursus zelf in jouw eigen tijd. Tijdens deze cursus gaan we werken met alle chakra’s om zo jouw lichaam weer in balans te brengen. We combineren Breathwork, Yin & Yoga Flows met gezondheid in de vorm van voeding en beweging. Tot en met 14 februari ontvang je 15% korting op de cursus met de code ‘zelfliefde’.

2 Comments

  1. […] deze blog lees je meer over het chakra systeem. Wil je fysieke begeleiding? Dan is de online 7-weekse Chakra Balance Journey voor jou. In deze […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds